PHP nedir?
“PHP Nedir?” sorusuna kısaca şöyle cevap verilebilir: PHP daha çok internet dünyasında kullanılan bir betik dildir. Peki nedir betik dil? Açılımı Hypertext PreProcessor ‘dür.
Betik diller, dinamik içerik sağlamak ve kullanıcılarla iletişim kurmak için kullanılan yazılım dilleridir. Web sayfaları düzenlemede ve geliştirmede kullanılır.
Daha fazla açmak istersek eğer; sitelere girilen verileri toplama, bir araya getirme, tablolara yerleştirme ya da saklamak için kullanılan veritabanı ile doğrudan bağlantıyı sağlayan backend(arka yüz) dillerinden sadece bir tanesidir.
PHP Farkı Nedir? Neden diğer backend dilleri değil de PHP?

– Diğer backend dillerinde yazacağınız onlarca satır kodu PHP’de tek satırla halledebilme imkanı sağlar.
– Bir site yapımında kullanılacak en temel 5 komutu bilseniz bile, basit bir site oluşturmak için yeterliliği sağlar.
– Bazı backend dilleri karışık kod ifadeleriyle sizi yorarken, PHP direkt belli etiketlerle kolaylıkla halledeceğiniz için sizi yormaz. Aksine size zaman kazandırır.
Bu özellikler mevcutken PHP’ye “öldü” demek bana göre pek akıl kârı değil.
PHP nerelerde kullanılır?
PHP ile ;
- web sitesinde form oluşturma,
- kayıt ekranı oluşturma,
- üyelik sistemi,
- kayıt düzenleme,
- veri silme ve güncelleme gibi birçok iş yapılabilir.
Sadece PHP bilmekle bunları başarmak mümkün olmadığı gibi proje oluşturmak da mümkün değil. PHP benim gözümde veritabanı için diğer backend dilleri gibi bir anahtar niteliğinde.
PHP nasıl bir dildir?
PHP basitçe öğrenilebilen, kolayca kodlanabilen veritabanına geçiş anahtarlarından bir tanesidir. Daha çok HTML( Hyper Text Markup Language ) ile iç içe kullanılır. Çünkü HTML, bir websitesinin iskeletidir. HTML ile beraber CSS( Cascading Style Sheets ), JS( Javascript ) ve Bootstrap ile harika projeler ortaya çıkarılabilir. Sadece bu saydıklarımla sınırlı değil frameworklerle(iskelet) birleşince ağızları açık bırakacak web siteleri yapmak mümkün.
Hayallerimdekileri, kodlara döküp direkt sonuç almak bir yazılım mühendisi olarak beni her yazmaya başladığımda havalara uçuruyor. 😊
PHP öldü mü? / Ölecek mi?
Bilindiği gibi web, çok hızlı gelişip değişen bir ortam. Dolayısıyla bir dilin ne zaman öleceğini kestirmek zor. Bu biraz kâhinlerin işi. 😊 Fakat PHP ile aklınıza gelen birçok şeyi başarmak mümkün. Yukarıda sıraladıklarım (PHP nerelerde kullanılır?) PHP’nin sadece %1’ini kapsamakta. PHP büyük bir maden ve genelde bu madenin ufak bir kısmını kullanılıyor. Neden mi? Çünkü bu ufak kısım bile bizim çok işimizi halletmeye yetiyor.
Neden PHP?
Geldik şimdi fasulyenin faydalarına…
PHP Nedir? bölümünde anlattıklarımızı hatırlayalım. PHP neydi? PHP bir backend diliydi. Backend’de birçok dil kullanılabilir. Bu, yazılımcının, programcının ya da geliştiricinin isteğine bağlı bir seçim.
Kendi deneyimlerimi aktarmam gerekirse, en fazla 5-6 PHP komutu HTML, CSS ve MySQL ile bir blog sitesi yapmak mümkün. Bu birçok backend geliştirici için mükemmel bir özellik. Örneğin; Facebook ve Twitter, PHP ile kodlanmış en çok kullanılan sosyal medya sitelerinden sadece ikisi. Bunlarla beraber okuduğum okulda (Karadeniz Teknik Üniversite) üniversite tercih döneminde, tercih sorunu çeken kardeşlerimiz için üniversitemiz öğrencileri tarafından yapılan bitirme projesi de PHP ile yazıldı. Bu kadar fikir beyanından sonra, seçimi tabi ki kişilerin kendisine bırakıyorum.
PHP Nasıl Çalışır?
Web tabanında çalışan bir dil olan PHP, diğer backend dilleri gibi yorumlanmaya ihtiyaç duymaz. Kodlar, sunucu tarafında derlenir ve kullanıcıya HTML yardımıyla sunulur. Böylece, PHP kodları kullanıcıya gözükmez ve bu da müthiş bir güvenlik sağlar. Yani .php uzantılı dosya oluşuturulduğunda Html, Css, Javascript kodları ve PHP kodları içerir. Fakat bu sayfadaki tüm PHP kodları ayıklanır ve server tarafında çalıştırılıp derlenerek kullanıcıya HTML iskeleti üzerinde gösterilir.
PHP’ ye başlarken
PHP kodları, “ <?php” ve “?>” etiketi arasına yazılır. Her dile başlarken yapıldığı gibi PHP’ ye de başlarken de;
“ HELLO WORLD!”. Bunun için ilk yapmamız gereken PHP etiketini açıp kapatmak ve ardından PHP de ekrana yazdırmayı sağlayan “echo” komutu ile “HELLO WORLD!” yazdırmak. Hadi yapalım!


PHP Nedir? Nerelerde kullanılır? Ne anlama gelir gibi konularda umarım aklınızda bir şeyler oluşmasını sağlayarak fayda sunmuşumdur.
Yazılarımı beğenirseniz ve yorumlarda bana iletirseniz, sizler için harika bir PHP eğitim serisi yayınlamayı planlıyorum.
Ayrıca, Yazılım ile ilgili konulara değinmeye gayret edeceğim.
Destek sağlarsanız sevinirim 🙂
Bu yazı vesilesi ile, benim PHP ile tanışmama vesile olan Mustafa Akgül Özgür Yazılım Yaz Kampı, PHP sınıfı eğitmenlerim Nuri Akman ve Hasan Çiçek’e teşekkür ederim.
İlk olan PHP nedir? yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın…
It’s very straightforward to find out any matter on net as compared to books, as I found this
paragraph at this site.
Cok guzel ve aciklayici olmus cok tesekkur ederim sayenizde daha iyi ogrendim
Önemli değil 🙂 Daha çok şey öğenmek için lütfen takipte kalın.
Harikaa bilgilendirme. Tesekkur ederim…
PHP öldü mü ? Ölecek mi? bölümünü okurken aklıma bir soru geldi. Mesela ileriki dönemlerde yeni bir betik dil ortaya çıktı ve PHP devri bitti. O zaman sitemizi yeni dil ile tekrar mı programlamak gerekir yoksa bu işin bir kısa yolu varmıdır? Gerçi henüz bilinmeyen bir dil hakkında böyle bir imkanın olup olmayacağını bilemeyiz ama, kullanılmakta olan diller arasında böyle bir geçiş var mı ?
Öncelikle böyle bir durum olabilir ama genelde bu backend dillerini değiştirmek gerekmez. İsteğe bağlı yapıladabilir. Daha çok veritabanı ile böyle bir sorun oluşabilir. Bunun içinde diğer veritabanları şle bağlantı kurmak mümkün.