3D Yazıcı Nedir ?
Bilgisayar üzerinden hazırlanan 3 boyutlu cisimleri, katı formda somut cisimlere dönüştüren makinelere 3D yazıcı denir. 3D yazıcı ile istediğiniz herhangi bir şekli bastırabilirsiniz. Oldukça fazla kullanım alanına sahiptir. Mimari, dekorasyon, sağlık, tekstil gibi birçok alanda kullanılmaya başlandı bile.
1984 yılında, Charles Hull tarafından ilk 3D yazıcı teknolojisi ortaya çıktı. Daha sonra gelişti ve renkli yazıcılar kullanılmaya başlandı. 2005 yılında başlayıp 2007 yılında ilk kendi açık kodunu piyasaya süren RepRap projesi ile 3D yazıcılar evlere kadar girdi. Bu sayede, maliyet azaldı ve 3D yazıcı kullanımı arttı.
3D Yazıcı Nasıl Kullanılır?
3D yazıcılar, katmanlı üretim (Additive Manufacturing) dediğimiz malzemeleri, üst üste ekleyerek kalıp kullanmadan ürünü adım adım oluşturuyor. Baskı yapmak için birçok ham maddesi bulunsa da genel olarak filament denilen termoplastik materyaller kullanılır.
3D yazıcıların çalışabilmesi için bir tasarıma veya bir modele ihtiyacınız var. Modelleri, bilgisayar ortamında SolidWorks, CATIAV5, Autocad, TurboCAD gibi CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) programlarında tasarlıyorsunuz. Tasarladığınız modeli “stl“’ uzantısı ile dışa aktarıyorsunuz. 3D yazıcı, dosyayı “stl” uzantısı ile algılar ve baskı yapar.
Tasarlanan modelimizi 3D yazıcımıza Wifi, SD kart ya da USB aracılığıyla aktarıyoruz. İsterseniz USB kablo ile doğrudan bilgisayara da bağlayarak aktarma yapabiliriz. Bu sayede canlı olarak takip edilebilir.
Tasarımımız da hazır olduğuna göre artık baskı işlemine başlayabiliriz. Öncelikle biraz 3D yazıcımızın bölümlerini inceleyelim.
- Sigma Profiller: Dış iskelet.
- Filament: Eritilerek dökülecek olan termodinamik materyal.
- Hot-end (Nozzle): Filamenti eriten kısım. Belli bir sıcaklığa geldikten sonra filament buradan eriyerek çıkıyor.
- Print Bed: Eriyen filament buraya dökülür.
- Step Motorlar: Hareketi sağlayan elemanlar.
- Seramik Isıtıcı: Sıcak ucun ısınmasını sağlayan eleman.
- Sıcaklık ölçer (Termistör): Sıcak ucun kaç dereceye ulaştığını gösteren eleman.
- Durdurucu (Endstop): Eksenlerde uç noktaların tespitini sağlayan eleman.
- İtici (Extruder): Filamenti sıcak uca gönderen step motor.
- Kayışlar ve Mil: Eksende motorların çekişini yardımcı olan parçalar.
- Rulman ve Tekerler: Eksende gezinmeyi mümkün kılan parçalar.
- Kaplin(Coupling): Motor ile mil arasındaki bağlantıyı sağlayan parça.
- Köşe Elemanları: Sigma profilleri birbirine bağlayan parçalar.
- Anakart: Yazılımın çalışmasını sağlayan eleman.
- Ekran Göstergesi: Yazılımı kontrol edebileceğiniz ekran.
- Güç Kaynağı: Çalışması için güç sağlayan eleman.
- Somun, cıvata, pul, dişli yuvası gibi başka mekanik parçaları da mevcuttur.
Bilgisayarda tasarladığımız 3D modelimizi, yazıcımıza yükledikten sonra yazıcımızın kafa bölgesi dediğimiz nozzle ucunun ısınmasını bekliyoruz. Nozzle ucu, belli bir dereceye geldikten sonra filamenti eriterek şeklimizi oluşturmaya başlar. Şekil, print bed olarak adlandırılan yatağa dökülmeye başlar. Kafa noktasından eriyerek çıkan filament, yüzeye düştüğü an donar ve katı forma geçer. Bu şekilde 3D baskı katman şeklinde üst üste serilmeye başlar. Tasarladığımız nesnenin boyutuna ve detayına göre bir gün içinde ya da birkaç gün içinde modelimiz katı halde meydana gelir.
3D YAZICI ÇEŞİTLERİ
Fused Deposition Modelling (FDM) Teknolojisi
Kaynaşmış Biriktirme Modellemesi anlamına gelir. 3D yazıcılarda en yaygın kullanılan teknolojidir. Öncelikle yazıcıya, 3D tasarım verisi girilir. Yazıcı, veriyi okuduktan sonra işleme başlar. Sıcaklık kontrollü bir nozzle ile içerisinde eriyen filament, katmanlı bir şekilde tablaya serilmeye başlar. Model bittikten sonra elinizle rahatlıkla alabilirsiniz.
Selective Laser Melting (SLM) Teknolojisi
Seçici Lazer Eritme anlamına gelir. Lazer ışınları ile metal tozlarını eriterek istediğiniz 3D tasarımı metal olarak üreten teknolojidir. Hızlı ve hassas olan bu işlem ile hemen hemen tüm metal toz malzemeler ile parça üretilir. Otomotiv, kalıplama, biyomedikal, havacılık gibi pek çok alanda kullanılır.
Stereolithgraphy (SLA) Teknolojisi
En eski 3D yazıcı teknolojisidir. Belirli bir dalga boyutundaki lazer ışığı ile özel tipteki reçineyi sertleştirmesi ile alınan baskıdır. İşlemleri hızlı ve hassastır.
Digital Light Processing (DLP) Teknolojisi
Dijital Işık İşleme anlamına gelir. SLA teknolojisiyle birçok ortak noktası vardır. İkisi de modeli yaparken ışığı kullanır. Tek farkları, SLA ışığı lazer ile sağlar. DLP ise özel bir projektör ile sağlar.
Selective Laser Sintering (SLS) Teknolojisi
Seçici Lazer Sinterleme anlamına gelir. İşlem lazer ile olur. Ham madde olarak toz malzemeler kullanılır. Örneğin; seramik, cam , naylon. Genellikle endüstride ürün geliştirmede kullanılır.
Electron Beam Melting (EBM) Teknolojisi
Elektron Hüzme Eritmesi anlamına gelir. Toz tabanlı olarak çalışır. Bu yönü ile Slm tekniğine çok benzer. Aralarındaki en önemli fark ise EBM teknolojisi güç kaynağı olarak elektron demeti kullanır. Yüksek sıcaklıkta işlem yapar. Ham madde olarak da metal kullanır.
Laminated Object Manufacturing (LOM) Teknolojisi
Katmanlı Mal İmalatı anlamına gelir. Üst üste konmuş kağıt, metal veya plastik laminanttan oluşan ham maddeler kullanılır. Bunları ısı ve basınç yardımı ile eritilir daha sonra bilgisayar kontrollü bıçak ya da lazer ile kesilip şekillendirilir.
3D YAZICILARIN KULLANIM ALANLARI
3D yazıcıların birçok kullanım alanı vardır. Baskı yaparken farklı teknikleri olması yazıcıları çeşitlendiriyor. Endüstriyel 3D yazıcılar ve ev tipi 3D yazıcılar arasındaki farkta buradan çıkıyor. 3D yazıcı çeşitlerini incelediğimize göre şimdi de 3D yazıcı kullanım alanlarına bakalım.
3D yazıcı ile istediğiniz her şeyi yapmak mümkün. Sadece sizin hayal gücünüzle sınırlıdır. Ev yapımından tutun da sağlık alanına kadar birçok yerde kullanılır.
Gördüğünüz gibi 3D teknolojisinin tarihi çok eskiye dayansa da yeni yeni hayatımıza girmeye başladı. Bundan belki beş sene sonra herkesin evinde bir 3D yazıcı olacak ve istediği her şeyin modelini çizip anında çıkartabilecek. Peki, bu durum karşısında üretici firmalar ne yapacaklar? Artık firmalar üründen ziyade model mi satmaya başlayacak? Bunu ilerleyen zamanlar da göreceğiz.
Hazır istediğimiz her şeyi evde yazdırmaya başladık. Neden kendi masa oyunumuzu da yazdırmayalım değil mi? Oyunlara ilgiliyseniz Kendi oyunlarınızı yapabileceğiniz yazımıza bir göz atın o zaman 🙂
Ayrıca bizi Instagram ve Twitterdan takip etmeyi unutmayın :):)
Oldukça bilgilendirici ve anlaşılır bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık.
Teşekkür ederim 🙂