Elon Musk Twitter ile bir türlü ortak noktayı bulamadı. Twitter’ı aktif olarak kullanan ve platformu “özgürleştirmek” için satın almaya karar veren milyarder, herkesi şok eden bir karar aldı. Bütün aşamalarda sona gelinmesine rağmen, birdenbire 44 Milyar dolarlık anlaşmayı feshetti. Peki bundan sonra ne olacak?
Elon Musk Twitter Sevdasından Vazgeçiyor
Tesla’nın CEO’su ve SpaceX‘in sahibi Elon Musk, Twitter’ı en aktif kullanan ünlüler arasında yer alıyor. Musk’ın kripto paralar ile ilgili attığı tweetler bütün piyasayı etkileyebiliyor ya da rakip şirket yöneticilerine sataşması ile gündeme oturabiliyor. Sarkastik espri anlayışı ile sık sık gündeme gelmeyi başaran Musk’ın son hamlesi ise, severek kullandığı Twitter’ı “satın almak” olmuştu. Bu karar bir çok insan tarafından şaşkınlıkla karşılanmıştı.
Elon Musk’ın Twitter üzerine yaptığı eleştiriler ise Twitter yöneticilerini oldukça rahatsız ediyordu. Buna göre ünlü iş adamı, her ne kadar severek kullandığı bir platform olsa da Twitter’ın “manipülasyona açık ve sahte hesaplarla dolu” bir sosyal medya aracı haline geldiğini iddia ediyordu. Twitter’ı satın almasının en büyük amacını da “sıklıkla kullandığım bu platformu özgürleştirmek istiyorum” ifadeleriyle açıklıyordu.
Aylar süren satın alma işlemlerinde son aşamaya gelinmesine rağmen, Elon Musk Twitter ile yaptığı satın alma sözleşmesini aniden feshetti. Bu haberle birlikte sadece kullanıcılar şok olmakla kalmadı, Twitter’ın hisse değeri de dikkat çekecek ölçüde düştü. İlginç şekilde ise, Elon Musk’ın CEO’su olduğu Tesla şirketinin hisse değeri arttı.
Twitter Yöneticileri Çok Kızgın: Olayı Mahkemeye Taşıyacağız
Musk’ın Twitter’ı alma süreci boyunca Twitter yönetimi ile bir çok anlaşmazlık yaşanmıştı. Bunun en büyük nedenlerinden biri ise, kullanıcı portföyünün çoğunluğunun sahte hesaplar (bot hesap) ile sağlanması… Elon Musk Twitter’ı sahte hesaplardan arındırmak istediğini sık sık gündeme taşımıştı, sosyal medya platformunun şu anki piyasa değerinin yanlış olduğunu öne sürmesi gibi nedenlerden dolayı Twitter’ın imajı sarsılmaya başlamıştı.
Bütün iddialara cevap veren ve imajını korumak isteyen şirket, Elon Musk ile ortak noktada buluşmak ve satın alma işlemini bir an önce gerçekleştirmek için kolları sıvamıştı. Buna göre, 44 Milyar dolarlık değer biçilen Twitter kısa süre içinde satın alınacaktı. Ancak Elon Musk ortaya önemli bir koşul sürdü: “Ya sahte hesapların miktarını paylaşacaksınız, ya da satın almaktan vazgeçerim.”
Twitter yöneticileri, güvenlik ve gizlilik politikaları doğrultusunda bu bilgileri paylaşmanın – özellikle de kamuoyu ile – sağlıklı olmayacağına vurgu yaparak, hesaplar üzerinde kontrol sağladıklarını iddia ediyordu. Hesapların gerçek olup olmadığına dair bir çok prosedüre sahip olduklarını belirten şirket, buna göre sahte hesapların genele oranla çok düşük bir düzeyde kaldığını öne sürüyordu. Ancak verilen kaçamak cevaplar Elon Musk’ı bir türlü tatmin etmedi.
Anlaşmanın feshedilmesiyle birlikte Twitter hisselerinin piyasalar üzerinde aniden düşmesi ise yöneticilerin tepkisini çekti. Bir çok finansal analist ise bu durumun Twitter için bir felakete yol açacağını öngörüyor.
Elon Musk Twitter ile ilgili aldığı karardan geri döneceğe benzemiyor, ancak Twitter yöneticileri anlaşmanın feshedilmesini Amerikan mahkemelerine taşıyacak! Hem şirketin prestijini kaybetmesi hem de finansal anlamda değer kaybetmesinden sorumlu tutulan Elon Musk, mahkeme süreci ile ilgili sessizliğini koruyor.
Önümüzdeki günlerde dava ile ilgili hukuki sürecin başlaması öngörülüyor. Peki Elon Musk – Twitter arasındaki gerilimde sizce kim haklı? Olası bir mahkeme sürecinde kazanan kim olur?