Teknokültür

Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) Nedir?1

Artırılmış Gerçeklik nedir? Nerelerde kullanılır ? Türkiye’de Artırılmış Gerçeklik uygulamaları ve kullanım alanları neler ?

İnsanların ihtiyaçları arttıkça yeni fikirler ve buluşlar ortaya çıkıyor. Bu ihtiyaçlar teknoloji ve hayal gücü ile birleştiğinde ise harika şeyler çıkıyor. Bu yazımda sizlere son yıllarda oldukça popüler ve eğlenceli bir teknolojiden bahsedeceğim: Artırılmış Gerçeklik !

Haydi bu yeni teknolojiyi beraber inceleyelim..

Artırılmış Gerçeklik Nedir?

Augmented reality nasıl yapılır? sorgulamalarına girmeden evvel ne olduğunu doğru şekilde anlayalım. Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) gerçek dünyanın, bilgisayar ortamına ses, görüntü, grafik ve video ile aktarılmasına denir. Türkçede Zenginleştirilmiş Gerçeklik olarak da tanımlanır. 

augmented reality whale on basketball court teknotower

AG ya da AR; gerçekliği zenginleştirme üzerine kurulmuştur. Zenginleştirme, gerçek zamanlı ve kişinin gerçek ve sanal nesneler arasında eş zamanlı etkileşim kurabileceği şekilde tasarlanır.

Artırılmış gerçeklik terimi ilk olarak 1990 yılında kullanılmış ve ilk ticari amaçlı kullanım alanları, reklam dünyası ve askeriyede olmuştur. Gerçeklik kavramını, Sanal ve Artırılmış olarak iki grupta inceleyebiliriz.

Artırılmış Gerçeklik ile Sanal Gerçeklik arasındaki fark nedir?

Çok karıştırılan bir durumdan bahsedelim. Sanal Gerçeklik (SG) ile Artırılmış Gerçeklik (AG) aynı mı?

SG ve AG aynı temel ögelerle; sanal nesneler, eş zamanlı etkileşim ve görsel materyaller ile oluşturulduğundan oldukça benzerdirler ancak bazı farklılıkları da vardır. 

Sanal gerçeklik (Virtual Reality – VR) ;

Sanal bir dünyada yaşıyormuş gibi hissetmemizi sağlayan araç ve kavramlar bütünüdür. SG teknolojisi kullanıcıyı tamamen sanal dünyaya hapseder. Bunun için kullanıcılara çeşitli eşyalar (gözlük, kasklı ekran vb.) verilir. Bu sayede kullanıcı kendini gerçek bir ortamda hisseder. Sinema sektöründe kullanımı da oldukça popülerdir. Örneğin; Testere serisinin yedinci filminde de (Saw 3D) sanal gerçeklik kullanılmıştı. Özel bir gözlük ile filmi üç boyutlu izleme imkanı sunulmuştu. 

  Bu iki teknolojinin en büyük farkı ise; SG uygulamalarında kullanıcı etrafındaki gerçek dünyayı görmez. AG ise bilgisayar ortamında oluşturulan 3D sanal nesnelerle zenginleştirilen gerçek bir ortam sunar. Yani SG’nin aksine AG farklı bir dünya yaratmak değil, etrafımızdaki çevre ve sanal bileşenlerle aynı anda etkileşim kurabilmeye imkan sağlayan bir teknolojidir.

Artırılmış Gerçeklik Çeşitleri ve Uygulama Alanları

AG akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi kamera özelliği olan platformlarda kullanılabilir. Kullanım amaçlarına ve yerlerine göre çeşitlilik gösterir.   Augmented reality nasıl yapılır?

1.Görüntü Tabanlı AG: Artırılmış gerçeklik ortamına ses, grafik, fotoğraf olarak tanımlanan nesneleri kamera ile algılayarak o nesnelerin üzerine 3D ve ya 2D sanal nesneler eklenerek yapılır.

a.Projeksiyon Tabanlı AG: Bu AG uygulaması ışık kullanarak, dijital grafikleri nesneye ya da bir yüzeye yansıtarak etkileşim kurmayı sağlar. Hologram üzerinde etkileşim sağlamak diyebiliriz. İçeriği görüntülemek için herhangi bir PC, tablet veya mobil cihaza ihtiyaç yoktur.

tech teknoloji teknotower
Projeksiyon Tabanlı Artırılmış Gerçeklik Uygulaması

b.Tanıma Tabanlı AG: Nesneleri odaklayarak nesne hakkında bilgi almayı sağlayan AG uygulamasıdır.

artırılmış gerçeklik teknotower
Tanıma Tabanlı Artırılmış Gerçeklik Uygulaması

c. Anahat Tabanlı AG: Genel olarak insan gözünün algılayamadığı durumlarda genel olarak nesnelerin derinlik,uzunluk gibi sınırların belirlenmesinde ve ölçümlerin yapılmasında kullanılır.

artırılmış gerçeklik alışveriş
Anahat Tabanlı Artırılmış Gerçeklik Uygulaması

d.Çoklu Ortam Tabanlı Tam Konumlandırılmış AG: İşaretleyici olarak tanımlanan nesne ve ya nesnelerin üzerine, 3D olarak belirlenen diğer nesnenin tam konumlanmış şekilde yerleştirilmesidir. 

artırılmış gerçeklik satın alma alışveriş
Çoklu Ortam Tabanlı Tam Konumlandırılmış Artırılmış Gerçeklik Uygulaması

2. Konum Tabanlı AG: En çok kullanılan AG uygulama çeşididir. Bu sistem; küresel konumlama (GPS), kablosuz yerel alan ağı (WLAN), radyo frekanslı tanımlama (RFID) veya sensörlerden alınan veriler kullanılarak kullanıcının konumunun elde edilmesine dayanır. Önceden belirlenen bir konum ile sensörlerden alınan veri kullanılarak oluşturulan iki konum eşleşir. Bu eşleşme kamera aracılığı ile konum tarayıcılara aktarılır. Ülkemizde ve dünyada bir dönem fazlasıyla popüler olan Pokemon GO oyunu Konum Tabanlı AG kullanılarak geliştirildi. Bu eğlenceli ve ilgi çekici oyunun tutkunları Pokemonları belirlenmiş konumlarında yakalayabilmek için sokaklara dökülmüşlerdi. Bu oyun, -popülaritesini de düşündüğümüzde- son yıllarda insanların AG bakış açısını oldukça genişletti.

  

Artırılmış Gerçeklik Kullanım Alanları

augmented reality nasıl yapılır

Artırılmış gerçeklik  uygulamaları A’dan Z’ye her alanda kullanımı gün geçtikçe artıyor. Günümüzde birçok alanda kullanımı yaygınlaşan Artırılmış Gerçeklik’in kullanım alanlarını inceleyelim.

  1. Reklam ve Pazarlama

Reklam ve pazarlama sektörü, AG fazlasıyla payını alan bir sektör. AG ile yapılan her uygulama firmaların seçilme olasılığını daha da arttırırken müşteriler içinde  yenilikçi olarak görülüyor. Bu sayede firmalar satış oranlarını da artırabiliyorlar.

2. Oyun ve Eğlence

artırılmış gerçeklik oyun

Herkesin mutlaka takılıp kaldığı bir oyun olmuştur. Bir de bu oyunların içine AG girdiyse.. O zaman tadından yenmez.:) Oyun sektörü de bunu düşünmüş olacak ki büyük kitlelerin oynadığı bir oyunla çıktı karşımıza. Pokemon Go’ya benzer bir oyun olan Ghostbusters World(Hayalet Avcıları Dünyası). Hayalet Avcıları dünyasında geçecek olan oyun, filminden ilham alınarak hazırlandı. Burada dışarıda ki hayaletleri yakalayıp öldürmeniz bekleniyor. Oldukça eğlenceli ve aksiyonlu olan oyun geniş kitlelere yayılacaktır.

3. Eğitim 

artırılmış gerçeklik eğitim ile ilgili görsel sonucu

Önceden bir kalem bir kitabımız vardı ordan resimleri 3D hayal etmeye çalışırdık. AG bu alana da girdi ve eğitim hayatını kolaylaştıracak güzel uygulamalara imza attı. Kitabınızın üzerindeki resimi artık 3D şekilde görebiliyor ve istediğiniz gibi her detayını inceleyebiliyorsunuz.

4. Tarih-Arkeoloji 

artırılmış gerçeklik tarih arkeoloji ile ilgili görsel sonucu

 Geçmiş insanoğlu için hep bir gizem olmuştur. İnsanlar bu gizemi çözebilmek ve neler olduğunu öğrenebilmek için tarihten ve arkeolojiden yardım almışlardır. AG teknolojisi gezip gördüğünüz tarihi ve ya arkeolojik alanlar hakkında bilgi veriyor. Mobil cihaz kameraları yardımı ile görüntülenen bölge hakkında fikir alınabiliyor. Kule kalıntıları gibi yıkılan eserleri de tamamlayarak eski haliyle ilgili bilgi verebiliyor.

5. Sanat ve Müzeler 

artırılmış gerçeklik sanat müze ile ilgili görsel sonucu

 AG uygulamaları ile gezdiğiniz müzelerdeki tablolar, eşyalar tarihi eserler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Bazı uygulamalar bunu daha da geliştirerek evinizdeyken istediğiniz resmi karşınızda görebiliyorsunuz. Örneğin; Vincent Van Gogh’un ünlü eserlerinden “Yıldızlı Geceleri” bir tık ile karşınızda görmeniz mümkün.

6.Cihaz kurulumu

artırılmış gerçeklik ile tamir teknotower

Teknik servis elemanları, endüstriyel ekipmanları AG ile görselleştirerek  daha kolay ve hızlı onarım yapabiliyor. 

7.Emlak

Yeni bir ev almak istiyorsunuz ancak evi gezip görecek kadar vaktiniz yok. Emlak sektörü bu gibi durumları düşünmüş olacak ki AG uygulamalarından yararlanmışlar.  İstediğiniz evin fotoğrafını kamera ile görüntüleyerek gezebilme imkanına sahip olabiliyorsunuz. Evi gezdikten sonra çıkan linke tıklayarak ev için görüşmeye başlıyorsunuz. Bu sayede hem vaktinizi çok fazla harcamamış oluyorsunuz hem de istediğiniz evi adım bile atmadan gezebilme imkanınız oluyor.

8.Dekor 

Yeni bir mobilya alacaksınız ancak kararsızsınız. Beğendiniz fakat ‘Evime uyar mı uymaz mı?’ diye endişeleniyorsunuz. Büyük mobilya firmaları geliştirdikleri uygulama sayesinde sizi kararsızlıktan kurtarıyorlar. Telefonunuza veya tabletinize yüklediğiniz uygulamayı açıp kameranızı evin herhangi bir köşesine doğru çevirdiğinizde seçtiğiniz ürün sanki oradaymış gibi gözüküyor. 

    Örneğin; İKEA Place uygulaması. Uygulama içerisinde bulunan İKEA ürünlerinden beğendiğiniz ürünün simülasyonunu evinize yerleştirebilir, almadan önce fikir sahibi olabilirsiniz. 

9.Alışveriş

Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) Nedir?1 1 artırılmış gerçeklik

Son yıllarda GDO’lu besinler artmaya başladı. Hangi besinlerin nasıl yetiştiklerini, içerisinde hangi vitaminler ya da besin değerlerinin ne olduğu hakkında yeterince bilgimiz olmayabiliyor. AG uygulaması sayesinde girdiğiniz bir markette besinlerin nerede yetiştikleri, hangi vitaminler olduğunu ve yararları hakkında bilgi veriyor. Gerçekten de inanılmaz değil mi?

10.Ordu

artırılmış gerçeklik ordu asker teknoloji

AG ilk kullanım alanlarından diyebiliriz. Pilotlar taktıkları bir kask sayesinde her türlü menzil, nişangah gibi etmenleri direk olarak görebiliyor ve bilgi verebiliyor. Saha da bulunan ekiplere anlık olarak verilen bu veriler amaca daha hızlı ulaşmada yarar sağlıyor.

11.Tıp

artırılmış gerçeklik tıp

Tıp alanı AG için çok fazla fırsatların olduğu bir alan. İnsan anatomisini detaylı incelemek isteyen bir tıp  öğrencisi önceden laboratuvarda bulunan plastik modellerden ya da hocasıyla beraber kadavra incelemelerinden yararlanacaktı. AG sayesinde artık öğrenci uygulama ile insan anatomisini istediği zaman 3D olarak  inceleyecek. 

12.Doğal Afet ve Nükleer Kazalardan Korunma

artırılmış gerçeklik doğal afet deprem enkaz

Uygulamalar doğal afet, terör saldırısı veya nükleer kaza anında akıllı telefon kullanıcılarının en kısa zamanda en yakın sığınabileceği alanları gösteriyor. Lokasyon tabanlı AG uygulaması Tayvan’da insandan arındırılmış bir yerde geliştirilmişti.

Benim söyleyeceklerim bu kadar sizin de eklemek istedikleriniz varsa yorumlara bekliyorum. 🙂

Elektrikli Otomobiller yazımıza göz attınız mı ?

Elif Torun

Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunu. Okumaya, araştırmaya, öğrenmeye bir de üretmeye heves eden biri..

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu