TechoCulture

Lucy : NASA’nın Jüpiter Gizemine Yolculuğu 2021

NASA, Uzun  zamandır hazırlıklarını titizlikle yürüttüğü önemli bir görev için Jüpiter’in yörüngesine bir uzay aracı olan Lucy‘i gönderdi.

Son yıllarda yeniden insanlı ay görevleri ve Mars‘ta yaşanan önemli gelişmeler odak noktası olsa da, aslında bilim insanları gözlerini Güneş Sisteminin başka bir köşesine diktiler.

NASA’nın Gizemli Jüpiter Görevi Başladı

NASA’nın (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) 12 yıl sürecek olan Jüpiter görevi başladı.

Jüpiter’in etrafındaki Truva asteroitlerini inceleyecek olan Lucy adlı uzay aracı, Florida’da ki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonundan United Launch Alliance (ULA) Atlas V roketi ile uzaya fırlatıldı. 

lucy
Lucy‘nin fırlatılışı

NASA twitter paylaşımında, “Lucy gökyüzünde. Lucy görevi 5:34’te (UTC 9:34) başladı” ifadelerinin yer aldığı tweeti ile tüm dünyaya Lucy’nin görevinin başladığını duyurdu.

Lucy Ne Yapacak?

Önümüzdeki 12 yıl boyunca Lucy , gezegen oluşumu ve güneş sistemimizin kökenleri hakkında büyük soruları yanıtlamaya yardımcı olmak için yedi Truva asteroidleri dahil olmak üzere sekiz asteroiti ziyaret edecek. Uzay aracının ilk hedefine ulaşması yaklaşık üç buçuk yıl sürecek.

14 metreyi aşan uzunluğuyla enerjisini yakıt ve solar panellerden sağlayacak. Uzay aracının 6,5 milyar km’lik yol almasi bekleniyor. Truva asteroidlere ilk olarak 2025 yılında yaklaşması, diğer yakın uçuşların ise 2027 ve 2033 yılında olması beklendiği açıklandı.

Uzay aracı son olarak 2033 yılında Patroclus ve Menoetius adında iki  büyük asteroiti inceleyecek. Bu asteroitler incelenmesi gereken asteroid listesinde yer alan en büyük asteroitler.

nasa jüpiter lucy
Asteroitler

Keşif görevi için farklı özellikler taşıyan asteoritler seçildi. Bu asteroitler arasından C tipi (kondrit, kil ve silikattan yapılmış yaygın asteroitler), D tipi (organik moleküller açısından zengin asteroitler) ve P tipi (organikler açısından zengin olduğu düşünülen ve Dünya’da örneği bulunmayan asteroitler) diye sınıflandırılan asteroitler yer aldı.

NASA yaptığı açıklamada uzay aracının, “Truva Asteroitleri”ni incelemek üzere gönderilen ilk uzay görevi olacağı ifade etti.

Açıklamada, “Truvalar asteroitleri, Jüpiter’in önünde ve arkasında Güneş’in yörüngesinde dönen dış Güneş Sistemi asteroitleridir. Gaz devi normalde çevresindeki tüm asteroitleri dağıtacak kadar büyüktür, ancak Güneş ve Jüpiter’in birleşik çekim etkileri nedeniyle, bu Truva asteroitleri sabit yörüngelerde (Lagrange Noktaları olarak bilinen yerin etrafında) milyarlarca yıldır kapana kısılmışlardır. Bu Truvalar, erken Güneş Sistemimizin kalıntılarının benzersiz, daha önce hiç keşfedilmemiş bir örneğini sağlar” denildi.

nasa jüpiter lucy
Truva Asteroitleri

 Ayrıca, bu asteroitlerin, güneş sisteminin tarihini açığa çıkarmak adına önemli ipuçları vereceği belirtildi.

NASA Yöneticisi Bill Nelson, “Lucy, NASA’nın keşif ve bilim uğruna evreni ve evreni ve içindeki yerimizi daha iyi anlamak için kozmosa girme konusundaki kalıcı arayışını temsil ediyor” dedi

Adını Nereden Alıyor?

12 yıl sürecek görevin adını, Donald Johanson ve Tom Gray tarafından 24 Kasım 1974’te Etiyopya’da bulunan erken bir insansı fosilleşmiş iskeleti olan Australopithecus veya Australopitekus (Güney maymunu) aldı. 

 İskeletin de ismini The Beatles’ın ünlü “Lucy in the Sky With Diamonds” şarkısında adı geçen kızdan esinlenilmiştir. Çünkü buluntu yetişkin yaşta ölmüş bir insası dişinin eksiksiz sayılabilecek iskelet kemiklerinin fosilidir.

Açıklamada, Lucy fosilinin insanlığa dair “benzersiz” bilgiler sağlaması gibi Lucy görevinin de gezegenlerin kökeni ve Güneş Sistemi’nin oluşumu hakkındaki bilgilerimizi “kökten değiştireceği” ön görülüyor.

Jüpiter görevine liderlik eden Hal Levison, Truva asteroitlerinin dev gezegenlerin nasıl oluştuğunu ve Güneş Sistemi’nin nasıl geliştiğini anlamaya yardımcı olacağını söyledi.

Lucy’nin Tuhaf Uçuş Rotası 

Bu kadar çok durak yapabilmek için Lucy’nin karmaşık bir yol izlemesi gerekecek. İlk olarak, uzay aracı, gezegenimizden ilk asteroitine doğru ilerlemeye yardımcı olacak bir yerçekimi artışı elde etmek için Dünya’yı iki kez geçecek.

Ekim 2022’deki en yakın Dünya uçuşu, onu Uluslararası Uzay İstasyonu, Hubble Uzay Teleskobu ve birçok uydudan daha yakın, gezegenin yüzeyinden 300 kilometre uzağa götürecek. Dünyadaki gözlemciler bile onu görebilecek, Olkin “Geçtiği yere yakın bir yere gidip yukarı bakıp bir yıl sonra Lucy’nin uçtuğunu görmeyi umuyorum,” dedi.

Ardından Aralık 2030’da, “önde gelen” Truva atları sürüsünü keşfettikten bir yıldan fazla bir süre sonra bir destek için Dünya çevresine geri dönecek. Bu son yerçekimi sapanı, uzay aracını “izleyen” sürüyü ziyaret etmesi için güneşin diğer tarafına gönderecek. Böylece dış güneş sistemine giden ve tekrar Dünya’ya geri dönen ilk uzay aracı olacak.

Yeter Şirin

" Bir insanın zekası depolanmış güçtür, kendi kendine ateşlenmez; kıvılcım dışarıdan gelmelidir" der Mark Twain. Umarım yazılarımla sizin için kıvılcım olurum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu