TechoCulture

Dikkat: İçerde Kodlama Yapılıyor!

Kodlama yaparken bu alanı daha iyi hale nasıl getirebiliriz?

Kod yazmak; kendinize uygun çalışma programı yapmadığınızda zorlaşabilir. Bunu daha kolay hale getirmek için sunacağımız birkaç örnekten ihtiyacınız olanı kendi programınıza dahil edebilirsiniz.

KAYNAK:

Dikkat: İçerde Kodlama Yapılıyor! 1 kodlama
Kaynak

Hedefiniz hakkında önce bilgi toplayıp ardında kolları sıvayacağınız bir ortam oluştururken asıl görev seçtiğiniz kaynağın doğruluğu ve size kattığı gelişimi hakkında bilgi toplamak. Artık bilgi hemen elimize ulaşıyor. Bu kadar bilgi arasında size uygun olanı bulmak için araştırma yapmalı.

PLAN:

Dikkat: İçerde Kodlama Yapılıyor! 2 kodlama
Plan

Her işte olduğu gibi bu konunun da olmazsa olmazı plan. Ya hayalinizi gerçekleştirmek için başlarsınız ya da verilen görevi yerine getirmek için vs. içerik sizin ama bu içeriğin içinde kaybolmamak için planlama yapmak şart. Çünkü bir hata/aksaklık ile karşılaştığınız zaman şu an projenin neresindeyim veya nerede kalmıştım gibi soru sorduğunuzda bunun cevabını bilinçli bir şekilde hızlıca bulabilirsiniz.

KAĞIT/KALEM:

Dikkat: İçerde Kodlama Yapılıyor! 3 kodlama
Kodlama: Kağıt/Kalem

Bu iki arkadaşı hor görmeyin. Basit hatta yapılması zaman kaybı gibi hissettirse de sizi bir sonraki probleme hazırlıyor. En basit örnekle: Hesap makinesini kodlarla yapmanız istenildi. Sakin olun ve ekrana yazacaklarınızı değil, sadece izleyeceğiniz yolu yazmanız yeterli. (Örn: kullanıcıdan sayı al, işlem al, hesaplama kodunu yaz, ekrana sonucu ver) gibi. Gelişiminizi kaydedin ve belirli bir zaman sonra aynı soruya dönüp nasıl cevapladığınıza bakarak farklı bir yol izlemeye çalışın. Kalem/Kağıt size ödev hissi veriyorsa sizde ortamı biraz renklendirin. Mesela postit kağıtları veya kodlamaya özel aldığınız bir defter. Kendinize özgü oluşturduğunuz bu alanı siz içinizden geldiği gibi dizayn edin. Burası sizin alanınız…

YARDIM:

Dikkat: İçerde Kodlama Yapılıyor! 4 kodlama
Kodlama: Yardım

Zaman alan şeylerden birisi de tecrübeli olmaktır. Bazı kısa yollar da var elbet daha önce yapılan bir şeyi tekrar deniyorsanız veya bu yolda ilerleyen insanlara/kaynaklara danışma imkanınız varsa bunu kullanmakta fayda var. İster küçük olsun ister büyük bir proje olsun danışacağınız biri/birileri olmalı. Farklı açılardan bakmayı göstereceği gibi gelişiminizi gözlemleyen bir takım arkadaşınız sizi bu konuda hızlandırabilir. Ayrıca iyi olduğunuz konu üzerinde yardımcı da olabilirsiniz. Bu sizin öğrendiğiniz o konuyu daha iyi anlamanıza ve uzun süre unutmamanızı sağlar.

ÇALIŞMA ORTAMI:

Dikkat: İçerde Kodlama Yapılıyor! 5 kodlama
Çalışma Ortamı

Zemini hazırlamak, kimileri için kafasında her şeyi oturttuktan sonra neresi olsa çalışabilir ama bazılarımız için mekanın önemi büyüktür. Çünkü dikkat dağıtıcı ses, eşya vs. bunlar daha kısa sürede bitecek olan işleri dikkatimizi tam veremediğimiz için süreyi uzatabilir. Ayrıca daha üretken olmak isteyen insanlar önceden eşyanın en az olduğu karanlık odalarda çalışma yaparlarmış. Çünkü inanışa göre kişi kendisiyle kalır. Bu baş başa olma halinde kendinden yola çıkarak üretkenliği daha yüksek yapıyormuş. Yine istisnaları vardır elbette. Hepimizin dikkatini çeken konular nasıl farklı ise toplama konusu da aynı bu şekildedir. Gözünüzü korkutmayın. Kendinizi analiz ederek hangi saatler arasında hangi koşullar olduğunda daha üretken olduğunuzu bulabilirsiniz.

BİLGİNİN ÖMRÜNÜ UZATMAK:

Dikkat: İçerde Kodlama Yapılıyor! 6 kodlama
Kodlama: Bilginin Ömrünü Uzatmak

İşlem görmeyen demirin paslanması gibidir bilginin tekrar edilmemesi. Zaten biliyorum tekrara ne gerek var? diyenler için dün bildiğiniz bilgiyle bugünkünü birleştirmeye çalışın. Okulda kendi mesleğinizle alakasız dersler görüyor olabilirsiniz. Bunu sevdiğiniz bir ders ile birleştirmeyi deneyin. Ne kadar alakasız olursa o kadar eğlenceli olacaktır. Aklınızdan bu ikisinin ortak özelliği ne? Farkları ne? Eğer konuşsalar birbirlerine ne sorarlardı? gibi konular arası ilişki oluşturarak inovatif düşünce tarzınızı da geliştirmiş olursunuz. Bu konuda üretkenliğiniz üzerinde çalışmak isterseniz kitap önerisini “Geleceği kodlayanlar (inovasyon üreten bir nesil)” Burcu Aybat’ ın kitabını okuyabilirsiniz.

KENDİNİZE ZAMAN AYIRIN:

Dikkat: İçerde Kodlama Yapılıyor! 7 kodlama
Kodlama: Kendinize Zaman Ayırın

Bu sadece kodlama için değil her husus için geçerlidir. Sizin bir işi en iyi hale getirmeniz için kendinizi dinlendirmeniz ve dinlemeniz gerekir. Kendinizi rahat hissettiğiniz bir alan veya birinin yanına giderek dinlendirmenizi öneririm. Ya da nasıl şarj oluyorsanız bunu rutin haline getirmelisiniz. Yıllar sonra üzerine çok düştüğünüz kendinizden ve zamanınızdan ödün verdiğiniz şey ilerde kıymetini yitirdiğinde asıl kıymetli olan size büyük haksızlık yaptığınızı anlamak acı verici olabilir. Kendinizi ihmal etmeyin.

Kodlama alanında ilerlemek ne kadar zamanınızı alır bunu bilemem ama ilerlerken kendinize ne için uğraştığınızı neye emek verdiğinizi kendinize hatırlatın. Zorlukların arasında boğuluyor gibi hissettiğinizde ve ‘bıraksam mı?’ sorusunu her gün düşünüyorsanız. O zaman şunu da sorun kendinize ‘buraya kadar ne için geldim’ pes etmek başka, size göre olmadığını anlamak çok başka. Kendinizi dinlemeniz size bir çok şeyin bilgisini verecektir.

Yeni haber ve gelişmelerden geri kalmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu