“Endüstri mühendisliği nedir ve tam olarak ne iş yapar?” sorusu bir endüstri mühendisinin en sık duyduğu ve pek sevmediği soruların başında geliyor. Kısaca “Her şey” diyesi geliyor insanın. ” Endüstri mühendisi derken? Ne iş yapıyorsunuz tam olarak?” sorusunun cevabını uzun uzun açıklamadan önce gelin Endüstri mühendisliğinin diğer mühendisliklerden farkına biraz olsun göz atalım;
Bir multidisiplinler arası mühendisliktir (diğer mühendisliklerin kesişim kümesi olarak düşünebiliriz yani bir çok mühendislikten bir çok ders alıyoruz) Hani derler ya her şeyden azar azar …diye devam eden cümle işte onlar bizleriz ama emin olun o sadece buz dağının görünen tarafı. Gelin bir de bizlere sorun siz onu.
Temel farklarından birisi de insan faktörünün ele alınmasıdır. Ne iş yapar konusuna gelirsek, klasik tanımlardan ziyade ben az ve öz tanımlara yer vermek istiyorum;
Bu yön vereceğiniz sektörden sektöre çok değişkenlik gösterdiği için bu soru siz değerli okuyucularımızda kafa karışıklığı yaratabilir… işte bu yüzden tam olarak bir tanım ifade etmek zordur.
Beraber örneklerle açıklamaya ne dersiniz?
Ele alınan sistemi;
- Minimize veya maksimize eder.(ÖRN: Bankada oluşabilecek kuyruk sırasını minimize eder,
Bir işletmenin kârını maksimize eder.)
- Performansı ve verimi arttırır. ( ÖRN: İş ve zaman etütleri yaparak işçinin performansını ve verimini arttırır. )
- Maliyeti düşürür, kârı yükseltir ve kaliteyi arttırır.
- Planlama ve Kontrol yapar vb.(Planlama ne zaman, ne miktarda, nerede ve hangi olanaklarla üretimin yapılacağını belirler. Kontrol ise uygunluğu denetler, elde ki olanaklardan en iyi şekilde yararlanmaya çalışır. )
Çoğunlukla bu bölümü yazanların genelde bir CEO (şirketin beyni) olma hayali vardır..😀
Sektör bazlı örnek verecek olursak;
Savunma sanayi, yazılım, havacılık,hastane yönetimi, hızlı tüketim, üretim, bankacılık, danışmanlık, telekomünikasyon, perakendecilik, ağır sanayi, otomotiv, ilaç, vs. daha birçok sektör buraya eklenebilir.
Herhangi bir sektörde çalışmak için hiçbir engel teşkil etmez. Kariyeri boyunca da bir sektörden diğerine geçen endüstri mühendisi çoktur bu yüzden yönetimde (her konuya hâkim) bulunan endüstri mühendisi sayısı çoktur.
Nuri Bey,
Başarılarınız ile birlikte yazılarınızın da devam etmesi dileğiyle
İlginç 😳
Aklımın bir köşesinde her zaman soru işaretleri kalmıştı çünkü bu soruyu endüstri mühendisletnr ayaküstü soruyordum ve onlar hep geçiştirerek cevap veriyorlardı. Şimdi neden geçiştirdiklerini anlıyorum. Çok teşekkür ederim.
Kendimi aydınlanmış gibi hissediyorum. 😊
Öncelikle ellerinize sağlık, yazılarınızı beğenerek okuyorum ve aklımdaki soruların cevabını buluyorum. Teşekkürler..😌
+1