Dijital pazarlama nedir? ve dijital pazarlama uzmanı ne iş yapar diye araştırıyorsanız; ya bu alanda kariyer planlıyorsunuz ya da duyduğunuzda merak ettiniz. Bu yazıdan sonra aklınızda soru işareti kalmayacak.
Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital pazarlama ya da Digital Marketing kelimesini duyduklarında, insanların aklında telefondan ya da internetten satış yapan tele-satışçı canlanabiliyor. Bazıları da “bunlar atom parçalıyor herhalde” diye düşünebiliyor. Bu alana uzak olan insanlardan çeşitli fikirler çıktığına şahit oluyoruz. Bunun asıl sebebi, “Dijital Pazarlama” kelime öbeğini oluşturan 2 kelimenin de kapsamlarının çok geniş olması. Dijital ve Pazarlama…
Dijital pazarlama nedir sorusunun cevabına gelecek olursak anlamak kolaylaşacaktır.
Dijital pazarlama, genel hatlarıyla “bir markanın hedef pazarını ve kitlesini tespit etmek, markayı dijital yollarla daha tanınır hale getirmek ve hedef kitle ile iletişimi artırmaktır” denilebilir.
Not: e-marketing, online marketing, e-ticaret, interaktif pazarlama ve web pazarlama gibi tabirler aynı maksatla kullanılabilmektedir.
Böylelikle dijital pazarlama nedir sorusuna ilk cevabı vermiş olduk. Yazının devamında, daha derinlere ineceğiz.
Dijital Pazarlama Neleri Kapsar?
Aslında, kapsam olarak yukarıdaki tanıma uyan tüm bilgi ve teknolojileri içerir. Bu sebeple, zihinde yeri kolay bulunan bir meslek değildir. Uzmanın ufku ve hayal gücüyle sınırlıdır. Fakat en bilinen araçları şunlardır :
- SEO
- ASO (App Store Optimization)
- Online Reklamlamalar
- SEM (Search Engine Marketing)
- Sosyal Medya Yönetimi
- Sosyal Medya Reklamlaması
- İçerik Pazarlama
- E-mail marketing
- Dijital Trendler
- Google Adwords
- Google Analytics
- Mobil marketing
Tabi ki bunlarla sınırlı olmamakla beraber, en genel başlıklar bunlardır. Dijital pazarlama nedir sorusuna belli seviyede cevap verdik. Siz de aklınıza gelen diğer önemli basamakları yorum bölümünde belirtin.
Dijital Pazarlama Uzmanı Nedir? Ne iş yapar?
Dijital pazarlama uzmanı hakkında çok kısa bir tanımla cevap verip meseleyi halledelim mi?
En yalın şekliyle;
Hem dijital dünyayı iyi anlayan hem de pazarlama ve organizasyon kabiliyeti olan kişidir aslında. İşletme ile dijital dünya arasında bir köprüdür.
Bu çok yalın tabirden sonra gayet basit geliyor kulağa değil mi? Peki şu nasıl? : İyi kurgulanmış iş planlarını, başarıyla sonuçlanan pazarlama kampanyalarına ve faaliyetlerine dönüştüren dijital mimarlardır. Sanki biraz daha havalı… 🙂
Peki;
“Benim dijital dünyayla aram iyidir. Pazarlama konusunda da kendime güveniyorum. Ben de yaparım o zaman?” diye düşünenler, nelere hakim olmalıdır?
Dijital Pazarlama Uzmanı Neler Bilmeli?
Dijital pazarlama uzmanı, bir marka ya da oluşumun “sesini” dijitalde duyurabilmek adına kullanabileceği her aracı bilmelidir. Bazılarına hakim olması şart olmakla birlikte, bilmediklerinden de en azından haberdar olması hayat kurtarabilir.
Dijital pazarlama uzmanı nın, pazar okuma ve fırsatları görme kabiliyeti yüksek olmalıdır. Hani hep “Büyük resmi görebilmekten” bahsedilir ya… Resmin bütününe bakmayı iyi bilmeli ve mevcut yetenekleri kapsamında pazarı yorumlayabilmelidir. Sektörünün dinamiklerine göre hareket edemeyen uzmanları ve firmaları zor günler bekliyor demektir.
Dijital pazarlama uzmanlarının genel olarak hakim olması gereken konular şöyle ifade edilebilir:
Sayılar, Raporlar, Analitik Düşünebilme
Klişeleşmiş olan ama önemi ciddiyetle devam eden bir konu ‘analitik düşünme kabiliyeti’dir. Çünkü hayatı, inişli çıkışlı sayılar ve raporlardan oluşan birinin, bu rakamları doğru okuması ve yorumlaması gerekir. Yoksa hemen çıkma oranları, tıklama başına maliyetler, önceki haftaya göre %28 iyi olan dönüşüm oranları, A/B testleri derken contayı sıyırıp rakamlar arasında boğulma ihtimali yüksektir 🙂 Bu çerçevede, en çok kullanılan araç Google Analytics‘tir ve cidden detaylıdır 🙂
Dönüşüm mü? Bizden sorulur!
İşin gerçeği, dijital pazarlama uzmanı, işletmelerin çoğu tarafından “İnternetten satış yapmamızı sağlayacak kişi” olarak görülür. Tabi ki doğru stratejilerle size hatrı sayılır seviyede “satış” yaptırabilir. Fakat dijital pazarlama uzmanının kendi kilit kelimesi dönüşüm dür.
Not: Plazalarda çalışmayı planyalanlar, şimdiden “kınvörjın tireyking, kınvörjın reyt, kınvörjın” ifadelerini günde 50’şer kere tekrar etmeye başlayabilir. :))))) [ conversion tracking, converison rate, conversion ]
Dönüşüm , sadece satış ile sınırlandırılamayacak kadar çok şey ifade eder. Dönüşüm, -pek tabi- satış olarak belirlenebileceği gibi, form dönüşümü, potansiyel müşteri bulma, telefonla arama, website trafiği, sayfa görüntüleme, butona tıklama gibi birçok özel hedef olarak da belirlenebilir. Hatta ben dönüşümü, dolaylı dönüşüm ve direkt dönüşüm olarak ikiye ayırıyorum. Detayına sonra gireriz.
Daha neler bilmeli?
Dijital pazarlama uzmanı olmak isteyenler abartısız olarak şu özellikleri sunmalıdır:
- Pazarlama bilgisi ve tecrübesi
- İyi bir zaman yönetimi kabiliyetine sahip olmak
- Dijital pazarlama temelini oluşturan konuları iyi derecede bilmek. Sadece bu madde tek başına ciddi zaman alabiliyor. (SEO, SEM, CPC, Sosyal Medya, içerik, e-posta pazarlama vs.)
- Temel Görsel tasarım konuları
- Website yönetimi
- Sosyal medya dinamiklerini çok iyi bilmek ve okumak
- Yeni pazarlama teknolojilerini ve trendlerini takip etmek
- Yabancı kaynaklı araştırmalar için yeterli düzeyde İngilizce
- Raporlama, sunum ve kayıt tutmak için MS Office
- Ölçümleme araçlarına hakimiyet (Analytics, Adwords, SEO araçları)
- Google, Instagram gibi platformların çekirdek güncellemeleri ve etkilerinden haberdar olmak
- Proje yönetim hizmetlerine aşina olmak (Asana, Trello gibi)
- İyi bir sunum becerisine sahip olmak
- Öngörülemeyen sonuçlar her zaman olacaktır. Kriz yönetimi ve çözüm üretme kabiliyeti
- Şirket, marka, şirket kültürü, markalaşma ifadelerini alt başlıklarıyla birlikte iyi anlamış olmak
Çalışma Koşulları nasıldır?
Dijital pazarlama uzmanı çalışma koşulları (şirkete göre değişecektir), diğer birçok departmana ve geleneksel çalışma ortamlarına göre; daha fazla rahatlık ve esneklik sunma potansiyeline sahiptir. Mesai esnekliği, ilk etapta olumlu algılansa da aynı oranda olumsuz algılanabilecek tarafı da vardır. Esnek çalışma düzenini, sadece işe daha geç gitme özgürlüğü olarak algılamamak gerek. Gece 2’de acil durum telefonu da gelebilir 🙂 IT sektörüne benzer senaryolar geçerlidir. Ayrıca diken üstünde tatillere de hazırlıklı olun. 🙂
Genelde bu meslek grubundaki kişiler, bu durumları o kadar benimsemişlerdir ki zorla tatil ya da mola verilse dahi kendini en azından zihinsel olarak çalışır halde bulacaklardır.
Dijital Pazarlama Uzmanı nı Şirkette Neler Bekliyor?
Tamam. Bir sürü denemeler yaptık, makaleler okuduk, kurslara gittik, iş ağımızı genişlettik. Bomba gibi hissediyoruz. Ve dijital pazarlama uzmanı pozisyonunda iş arama sürecindeyiz. Bir teklif aldık. Firmayı tanımaya çalışıyoruz. Tam bu noktada, firmaları süreç ve olgunluk itibariyle birbirinden ayıran birkaç durum var. Bunlardan söz etmezsem içim rahat etmez 🙂
Uzman Arayan Şirket Biçimleri
Bu yazıyı merak edip okuyan biri, muhtemelen dijital pazarlamanın öneminin yeterince farkındadır. Son yıllarda, digital marketing, ülkemizde de genel olarak kabul görmüştür. Yine de farklı yollar izlemekte direten şirketlere denk gelmeniz olası.
Bir iş teklifini kabul etmeden evvel, işletmenin hangi durumda olduğunu iyi analiz etmeye çalışın. İlgili işletmede;
- Pazarlama faliyetlerini ve özellikle dijital pazarlamayı patron kendisi mi yürütmeye çalışıyor?
- Bu konuda istihdam edilen biri varsa, tüm yük bu kişinin omzuna mı yüklenmiş durumda?
- 1 ve 2. maddelerin çok da sağlıklı olmadığını öğrenip tecrübe ettikten sonra genelde pes edilir. Dijital ajanslar ya da freelancerlarla mı çalışılıyor?
- Artık tüm bu maceradan sonra departman ya da uzman ihtiyacı tamamen kavranmış olur. Dijital pazarlama departmanı var mı?
- Bir önemli nokta da digital marketing departmanının hangi departmana bağlı olduğu… Satış mı? Pazarlama mı? Bilgi İşlem mi? İnanın işin çehresi tamamen değişiyor.
Bu tavsiyelere uyarak bu konulara dikkat ederseniz bana dua etme ihtimaliniz çok yüksek 🙂
Pedir Credito Rapido Prestadores De Dinero Como Pedir Un Prestamo Quien Me Presta Dinero Urgente Donde Puedo Pedir Un Prestamo Rapido
Fatih Hocam, Nöro Pazarlama ve Dijital Pazarlama arasında ki fark nedir ?
Aslında ikisi de birbiriyle beraber kullanılabilecek pazarlama yöntemleridir.
Bu şekilde birebir karşılaştırma çok doğru olmayacaktır.
Daha anlaşılabilir olması adına şöyle örnek verebilirim :
Logo tasarımı ile afiş tasarımı arasındaki farklar neler ?
Bu soru çok doğru olmayacaktır. Logo tasarımı başlı başına bir alan olmasına karşın bir afiş tasarımı için kullanılabilir.
Nöro pazarlama ile ilgili yazımıza şuradan göz atarsanız zihninizde daha belirgin şeyler oluşacaktır.