TechoCulture

Edinilmesi Gereken 8 Alışkanlık

Özellikle Teknoloji ile içli dışlı olanlar için derlediğimiz edinilmesi gereken 8 alışkanlık ile daha fazla gelişebilir ve fayda sağlayabilirsiniz.

Günümüzde, hayatta kalmak geçmişteki durumlarla karşılaştırılınca çok kolaydır. Avlanmak zorunda değilsindir, her an bir yerden tehlike gelecek diye tetikte değilsindir, ısınmak için odun aramazsın. (kırsal kesimler farklı fakat orada bile çoğu zaman satın alırız). Ancak hayat bazı yönlerden kolaylaştıkça, diğer taraftan daha karmaşık hale gelmektedir.

Temel teknoloji bilgilerine sahip olmak günümüzün olmazsa olmazları arasındadır ve bu, farenin nasıl kullanıldığı ya da internetten bir uygulama indirebilmek değildir. Bu becerilere sahip olmamız bizim teknoloji bilgisine sahip olduğunuz anlamına gelmez. Aşağıda listelediğimiz öneriler, sizin “temel seviyede” teknoloji becerilerinizi arttırmanızı etkileyecek önerilerdir.

Haydi gelin, edinilmesi gereken 8 alışkanlık listesine birlikte göz atalım.

1. Yazma

edinilmesi gereken 8 alışkanlık teknotower yazma

Hala maillerinizi yazarken klavye üzerinde bulunan tuşları arayıp bulmaya çalışıyorsanız hayatta kalma olasılığınız düşer. Bu yüzden size önerimiz, “10 parmak” yazma metodunu öğrenmeye çalışmanız ya da bazı yararlı programlar kullanarak yazma hızını arttırmanızdır. Odak noktanız başka yerdeyken klavye üzerinde tuş aramanız verimliliğinizi düşüreceğinden “10 parmak” yöntemi, yazma konusunda en iyisidir fakat yazma hızınızı arttırmak ya da ortalamanın üstünde bir yazma hızına sahip olmakta hayatta kalma olasılığı arttırır.

2. Arama Yeteneği

edinilmesi gereken 8 alışkanlık 1 edinilmesi gereken 8 alışkanlık

İçinde bulunduğumuz zaman, “akıllı telefon çağı” desek abartmış olur muyuz bilmiyorum. Ama telefonların vazgeçilmezlerimiz listesinde olduğu kesin. Herhangi bir bilgiyi araştırmaya başlarken ilk olarak telefonlarımıza ya da Google‘a sarılır olduk. Eğer bir şey bilmiyorsan, muhtemelen öğrenebilirsin. Bir haberin sahte olup olmadığından emin değil misin? Tuhaf bir hata mesajı mı alıyorsun? Ara onu. Denemenin zararı yok!

Tabi ki bu maddeyi telefonları yüceltmek için oluşturmadık, önemli başlık etkili aramadır: arama yaparken tam cümle sorguları yerine anahtar kelimeler kullanın ve bir anahtar kelime grubu size anlamlı sonuçlar getirmezse, daha iyi sonuçlar almak için kullanabileceğiniz farklı anahtar kelimeler hakkında düşünün.

3. Sorun Giderme

edinilmesi gereken 8 alışkanlık 2 edinilmesi gereken 8 alışkanlık

Teknoloji okuryazarlığı, en azından temel sorunları nasıl araştıracağımızı ve teşhis edeceğimizi bilmek anlamına gelir. Sorunları kendi başınıza çözmeyi denediğinizde ya da makinenizi bir uzmana teslim etmek konusunda utanılacak bir şey yoktur, ancak şaşırtıcı derecede küçük bir zaman yatırımıyla pek çok sorun çözülebilir. Herkes gibi aynı araçları kullanıyorsunuz, bu yüzden sorunlarınızın çoğu zaten çözüldü. Bu çözümleri bulmak için yeni arama becerilerinizi kullanın!

4. Yedekleme

edinilmesi gereken 8 alışkanlık 3 edinilmesi gereken 8 alışkanlık

Dosyalarınız için yedeğiniz yoksa, dosyalarınızın hayatıyla tehlikeli bir oyun oynuyorsunuz demektir.Bilgisayarlar ve depolama aygıtları, zamanla verimliliklerini yitirebilir veya beklenmedik bir şekilde çalışmaz hale gelebilirler. Bu durumlarda dosyalarınızı kurtarmak zahmetli bir işe dönüşecektir. Bu yüzden bilgisayarlarınızda ya da akıllı telefonlarınızda bulunan dosyalar önemli ise, bu dosyaları kaybetme riskini göze almak istemiyorsanız ve ekstra güvenli olmak istiyorsanız, bir bulut yedekleme servisine veya harici bir fiziksel sürücüye hatta her ikisine yedekleme yapmayı bir alışkanlık haline getirin.

5. Dosya Yönetimi

Hala tüm belgelerinizi bilgisayarınızda bulunan “Belgelerim” klasöründe tutup, tüm resimlerinizi “Resimlerim” klasöründe muhafaza ediyorsanız size önerimiz bu alışkanlığınızdan vazgeçin. Ya da en azından klasörlerinizi ve dosyalarını kategorize bir şekilde tutmayı deneyin.

edinilmesi gereken 8 alışkanlık 4 edinilmesi gereken 8 alışkanlık

Dosya isimlerini oluştururken kendinize ait bir “adlandırma sistemi” kurun. Binlerce dosya arasında “Davetiye(034).doc” adlı bir belgeye sahip olup bu dosyayı aramak kolay olmayacaktır.

6. Klavye Kısa Yolları

Edinilmesi gereken 8 alışkanlık içinde, 6. sıraya kısayolları koyduk.

Windows 10 üzerinde masaüstleri arasında geçiş yapmak için;
“Alt + Win + sol / sağ” gibi çok hoş, ancak hayati olmayan birçok klavye kısa yolu vardır. Bununla birlikte, en azından,
kopyalama “Ctrl +C”,
yapıştırma “Ctrl + V”,
kaydetme “Ctrl + S”,
geri alma “Ctrl + Z” ve
yazdırma “Ctrl + P”
kısa yollarını bilmek size çok şey katacaktır. Ne kadar çok şey bilirseniz, işleri daha hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz, ancak unutmamak gerekir ki bu kısayollar her işletim sisteminde değişkenlik gösterecektir.

7. Temel Güvenlik / Gizlilik

edinilmesi gereken 8 alışkanlık 5 edinilmesi gereken 8 alışkanlık

Teknoloji, sürekli gelişen bir alandır. Yeni tehditler her zaman ortaya çıkıyor ve hatta reklamları yapılan “sözde” güvenli bilgisayarlar bile saldırıya uğrayabiliyor.
Bununla birlikte, birkaç temel adım size çok şey kazandırabilir:
anti virüs ve işletim sisteminizi her zaman güncel tutun,
tarayıcınızda veya e-postanızdaki şüpheli bağlantıları tıklamayın, şifrelerinizi kaydetme seçeneğine evet demeyin ve
ne olduğunu bilmediğiniz programları çalıştırmayın.
Bilgisayarınız garip davranıyorsa veya şüpheli olduğunu düşündüğünüz bir şey görürseniz, göz ardı etmeyin. Sorunu araştırmak hızlı ve ücretsiz bir çözümdür.

8. Belge Oluşturma

edinilmesi gereken 8 alışkanlık 6 edinilmesi gereken 8 alışkanlık

Sadece bir program açmak ve kelimeler / sayılar yazmak göründüğü kadar kolay değildir. Temel ofis becerileri kazanmanız günümüz iş dünyasında önemli bir yer tutmaktadır. En azından artık bir belgenin nasıl biçimlendirileceğini bilmeniz, elektronik tabloların (Excel dosyaları) nasıl çalıştığını anlamanız ve muhtemelen Onedrive, Dropbox veya Google Drive gibi bulut yazılımlarını kullanarak dosya paylaşımında nasıl iş birliği yapacağınız konusunda bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

Edinilmesi Gereken 8 Alışkanlık : Altın Kural

21. yüzyılın en önemli becerisi, birkaç tıklama ile bir şeyler ortaya çıkarmak değildir. Bu devirde bir insanı başarıya götüren şey “sürekli öğrenme ve uyum sağlama becerisidir”. Gelecekte, yukarıdaki tavsiyelerin çoğu saçma, modası geçmiş gibi görünebilir. Kendimizi her yeni teknolojinin detaylarını öğrenmek zorunda sanmak çok mantıklı değil tabi ki ama en azından; neyin değiştiğini anlamak ve mevcut becerileri günümüz çağına adapte etmeye çalışmak bize çok şey kazandıracaktır.

Katıldığınız ya da katılmadığınız, eklemek istediklerini varsa lütfen yorumlarda bahsetmekten çekinmeyin.

Murat Berksoy

System Administrator - Network Administrator - BT tecrübem sayesiyle bilgisayar ağlarını anlayabilme, analitik düşünebilme ve problemleri hızlı bir şekilde çözme yeteneklerini kazanmış bulunmaktayım. İşime ek olarak; yeni BT teknolojilerini takip etmeyi ve araştırmayı severim. LinuxSever bir Microsoftçu...

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu