Bilgisayar - 3.KatTeknokültür

Dizüstü Bilgisayar Alma Rehberi – 2

Bilgisayar alma rehberimizin ikinci bölümünü, instagram sayfamız üzerinden yaptığımız anket sonucuna göre belirledim.

Sonuç: Dizüstü Alma Rehberi 🙂

teknotower instagram anket dizüstü
Dizüstü Bilgisayar Alma Rehberi
Anket Sonucu

Bizimle DM (Direct Message) yolu ile iletişime geçenler ve aldığımız yorumlara göre anlaşılıyor ki kullanıcılar mobiliteye daha çok önem veriyorlar. Bu kişiler arasında genç kullanıcılar daha yüksek. Gerek çalışanlar gerekse öğrenciler, bilgisayarlarını yanlarında taşımak istiyor. Sadece oyun oynamak isteyen kişiler, dizüstü bilgisayardan ziyade, modifiye edebilecekleri masaüstü bilgisayarları tercih ediyor. Yazımızın bir sonraki bölümünde ise masaüstü bilgisayar almak isteyenlere yardımcı olmaya çalışacağız.

dizüstü bilgisayar alma rehberi - 2 1 dizüstüNeden Dizüstü Bilgisayar?

Dizüstü bilgisayarların tercih edilmesinin en büyük etkeni, kolay taşınılabilirlik. Bu tür bilgisayarların, hafif ve makul boyutlarda olması önemli. Boyutlar ve ağırlık kadar önemli olan bir diğer konu ise şarj süreleri ve pil verimliliği. Bu sebepler göz önünde bulundurulduğunda, donanım üreticileri bazı değişikliklere gidiyor. Daha küçük boyutlara sahip bir dizüstü bilgisayar sunmak için donanım parçalarını küçültüyorlar. Hatta bazı donanımların hiç kullanılmaması ile çözüm buluyorlar. Aşağıda bu donanımlara yer vereceğiz.

Eğitim ve Ofis Alanları İçin Dizüstü

okul ofis dizüstü bilgisayar
Hem Tablet Hem Notebook (2in1)

Okul-Eğitim ve Ofis hayatında kullanılacak notebooklar hakkında, öğrenci ve öğretmenlere tavsiyemiz: Küçük çantalara sığabilecek boyutlarda küçük dizüstü bilgisayar seçimi yapmaları. Sabit Disk Sürücüleri, bu tür bilgisayarlarda pek kullanılmıyor. Sabitdiskler bu tip bilgisayarkarda, yerlerini, USB Belleklere ve Bulut depolamaya bıraktıkları görülüyor. Bu sebeple, tercih ettiğiniz bilgisayarda DVD okuyucu olmaması, boyutlarda ve bütçede önemli bir etken.

Tercihlerinize yön verecek bilgileri aşağıda sıraladım.

  • Uyumluluk için işletim sistemi Windows 8.1 ve üzeri olması tavsiyemdir. (ihtiyacınıza göre Mac’te tercih edilebilir)
  • Dosyalar, videolar, kişisel veriler vb. birçok bilgiyi depolamak için min. 500 GB depolama birimi
  • Hızlı, düşük güç tüketimi ve az yer kaplaması sebebi ile depolama birimi için: SSD
  • Düşük güç tüketimi ve yüksek performansı sebebi ile tercihen “U” serisi işlemciler
  • Max. Ekran boyu 15.6″ (inç) ideal
  • Minimum 6 saat kullanım süresi
  • Maksimum 1.5 kg
  • Sürekli hareket halinde olacağından sağlam materyallerden üretilmiş olan cihazlar, kullanım ömrünü uzatır.
    (Tercihlerinizi, bütçeniz ve kullanım amacınız göre değiştirebilirsiniz.)
teknotower logo amp

İş ve Tasarım Amaçlı Workstation Dizüstü

dizüstü workstation
Lenovo Mobil Workstation

İş ve tasarım amaçlı dizüstü bilgisayar almayı tercih eden kullanıcılar elbette performansa önem vereceklerdir. İş hayatını kolaylaştıracak yüksek performanslı bir bilgisayar pozitif yönleri ile birlikte negatif taraflar da barındırıyor. Bu maksatlara uygun üretilen notebookların, boyutlarının büyüklüğü, kullanım sürelerinin kısalığı veya ağırlığı dezavantaj olabilir. Eğer ağır olmamasını istiyorsanız biraz daha düşük performanslı ve batarya süresi kısa olan bir modeli tercih edebilirsiniz. Yada hızlı ve uzun kullanım süresini sahip bir bilgisayar istiyorsanız, ağırlığın ve boyutların büyüklüğüne göz yummanız gerekiyor. Tavsiyelerimi ve önemli noktaları aşağıda sıraladım.

  • Uyumluluk ve erişilebilirlik için işletim sistemi Windows 8.1 ve üzeri olması,
  • Kullanılacak büyük dosyalar ve programlar göz önüne alındığında depolama birimi için min. 1 TB olması,
  • Depolama biriminin hızlı ve çok daha sağlam olması sebebi ile SDD tercih edilmesi,
  • Ram kapasitesinin min. 8 GB
  • İşlemci olarak Intel’in Xenon serisinden veya i5 – i7 serisinden (H-HQ) modeller ile AMD‘nin Ryzen5(X) veya Ryzen7(X) serilerinden tercih edilmesi,
  • Ekran kartı için Nvidia‘nın Quadro serisi, AMD‘nin WX serisi GPU’ların tercih edilmesi tavsiyemdir.

Oyuncular İçin Gamebook

Oyuncular, kendileri modifiye edebileceği masaüstü bilgisayara daha çok yönelseler de, her ortamda oyun oynamak için dizüstü tercih edenlerin sayısı oldukça yüksek.

İlerleyen teknoloji, işlemcilerde ve grafik işlemcilerde yüksek performansı daha küçük boyutlarda sunabilmektedir. Haliyle bu durum, direkt olarak dizüstü bilgisayar sektörüne etki etti. “Gamerlar” için konfigüre edilmiş birçok markanın ürünü var. Asus, MSI, Monster bunlardan bazıları. Masaüstü bilgisayar donanımları kullanan modeller bile mevcut.

Çok çeşit ve seçenek sunulan bu kategoride seçim yapmak da bir hayli zor. Bu sebeple sizlere biraz da olsa yardımcı olabilecek bu rehber yazısını yayınlamak istedik.

Tercihiniz yaparken aşağıda ki tavsiyelerim size yardımcı olacaktır.
Steam, Origin gibi dijital oyun dağıtım platformlarının yaygınlaşması sebebi ile DVD sürücülere ihtiyacımızda kalmadı. Bu sebeple DVD sürücüsü olmayan bir ürün seçebilirsiniz. Zaten DVD sürücüsü olan Gaming Laptop bulmanız için biraz çaba sarf etmeniz gerekiyor. 🙂

  • Oyunlar Windows platformu baz alınarak üretildiği için işletim sistemi Windows 8.1 ve üzeri bilgisayarları tercih edebilirsiniz.
  • Depolama birimi olarak min. 1TB‘lık bir harddisk,
  • Hızlı bir açılış ve yükleme ekranlarının daha kısa sürmesini isteyenler için SSD, tercihe göre M.2 Sata,
  • Ram kapasitesi min. 8 GB,
  • İşlemci olarak Intel‘in i5 – i7 serisinden (min. H yada HQ tipi) modeller ile AMD‘nin Ryzen5 veya Ryzen7 (tercihe göre H yada U tipi),
  • Ekran kartı için min. Nvidia‘nın GTX 1050 veya üzeri, AMD‘nin RX serisi (560X) GPU’ların tercih edilmesi tavsiyemdir.

Sonuç

Yazımda vermek istediğim ana mesaj : Kullanım amacı ve şekline göre cihaz tercihi yapmak… Donanımlar, gerçek anlamda günler içinde gelişmiş versiyonları çıkan metalar haline gelmiş durumda. Bu sebeple, bugün bir özelliği X olan bir cihazın, yarın X+2 versiyonu çıkmış olabilir.

Yani? Yanisi şu : rakamlarda, kapasitelerde, performanslarda boğulmayın. Belli bir özellik alt limiti belirledikten sonra Özel olarak SİZİN, ihtiyaçlarınızı giderecek ve işinizi görecek olan işlevsel cihazlara yoğunlaşmaya bakın. Böylece, 1 hafta sonra üst versiyonu duyurulduğunda, boyun bükmek yerine, rahatlıkla “cihazımbenim işimi fazlasıyla görüyor” diye gururla dolaşabilirsiniz 🙂

Günümüz teknoloji piyasasında, sürekli son teknolojiyi yakalama yarışına girmek, biz son kullanıcıların kazanabileceği bir yarış değildir.

Faydalı bir yazı olduğu kanaatindeyim. Görüşlerinizi yazı yorumlar bölümünde ve Instagram sayfamızda dile getirebilirsiniz. Konuyla ilgili anketleri de Teknotower Instagram sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Ahmet Halil IŞIK

Bilgisayar donanımı ve elektronik meraklısı. Demiryolu sevdalısı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu