Geçtiğimiz günlerde yayınlanan Defense News Top 100 (2019) sıralamasında adını 52. sıraya yazdırarak hepimizi gururlandıran ASELSAN, dün tanıttığı yeni, yerli ve milli 35 mm parçacık etkili akıllı mühimmatı “ATOM” ile bir kere daha dikkatleri üzerine topladı.
Aslında bu akıllı mühimmat; Aselsan’ın geliştirdiği ilk akıllı mühimmat değil. 2018 yılında 40 mm Yüksek Hızlı Akıllı mühimmatı (40 mm ATOM) tanıtmış ve büyük bir beğeni toplamıştı. Şimdi ise 35 mm Parçacıklı Akıllı Mühimmat (35 mm ATOM) ile, akıllı mühimmatlar kategorisinde ki başarısını bir kere daha kanıtlamış oldu.
Ben de hepimizin aklına gelen 35 mm ATOM ve 40 mm ATOM arasında ki farkları araştırıp öğrenmek istedim.
Her iki mühimmatın da parçacık etkili olduğunu belirterek başlayalım. Akıllı ve programlanabilir şekilde tasarlanan bu mühimmatlar, özellikleri sayesinde çok çeşitli kitleleri hedef alıyorlar. Zaman ayarlı patlatılabilir olması, mühimmatın hedefe vardığı süre hassas bir şekilde hesaplanıp atış yapıldığından yüksek ihtimalli ilk atışta hedefi vurma olanağı sağlıyor.
40 mm ATOM: 40 mm’lik otomatik bomba atar silahlarla kullanılabilirken, 35 mm ATOM: “KORHAN 35 mm Zırhlı Muharebe Sistemi”, “35 mm Modernize Çekili Top”, “Alçak İrtifa Savunma Sistemi Korkut” başta olmak üzere, 35 mm mühimmat kullanan tüm uçak savarlarda kullanılabilmekte.
Akıllı Mühimmat Hedef Kitleleri ↣⊕
◉ 40 MM ATOM
40 mm ATOM, bomba atar silahlar vasıtası ile set-siper arkası, bina ve mağara içi askeri unsurları hedef almakta. Bu akıllı mühimmatı kullanılan, programlama yeteneğine sahip bomba atar silaha, İHA tespit-takip özellikli bir anti-dron sistemi bağlandığında alçak irtifa mini ve mikro insansız hava araçlarına karşı etkili bir hava savunma sistemine dönüşüyor. Ayrıca Aselsan tarafından bu mühimmatın hedef kitlesinde zırhsız araçların da olduğu belirtilmiş.
◉ 35 MM ATOM
35 mm ATOM’u farklı silah sistemleri ile kullanım imkanı olduğundan, hedef kitlesi de bir hayli çoğalıyor. 35 mm ATOM’un farklı kullanım alanları ve hedefleri için 3 ayrı versiyonu bulunuyor:
- ATOM 35 mm Hava Savunma: Bu mühimmat versiyonunun hedef kitlesinde
Havadan karaya füzeler
Seyir Füzeleri
İnsansız Hava Araçları
Savaş Uçakları ve Helikopterler
Çeşitli Kara Hedefleri yer alıyor. - ATOM 35 mm ZMA: Kısaltmasından da anlaşılacağı üzere zırhlı muharebe araçlarını hedef alan bu mermi
Ana Muharebe Tankları
Hafif Zırhlı/Zırhsız Araçlar
Piyade Birlikleri
Bina, Mağara vb. hedeflerle birlikte siper arkası taarruz birlikleri
İnsansız Hava Araçlarını vurabiliyor. - ATOM 35 mm C-RAM: Sadece hava unsurlarına yönelik kullanılıyor.
Havan Mühimmatları
Roketler
İnsansız Hava Araçlarını vurabilmesi sayesinde küçük çaplı hava savunma sistemi oluşturuyor.
Hedef kitlelerine bakıldığı zaman bile aslında birbirinden farklı kategorilerde akıllı mühimmatlar olduğu anlaşılıyor. Bundan dolayı 40 mm ATOM’a hem şekli hemde kullanım amacı itibariyle; bir nevi bomba, 35 mm ATOM’a ise mermi desek yanlış olmaz.
Peki akıllı mühimmat neden bu derece önemli?
Gelişen savaş teknolojileri, önce savunma alanında kendini gösterirken daha sonra bu savunma teknolojilerini yenmeye çalışan karşı bir teknolojik hamle ile ortaya çıkıyor. Yani önce bir zırh üretiliyor ve daha sonra yapılabilen en iyi zırhı delmeye çalışan mermi üretiliyor. Tarihte de bu süreç kendini hep tekrarlayarak devam etmiştir.
Günümüzde son teknoloji zırhlar ve zırhlı araçlarla askeri birlikler korunurken, yine yapılan teknolojik hamlelerle bu zırhlar delinip geçilmeye çalışılıyor. Bu zamana kadar üretilmiş birçok mermi, bomba ve bilumum mühimmatlar bu işin üstesinden gelebilecek kapasitedeyken, günümüzde bu mühimmatları hem daha küçük hemde daha ucuz ve ayrıca daha etkili nasıl geliştirilebileceği araştırılıp geliştiriliyor.
Aselsan’ın geliştirmiş olduğu bu akıllı mühimmat, bu amaçla tasarlanıp üretilmiş bir mühimmattır. Mesela insansız bir hava aracı tespit edildiğinde isabet edene kadar mermi sıkmak yerine, akıllı bir mermi ile; izlediği güzergahı, hızını ve irtifasını hesaplayıp en uygun noktada, tek bir mühimmat atıp hedefi vurma olanağı sağlıyor. Yada başka bir örnekle siper arkasında veya mağara içinde mevzilenmiş düşman unsurlarına belki bir tank ile top atmak yerine, bu 35 mm ATOM mermisi ile tek atışta, düşmanın arkasına saklandığı siperi delip geçen ve geçtikten sonra patlayarak parçacık etkisi sayesinde birden fazla hedefi vuran mermi atmak hem daha kârlı hem daha etkili hemde daha kesin çözümlü bir seçenek.
Savaş teknolojilerinde büyük bir atılım yapan, ülkemizin savunma sanayisinde ki dışa bağımlılığını gittikçe sıfırlayan, yerli ve milli ASELSAN kuruluşu hala geliştirmekte olduğu sistemleri ve üretime geçmek için son hızla çalıştığı projeleri sayesinde dünyada adından övgü ile bahsettirmek istiyor.
Kuruluşun, dünya sıralamasında şimdilik ilk 50’ye girme hedefini gerçekleştirmek için yaptıkları bu azimli çalışmalarını, milletçe canı gönülden destekliyoruz.
Yazımı; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk‘ün ileri görüşlülüğüyle söylediği bu günümüzü işaret eden sözü ile sonlandırayım:
“Savaş araçlarına sahip olmayan veya savaş aracı zayıf olan milletler, kuvvetlilerin bağımlısı, haraç vereni, tutsağı olmuşlardır.”
(1930, Afet İnan, M.B. ve M.K. Atatürk’ün El Yazıları, s. 117)