İnternet - 1.KatBilgisayar - 3.KatSistem ve NetworkTechoCulture

Güvenlik Duvarı (Firewall) Nedir?1 Neden Kullanılır?

güvenlik duvarı , tüm ağa gelen bağlantıları denetlerken, izinsiz istekleri engeller. İngilizcesi Firewall olarak kullanılan kelime Türkçemiz’de anlamına vurgu yapacak şekilde güvenlik duvarı olarak yer bulmuştur.

Bir ağ güvenlik duvarı, bir bilgisayar ağını yetkisiz erişime karşı korur. Güvenlik duvarları bir donanım aygıtı, bir yazılım programı ya da ikisinin bir kombinasyonu olabilir.

Firewall diye de ifade edilen güvenlik duvarları, kötü amaçlı yazılımların bulunduğu web siteleri veya savunmasız açık ağ bağlantı noktaları gibi dışarıdan kötü niyetli erişime karşı bir bilgisayar ağını korur. evlerde, okullarda, işletmelerde ve intranetlerde Firewall kullanabilirsiniz.

Ayrıca, merkezi bir yönetim konsolu aracılığı ile kullanıcıların harici bağlantılara erişimini sınırlayacak şekilde yapılandırılabilir. Bu özellik, kumar ve yetişkin web sitelerinin yanı sıra diğer içerik türlerinin erişimini de engeller.

Güvenlik Duvarları Nasıl Çalışır?

Tam potansiyel ile kullanılan bir Firewall, gelen ve giden trafiği sürekli izler. Bir güvenlik duvarı, basit bir trafik analizcisinden farklıdır, ancak bir ağ yöneticisi bu trafiği kontrol etmek için harekete geçebilir.

Not*: Güvenlik duvarları belirli uygulamaların ağa erişmesini engelleyebilir, URL’lerin yüklenmesini engelleyebilir ve belirli ağ bağlantı noktaları üzerinden trafiği önleyebilir.

Bazı güvenlik duvarları, özellikle izin verdiğiniz kullanıcılar ve eylemler dışındaki her şeyi engellemek için kullanılabilir. Bu ayrıntılı yaklaşım, ağdaki tüm etkinlikleri engellememize olanak sağlar, böylece ağla ilgili tehditlere karşı korumaları manuel olarak kurabiliriz.

güvenlik duvarı firewall nedir teknotower

Ağ Güvenlik Duvarı Yazılımı ve Geniş Bantlı Yönlendiriciler

Birçok ev ağ yönlendiricisi ürünleri dahili güvenlik duvarı desteği içerir. Bu yönlendiricilerin yönetimsel ara yüzü aracılığı ile Firewall için yapılandırma seçeneklerini değiştirebiliriz. Tamamen kapatabilir (devre dışı bırakabilir) veya kendi kuralları aracılığıyla belirli türdeki ağ trafiğini filtreleyebilirsiniz.

Ağ Güvenlik Duvarları’na Karşı Bilgisayar Güvenlik Duvarları

güvenlik duvarı nasıl çalışır?

Bazı Güvenlik Duvarı çeşitleri, direk bilgisayarlara yüklenebilir. Bazı antivirüs programları da kendi içerisinde firewall bulundurabilirler. Bir ağ güvenlik duvarında olduğu gibi, bilgisayar tabanlı bir firewall’ı da devre dışı bırakabilirsiniz. Bu tür güvenlik duvarları, yalnızca onları çalıştıran bilgisayarları korumasına rağmen ağ güvenlik duvarları tüm ağı korur ve genellikle ağ geçidine kurulur. Ağ geçidi internet ile yönlendirici arasında bir konum olarak düşünebiliriz.

Ağ Güvenlik Duvarlarının Biçimleri

Ağ yöneticileri, denetledikleri ağlar için koruma seçerken ve yapılandırırken, geniş bir güvenlik duvarı seçeneği ile karşılaşırlar. Çok geniş bir varyasyon sıkalası ve kullanım alanı bulunan Güvenlik duvarlarının türleri şunları içerir:

Proxy Güv. duvarı: Proxy güvenlik duvarı, bilgisayarlar ve harici ağlar arasında bir aracı görevi görür, ağ sınırlarında veri paketlerini alıp seçici olarak engelleyerek güvenliği sağlar. Dahili LAN adreslerini dışarıdaki internetten saklayarak ekstra bir güvenlik önlemi sağlarlar. Proxy sunucu güvenlik duvarı ortamında, birden çok istemciden gelen ağ istekleri, aynı proxy sunucu üzerinden geçerek internete çıkılır.

Denetimli G. Duvarı: Bu güvenli duvarı, akla ilk gelen güvenlik duvarı türüdür. Trafiğin uçtan uca izlenmesini sağlar. Ağ yöneticilerinin erişimi yönetmeye koyduğu kurallara göre davranır. Bu kurallar protokollere, bağlantı noktalarına ve durumlara dayanır.

UTM Firewall: Bu seçenekte, anti virüs ve kötü amaçlı yazılım tespitini bir güvenlik duvarı içerisinde yapar. Bir UTM güvenlik duvarı genellikle bulut yönetimi gibi diğer işlevleri de içerebilen bir ağ yönetim paketinin parçasıdır.

Yeni Nesi G.Duvarı (NGFW): Adından da anlaşılacağı gibi, bir NGFW saldırıya karşı çok daha gelişmiş bir koruma ile geleneksel yaklaşımların ötesine geçiyor. NGFW’ lerin teknolojileri, ağ koruma stratejileri ve giderek artan bağlantı hızları ve ağ tehditleri türleri ile birlikte gelişmeye devam ediyor.

En iyi Güvenlik Duvarları 2019

Bu kadar şeyden söz etmişken 2019’un en iyileri denilen 5 firewall’u da belirtmiş olalım:

  1.  Sophos XG Firewall Home Edition
  2.  ZoneAlarm Free Firewall 2019
  3.  AVS Firewall
  4.  Avast Free Antivirus
  5.  Comodo Free Firewall

Olabildiğince detaylı ve faydalı şekilde; genel anlamda Firewall nedir? Güvenlik için ne gibi işlemler yapmaktadır? Kaç çeşit güvenlik duvarı vardır? Nerelerde kullanılabilir? gibi sorulara cevaplar verdiğim bu yazı, umarım maksadına ulaşmıştır.

Bir yerlerde işinize yararsa ve bir şeyleri daha iyi anlamanıza yardımcı olduysa ne mutlu…

Lütfen yorumlarınızı ve (varsa) eklemek istediklerinizi yorum olarak gönderin. Etkileşimli biri her zaman 1 adım öndedir.

Bu yazıyı okuduktan sonra; etkin şekide Firewall kullanılan sunucuları tanımak için Sunucu Türleri yazıma da bakmanızı tavsiye ederim.

Kalın sağlıcakla…
Teknotower

Murat Berksoy

System Administrator - Network Administrator - BT tecrübem sayesiyle bilgisayar ağlarını anlayabilme, analitik düşünebilme ve problemleri hızlı bir şekilde çözme yeteneklerini kazanmış bulunmaktayım. İşime ek olarak; yeni BT teknolojilerini takip etmeyi ve araştırmayı severim. LinuxSever bir Microsoftçu...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu