Mesleğimiz, hayatımızı büyük ölçüde etkileyen faktörlerden biridir. Olmak istediğimiz kişi için çabalar dururuz. Bu yazıda, meslek seçimine karar verme aşamasında olan gençlere ve “acaba Elektrik elektronik mühendisliği nedir ? ne iş yapar” diyen meraklılara cevap vermek istedik.
Elektrik Elektronik Mühendisliği nedir ?
Elektrik elektronik mühendisliği bölümü, ana mühendisliklerden olmamakla beraber, elektronik haberleşme ve elektrik mühendisliğinin birleşimidir. Elektriğin iletimi, üretimi, dağıtımı ile ilgilenir. Bunlarla birlikte, elektronik cihazların projelendirilmesi, geliştirilmesi ve denetlemesini yapan bir mühendislik dalıdır.
Elektrik Elektronik Mühendisliği – Kimler okuyabilir ? Eğitimi nasıldır ?
Bu mesleği icra etmek istiyorsanız, öncelikle ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından yapılan ilgili üniversite sınavına girmiş olmanız gerekir. Yerleşmek için yeterli puan alındığı takdirde, mühendislik veya teknoloji fakültelerinde 4 yıllık Elektrik elektronik mühendisliği lisans eğitimi alınmalıdır. Kimi fakülteler İngilizce eğitim verdiği için 1 yıllık hazırlık eğitimi de vardır. Hazırlık eğitimini tamamlayan öğrenciler 4 yıllık lisans eğitimine başlamış olur.
Lisans eğitiminin ilk yılında, mühendisliğe giriş, fizik, kimya, matematik dersleri verilir. İkinci sınıftan itibaren laboratuvar dersleri başlar. Bu laboratuvar derslerinin getirdiği güzelliklerden biri de ufak ufak çarpılmaktır. 🙂 Zamanla buna alışırsınız ve sizin için sıradan bir aktivite olmaya başlar. 🙂 Son sınıfa gelindiğinde, seçmeli dersler çoğunlukta olur. İlgi alanınıza göre ders seçimlerinizi yaparsınız. (Tavsiyem: dersleri kolay-zor diye ayırıp ders seçimi yapmaktansa; hangisinin size daha çok fayda sağlayacağını düşünmeniz.) Mezun olmak için zorunlu stajınızı tamamlamalısınız.
En yüksek puanlı 5 üniversite – Elektrik Elektronik Mühendisliği
- KOÇ ÜNİVERSİTESİ (İstanbul) (İngilizce – Burslu)
- BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ (İstanbul) (İngilizce)
- İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ (Ankara) (İngilizce – Burslu)
- ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (Ankara) (İngilizce)
- TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ (Ankara) (Burslu)
Elektrik Elektronik Mühendisi Ne iş yapar ?
- Elektronik cihazların (donanımların) üretimi, kurulumu ve bakımların yapılması.
- Analog ve dijital ortamlı sistemlerin oluşturulması, bu sistemlerin bakım ve onarımı.
- Tıbbi elektronik cihazların tasarımı, geliştirilmesi, bakımının yapılması.
- Beşeri veya doğal kaynaklardan enerji üretilmesi, sağlıklı şekilde iletimi ve dağıtımı.
- Üretim, iletim, dağıtım aşamalarının planlanması, projelendirilmesi ve bu aşamaların güvenli bir biçimde sağlanması.
- Elektrik veya elektronik sistemlerin maliyetlerinin hesaplanması gibi bir çok iş yapar.
Hangi koşullarda, nerelerde çalışır? – Elektrik Elektronik Mühendisliği
Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunlarının, hem kamuda hem de özel sektörde çalışma imkanı vardır. KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanı çok yüksek olmakla beraber alım sayısı azdır. Yeni mezunların en çok gel-git yaşadığı konulardan biri de ‘ özel sektör mü ? kamu mu ? ‘ sorusudur. KPSS’ye çalışırken özel sektörü düşünür, iş ararken KPSS’ ye mi hazırlansam? diye ikileme düşer. 🙂
Kamu ve özel sektördeki bazı kuruluşlara bakalım.
Kamuda: TÜBİTAK, TRT, DHMI, TCDD, TEİAŞ (Yarı Özel)
Özel Sektörde: Vodafone, Turkcell, Türk Telekom, Havelsan, Aselsan, Roketsan, Milsoft, AkınSoft, Samsung, Bosh, Arçelik gibi popüler kuruluşlarda çalışma imkanı vardır.
Elektrik Elektronik Mühendisliği – Aranan nitelikler?
Alan farketmeksizin her şeyden önce hayal etmek… Tasarımlar, yeni projeler için gerekli olan en önemli şey… Bir mühendis, önce hayal eder sonrasında bunu gerçekleştirmek için çabalar. Hayalinin büyüsü sayesinde risk almaktan korkmaz. Peki hayal ettikten sonra hangi özelliklere sahip olmalı ?
Tutku – Sabır 🙂 Zaman zaman projelerde aksilik çıkacak, kodlar hata verecek, malzemeler hatalı olacak. Müşterilerin istekleri bitmeyecek ya da proje sıkıntıya girecek. İşte bu durumda yardımcımız tutku – sabır olacak. Yaptığınız işten vazgeçmeyecek kadar tutkulu, çıkabilecek tüm sorunları çözebilmek için yeteri kadar sabırlı olmanız gerekecek. Bu ikisi gerçekten gerekli olacak.
Matematiksel Düşünme Yeteneği ! Sayılarla oynamak diye buna derim ! Hayatınız boyunca en yakın arkadaşınız hesap makineniz olacak. Hazır mısınız ? 🙂
Plan – Tasarım – Disiplin – Yatkınlık Sırada kabiliyet var. Devre kurmaya, okumaya yatkınlık, ölçüm cihazlarının kullanılması, tasarım ve plan yapabilme. Disiplinli olmak ve kurallara uygun biçimde davranmak aranan niteliklerdir.
Takım Çalışması – Yabancı Dil Her zaman yalnız çalışamazsınız. Muhakkak birlikte çalışacağınız insanlar olacaktır. Onlarla uyum içinde olmalı ve sorumluluklarınızı yerinize getirmelisiniz. Kendinizi ifade edebilmeli, aynı zamanda da karşınızdakini anlamaya çalışmalısınız. Çalışma alanınız her daim yurt içi olmayabilir. Ortaklarınız yurt dışından olabilir. İyi bir iletişim için yabancı dil bilmelisiniz. Yabancı dil bilmek (hatta birden fazla) sizi rakiplerinizden ayıracak bir nitelik olacaktır. Eğitim şart derken bunlar kastediliyor. 🙂
Bu yazımızda, elektrik elektronik mühendisliği yolundaki tecrübeleri, elimizden geldiğince sizlere aktarmaya çalıştık. Okuyan herkes için faydalı olmasını temenni ederiz. Elektronikle ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz. Yazıların devamı için takipte kalmayı unutmayın 🙂 Bizi İnstagram ve Twitter’da da takip edebilirsiniz.
Peki siz bu mesleği icra etmek ister miydiniz ? Ya da meslekteyseniz neden mühendislik ? Hadi yorumlara ! 💪