Sosyal Medya - 5.KatTechoCulture

Facebook Veri ihlali ve Gizlilik Problemleri

Çoğumuzun bildiği gibi Facebook, hala dünyanın en popüler sosyal ağı. Öyle ki, 2 milyardan fazla aktif kullanıcısı var. Peki, bu kadar kullanıcının verileri nasıl saklanıyor? Verilerimiz gerçekten saklanıyor mu? Facebook veri ihlali konusunda ne kadar samimi?

Facebook gizlilik ihlali konusuyla birçok kez gündeme geldi. Her seferinde çeşitli tedbirler alındığı ifade edilse de yaşananlardan sonra Facebook pek güven veren bir şirket gibi görünmüyor. Facebook veri ihlali olaylarıyla ilgili birçok haber ve tanık meydana çıkmıştı.

facebook veri ihlali gizlilik skandal

‘Ne olacak ki, ne yapacaklar benim bilgilerimle’ mi diyorsunuz?

Kullanıcılar, somut bir zarar görmediği için, bilgilerinin üçüncü kişilerle paylaşılmasının zararsız olduğunu düşünebiliyor.

Aslında, her kullanıcının adı, soyadı, adresi, ilgi alanları, etnik kökenleri, dünya görüşleri, cinsel eğilimleri gibi özel bilgileri, Facebook’un gelir kaynağı olabiliyor. Üstelik bu bilgileri, kimlerin ne amaçla kullanabileceğini bile bilmiyoruz. Belki ticari belki siyasi amaçlarla, Facebook verilerimizi satıyor olabilir.

Facebook’ta tesadüfen karşımıza çıktığını sandığımız videolar, fotoğraflar, reklamlar aslında hiç de tesadüf değil. Hepsi istatistiksel bir düzende, kişiye özel ilgi alanlarına göre karşımıza çıkıyor. Bir nevi, kullanıcıları yönlendirmek amaçlanıyor diyebiliriz. Bu konuda, Mark Zuckerberg’in Facebook’u kurduğu yıllardan günümüze; teknoloji firmaları, online perakendeciler, reklamcılar gibi anlaşmalı olduğu şirketlerle kullanıcıların kişisel verilerini paylaştığı söyleniyor. Sizce de bu, fazlasıyla etik dışı değil mi?

Geçtiğimiz yıllarda, bazı Facebook yazılımcılarının söylediklerine göre, Facebook, kullanıcılarının verilerini Amazon, Netflix, Spotify gibi şirketlerle paylaşıyor. Hatta bazı şirketlere, kullanıcıların özel mesajlarını okuma, yazma ve silme yetkisine izin verildiği belirtiliyor. Tabii şirketler bu suçlamaları reddetti.

En Büyük Facebook Veri ihlali: Cambridge Analytica

facebook veri ihlali gizlilik cambridge analytica skandal

2016 yılında, Amerika’da seçim propagandası yapılması için 87 milyon Facebook kullanıcısının verilerinin, Cambridge Analytica adlı danışmanlık şirketine sızdırıldığı ortaya çıkmıştı. Bu skandal olayda, Facebook’un kullanıcılara yaptığı siyasi anket sonuçları doğrultusunda, ikilemde kalan seçmenlerin tercihlerinin belli bir adaya çekilmesi amaçlanmıştı. Bunu nasıl yapabilirlerdi? Kullanılan oylara gerçekten müdahale edebilirler miydi? Amerika’da bir kesim Trump’ın kazanmasını tamamen buna bağlıyor.

Açılan soruşturmaların ve gelişmelerin ardından Facebook’un hisseleri büyük değer kaybetmişti. Ve sosyal ağın kurucusu Mark Zuckerberg hata yaptıklarını kabul etmişti. Skandaldan sonra ‘Facebook hesaplarını silme’ kampanyaları düzenlendi ve birçok kullanıcı hesaplarını sildi. Şirket büyük zarara uğrasa da uyguladığı yanlış politikalardan vazgeçmiş gibi görünmüyor.

Sadece bu kadar değil

Facebook’un gizlilik problemleri bu olay ile son bulmadı. Facebook’un bağlı olduğu birçok uygulamanın da verilerimize ulaşma izni var. Bu uygulamaları, ‘ben kullanmıyorum’ diyenlerin dahi arkadaşlarından birinin kullanıyor olması yeterli olabiliyor. Böylece verilerimize ulaşılmasına ve kullanılmasına ne yazık ki engel olunamıyor.

Facebook, bütün bu hukuk ve etik dışı gizlilik ihlallerine rağmen büyüyor. İngiltere Parlamentosu, Facebook’un kar amacıyla kullanıcı verilerini sızdırmasından dolayı şirketi, ‘dijital gangster’ olarak tanımlamıştı. Bu pek yanlış bir tabir gibi görünmüyor.

Geçtiğimiz sene de kullanıcıların bilgileri çalınmıştı

facebook veri ihlali gizlilik skandal

Facebook’un ‘Başkasının Gözünden Gör’ özelliği ile kullanıcılar, profillerinin arkadaş olmadıkları kişiler tarafından nasıl göründüğünü görebiliyordu. Bu özellikle birlikte, birçok güvenlik açığı ortaya çıkmıştı. 50 milyon kullanıcının kişisel bilgilerinin çalınması sonucu, Facebook bu özelliği askıya almıştı. Fakat geçtiğimiz aylarda, özelliğin tekrar kullanıma sunulacağı açıklandı. Milyonlarca insanın kişisel bilgilerinin kimlerin elinde olduğu ise meçhul.

Mart ayında Whatsapp’ın kurucularından Brian Acton ile birlikte, Apple’ın iki kurucusundan biri olan Steve Wozniak da “Özel hayatını korumak isteyen Facebook’u silsin” çağrısında bulunmuştu.

Facebook, güvenlik açıklarını sadece tepki aldığında düzeltmeye çalışıyor. Gerçek ve samimi tedbirler alınmadığı sürece, maalesef Facebook güven veren bir sosyal platform değil.

Facebook gizlilik ayarları…

Açık konuşmak gerekirse, birçok Facebook kullanıcısı, gizlilik ayarlarından bihaber. O kadar karışık ki kullanıcılar uğraşmak istemiyor. Haliyle bütün bilgiler, ulaşılabilir oluyor. Facebook, yeni düzenlemelerle ayarları daha kullanılabilir hale getirmeyi amaçladığını söylüyor. Facebook’un sağduyulu yaklaşımları elbette var. Fakat hiçbiri, günbegün ortaya çıkan yeni Facebook veri ihlali olaylarına engel olmuyor. Bu da bizlere ‘Güvende miyiz?’ diye düşündürüyor.

Ne yapabiliriz?

Birçok kez karşımıza çıkan ve devasa uzunlukta olduğundan dolayı hiçbirimizin okumadığı “hüküm ve koşulları dikkatle okudum ve kabul ediyorum” kutucuğu. Belki gerçekten kimlere, ne koşulda izin verdiğimizi bilirsek kendimizi sanal dünyanın zararlarından daha bilinçli bir şekilde koruyabiliriz. Böylece Facebook veri ihlali gibi büyük gizlilik ihlallerinden elden geldiğince uzak kalmış oluruz. Verilerin gizliliği konusunda daha güvende olabiliriz.

Bu arada, benzer konular için Teknokültür kategorisini ziyaret etmeyi unutmayın.

Fakat konu Facebook olduğunda, uzmanların çağrılarına kulak vermek daha doğru olur. 🙂 Bizi takip etmeye devam edin.

Elif Torun

Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunu. Okumaya, araştırmaya, öğrenmeye bir de üretmeye heves eden biri..

Bir Yorum

  1. Bu tüm sosyal medya evreninde olan olaylarda insanları bir piyon olarak kullanıyorlar diyebiliriz o halde? Reklam kısmındada telefon yanımızda dururken bile dinleniyoruz ve telefonu açtığımızda konustıgumuz konu hakkında reklamlar çıkabiliyor. Sayın Elif TORUN bu konu hakkında da bir yazı yazarsanız güzel olabileceğini düşünüyorum. Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu