Sistem ve Network

DNS Kayıt Tipleri #3

DNS kayıt tipleri konusu biraz yemek yapmak gibidir. Bir yemek yapmak istediğinde birden fazla malzeme kullanılır. Dns ortamında da çeşitli malzemeler bulunur. Dns sorgularının daha iyi sonuç vermesi için bu malzemeler kullanılır. İşte bu malzemelere Dns kayıt tipleri denir.

Bir siteye erişmeye çalışın. İlk önce, bu sitenin IP adresinin bilinmesi gerekir. Bunun için kayıtlı dns adresine sorulur. Dns sunucusu bu adresi kendi kayıtlarında sorgular. Eğer bu kayıt, kendi veri tabanında yoksa forwarder adresini kullanır. Forwarder, dns sunucusu IP adresini dns sunucusuna iletir. Dns sunucusu da IP bilgisini, sizin bilgisayarınıza. Bu işlemlerden sonra ulaşmak istediğiniz siteye erişirsiniz. Buraya kadar olan işlemleri daha detaylı öğrenmek isterseniz, sizleri şu yazıma davet ediyorum.

Yaygın Dns Kayıt Tipleri

Yukarıda bahsettiğim süreçten sonra size gelen bilgi, örneğin bir Ipv4 adresi bilgisi ise gelen kayıt tipi host A kaydıdır. Host A kayıt tipi ,dns denildiğinde akla gelen ilk kayıt tipidir. Fakat dns sunucularında genel olarak 9 adet kayıt tipi bulunur. Bunları aşağıda sizlerle paylaşıyorum.

dns-kayit-tipleri

Bu dns kayıt tiplerini aşağıda detaylıca açıklıyorum.

A Dns Kayıt Tipi

Bilgisayar kaydı bilinir. A kaydı, isimle eşleşen IP adresi ile arasındaki bağlantıyı yapan bir kayıttır.

AAAA Dns Kayıt Tipi

Host A kayıt tipi gibi, bir bilgisayarı IP adresi ile eşleştirir. Tek farkı, A kayıt tipi IPv4 adresi ile çalışır. AAAA kayıt tipi ise IPv6 adresleri ile çalışır.

CNAME DNS Kayıt Tipi

Takma adı denilir. Bir dns kaydını başka bir adla çalıştırmamızı sağlar. Örnekle açıklamak gerekirse, hem teknotower.com hem de www.teknotower.com‘un aynı uygulamayı işaret etmesi ve aynı sunucu tarafından barındırılması durumudur. Bu durumda, iki farklı kaydın tutulmasını önlemek için iki kayıt oluşturulur:

  • Bir host A kayıt tipi teknotower.com adresinin sunucu IP adresini gösterir.
  • Bir www.teknotower.com CNAME kaydı oluşturulur. Bu kayıt, host A kaydına bağlanır.

Sonuç olarak teknotower.com, sunucu IP adresini ve www.teknotower.com, teknotower.com üzerinden aynı adresi işaret eder. IP adresi değişirse, yalnızca bir yerde güncellemeniz yetelidir. Güncellendiğinde, CNAME kaydında herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek olmaz.

NS DNS Kayıt Tipi

NS (nameserver) “ad sunucusu” anlamına gelir. Bu kayıt, hangi DNS sunucusunun yetkili olduğunu belirtir (hangi sunucu gerçek DNS kayıtlarını içerir). Bir alan adında genellikle o alan için birincil ve yedek ad sunucularını gösterebilen birden fazla NS kaydı bulunur.

PTR DNS Kayıt Tipi

PTR kayıtları, Tersine DNS sorguları için kullanılır. IP adresini kullanarak ilişkili bilgisayar adını alabilirsiniz. Her PTR kaydı için bir A kaydı bulunmalıdır. Daha çok mail sunucuları için kullanılır.

MX DNS Kayıt Tipi

Mail Exchange (MX) kayıtları, adresinize e-posta teslim etmek için gerekli olan DNS kayıtlarıdır.

Basitçe, MX kaydı, dünyaya hangi posta sunucularının alan adınız için gelen postayı kabul ettiğini ve alan adınıza gönderilen e-postaların nereye yönlendirileceğini söylemek için kullanılır. MX kayıtlarınız doğru yere yönlendirilmezse, e-posta alamazsınız.

SRV DNS Kayıt Tipi

SRV kayıtları hizmet bulmaya yardımcı olur. Örneğin, mobil telefonların bir SIP hizmetinin nerede bulabileceğini göstermek için SRV kayıtları kullanılır.

Bir SRV kaydı, tipik olarak etki alanı adının bir parçası olarak kullanılan sembolik bir adı ve aktarım protokolünü tanımlar. Kayıt içeriğindeki hizmet için önceliği, ağırlığı, bağlantı noktasını ve hedefi tanımlar.

_sip._tcp.örnek.com. 3600 IN SRV 10 60 5060 sip2.örnek.com.
_sip._tcp.örnek.com. 3600 IN SRV 10 20 5060 s2p3.örnek.com.

TXT Dns Kayıt Tipi

TXT dns kayıt tipi, bir alan adı yöneticisinin DNS kaydına metin girmesidir. Çünkü başlangıçta okunabilir notlar için bir yer olarak tasarlanmıştır. Ancak şimdi TXT kayıtlarına makine tarafından okunabilen bazı kodlar koymak da mümkündür. Bir alan adında çok sayıda TXT kaydı olabilir. Bunlar, bir e-posta sunucusunun; bir iletinin güvenilir bir kaynaktan olup olmadığını belirlemesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra, bir etki alanının sahipliğini doğrulamasına yardımcı olan Gönderen İlkesi Çerçevesi (SPF) kodları için kullanılır. Örneğin, bazı web yöneticisi araçları, alan adının gerçek sahibi olduğunuzu kanıtlamak için alan adınıza bir TXT kaydı eklemenizi ister.

SOA Dns Kayıt Tipi

SOA dns kayıt tipi, alan adı hakkında yöneticinin e-posta adresi, dns sunucu alanının en son ne zaman güncellendiği ve sunucunun yenilemeler arasında ne kadar beklemesi gerektiği gibi önemli bilgileri saklar.

Bu yazımda sizlere kısaca DNS kayıt tiplerinden bahsettim. Umarım yararlı bir yazı olmuştur. Bir daha ki yazılarımda görüşmek üzere…

Murat Berksoy

System Administrator - Network Administrator - BT tecrübem sayesiyle bilgisayar ağlarını anlayabilme, analitik düşünebilme ve problemleri hızlı bir şekilde çözme yeteneklerini kazanmış bulunmaktayım. İşime ek olarak; yeni BT teknolojilerini takip etmeyi ve araştırmayı severim. LinuxSever bir Microsoftçu...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu