TechoCulture

Project Soli: Google’ın Temassız Kontrol Teknolojisi 2019

Hepimiz bir gün nesnelere dokunmadan etkileşimler kurabilmeyi hayal etmişizdir. Özellikle teknoloji ağırlıklı bilim kurgu filmlerinden esinlenerek. Sanırım Google amca bunu Project Soli ile hayallerin ötesine taşımayı hedefliyor.

soli projesi

Soli, temas olmadan hareket etkileşimlerini saptamak için minyatür radar kullanan yeni bir algılama teknolojisidir. Parçaları ultra kompakt 8mm x 10mm‘lik bir pakette birleştiriyor.

Bu ürün parmakların ve elin küçük hareketleriyle ifade edilen dinamik hareketleri izler ve tanır.

Google bunu tek bir talaş sensörüyle gerçekleştirmek için, özel donanım, yazılım ve algoritmalara sahip yeni bir radar algılama paradigması geliştirmiş.

soli projesi

Soli sensörü, 60 GHz ISM bandında çalışan, tam entegre, düşük güçlü bir radardır.

Sensör, milimetre altı hareketi yüksek hızlarda ve yüksek doğrulukta izliyor ve algılıyor.

soli projesi
soli projesi


soli projesi

Google, insanların aygıtları basit ve evrensel bir hareketler dizisiyle kontrol etmelerini sağlayacak her yerde bulunan bir etkileşim dili yaratmayı düşünüyorlar.

soli projesi

Soli Özellikleri

Baş parmağınız ve işaret parmaklarınız arasında görünmez bir buton olduğunu hayal edin. Parmaklarınızı birbirine sanki o butona dokunurmuş gibi temas ettirin. Veya parmağınızı işaret parmağına sürtünerek çevirdiğiniz bir sanal kadran (kronometre, saat, pusula gibi aygıtlarda, üzerinde yazı, rakam ya da başka imler bulunan düzlem) ya da sanal kaydırıcıyı havada tutup çekmeyi hayal edin. Bunlar Google’ın geliştirmekte olduğu evrensel etkileşim hareketlerinin bazılarıdır.

soli projesi

Bu kontroller sanal olsa da, etkileşimler fiziksel ve duyarlı hissediyor.

soli projesi

Geri bildirim ise parmakların birbirine dokunan dokunsal hissiyatı ile üretilir. Soli projesi ile fiziksel kontrollerin kısıtlamaları olmadan, bu sanal araçlar doğal insan el hareketlerinin akıcılığını ve hassasiyetini kolaylıkla üstlenebilir.

Soli’nin çipi, çevremizdeki giyilebilir, telefon, bilgisayar, araba ve IoT cihazlarına yerleştirilebilir.

Az enerji harcar ve ışık, toz vb. gibi dış koşullardan etkilenmez.

Sadece olasılıkları hayal edelim..

Bu teknoloji hakkındaki düşünceleriniz neler? Bu projeye hangi özellikleri katmak isterdiniz?

Bir sonraki yazıda buluşuncaya dek, sevgiyle kalın… 🙂

Projeyle ilgili tanıtıcı video:

5 Yorum

  1. İnsan olarak+toplum olarak boyle bir teknolji gelisiminin icinde var olmak,daha uzagı daha mukemmeli hayal etmek ve basarmak.Cok uzak bir hayal mi hayır,setler duvarlar ve engeller cok fazla.Sehirde su aramak colde aramaktan daha kolay.Bu makalelerin devami gelsin.Basarılar

  2. Tüm o izlediğimiz sci-fi filmleri artık gerçek oluyor desenize bu teknolojiyi geliştirip sağlık sektöründe kullanılabilir hale gelirse dünya tarihinde çağ atlamış.

  3. Harika bir teknoloji, sizin yorumunuzla birleşince okuması daha da çekici bir hale gelmiş. Bir sonraki yazınızı merakla bekliyorum..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu