Dijital PazarlamaTeknokültür
Trendler

İnovasyon Nedir Ne İşe Yarar?

İnovasyon, bugünün değerine yarının risklerini göze alarak katkı sağlayan gelişim veya yenilik sürecidir. Bu süreç, hem sektörde rekabet eden kurumsal firmaların hem de yeni girişimlerin hayatta kalmasını, büyümesini ve gelişmesini etkileyen en kritik unsurlardan biridir. Bu yazıda, inovasyon nedir ve ne işe yarar sorularına örneklerle cevap arayacağız

inovasyona gerek var mı? inovasyon nedir

İnovasyon Nedir?

İnovasyon, bir zamanlar telefon sektörünün lideri olan Nokia’nın CEO’su Stephen Elop’un dediği gibi, “Yanlış bir şey yapmadık ama bir şekilde kaybettik” durumuna düşmemek için yapılması gereken bir şeydir. Nokia, sektörde rakipsiz olduğunu düşünerek yenilik yapmaya gerek duymamıştı. Oysa her gün yeni bilgiler ortaya çıkıyor ve bu bilgileri takip etmek, farklı bağlantılar kurmak, yeni ihtiyaçlara cevap vermek için inovasyon yapmak şart.

İnovasyon, sadece şirket içindeki bilgiyle yetinmeyip, işbirliği yapabileceğimiz, projelerimize destek verecek, bize yeni bakış açıları kazandıracak partnerler veya ekosistemler bulmak demektir. Bunlar, mevcut grubumuzdan olabileceği gibi, dışarıdan da gelebilir.

İnovasyon, birlikte çalıştığımız insanların birbirine benzememesi, farklılıklarını ortaya koyması, bir sorunu tespit edip çözmek için yaratıcı fikirler üretmesi demektir. Gerçek hayatta bir süper kahramana ihtiyacımız varsa, orada inovasyon yapmamız gerekiyor demektir. İnovasyon yapmak için öncelikle hangi alanda, neden ve kim için bunu yapmak istediğimizi bulmalıyız. Böylece inovasyon nedir sorumuz biraz cevap bulmuş oldu.

inovasyon için nasıl bir yol izlenmeli? inovasyon nedir

İnovasyon Nasıl Yapılır?

  1. Empati: İnovasyon yapmanın ilk adımı empatidir. Etrafta ne tür sorunlar, ihtiyaçlar var, bunları önyargısız bir şekilde gözlemlemek, keşfetmek, karşı tarafın yerine kendimizi koyarak yaşadıkları zorlukları anlamaya çalışmak gerekir. Eski bilgilerimizden sıyrılarak, ilk defa görüyormuş gibi bakıp, meraklı sorular sormak, çocuk gibi hayal kurmak gerekir. Çünkü aklımızı kullanarak baktığımızda, varsayımlarımız ve gerçeklerimiz, bize yeni içgörüler kazandırmayı engeller.
  2. Keşfettiğimiz sorun için fikir üretmenin ikinci adımı analitiktir. Sorunu somutlaştırıp, bu soruna nasıl bir çözüm getirebileceğimizi düşünmek, çözümümüzü test etmek, kanıtlar toplamak, iş modeli oluşturmak gerekir.
  3. Fikrimizi uygulamaya geçirmeli miyiz, sahada bununla ilgili gerçek ihtiyaçlar var mı, bu ihtiyaçları nasıl doğrulayabiliriz, fikrimizi daha ileri nasıl götürebiliriz, zayıf noktalarımız neler, bu gibi soruların cevaplarını aramalıyız.
  4. Ticari bakabilmek. İnovasyon yapmanın dördüncü adımı ticaridir. Ortaya koyduğumuz çözümü nasıl değere dönüştürebiliriz, bunu düşünmek gerekir. Çözümümüzü en iyi bilen insanlarla bir araya gelip, konu hakkında görüş alışverişinde bulunmak, fikrimizi pazarlamak, müşterilerimizi bulmak gerekir.
  • İnovasyon, ortak hedefler doğrultusunda, bireysel yeteneklerin bilinçli bir şekilde birleştirilmesiyle başarıya ulaşır.
inovasyonu özümsemek inovasyon nedir

İnovasyonu Özümsemek

İnovasyonu özümsemek, inovatif bir düşünce tarzı geliştirmekle mümkündür. Bu da sürekli pratik yaparak, kendimizi veya iş ortamımızı geliştirmek için küçük denemeler yaparak olur. Bir soru sorduğumuzda, cevabı hemen vermeyip, hayal gücümüzü kullanacağımız, sebep-sonuç ilişkisi kuracağımız bir zaman tanımalıyız. Yol bulmayı öğrenmek için bakış açılarımızı genişletmeli ve gözlemlemeliyiz. Fikir alışverişi için uygun mekanlar oluşturmalıyız. Tek bir hedef için birlikte çalışacağımız küçük projeler bulmalıyız. Bunu bir öğretmen de sınıfına uygulayabilir. Önemli olan gelişime açık olmaktır.

Hata yapmaktan korkmayıp, kendimize hatalarımızı ve çalışmalarımızı yapabileceğimiz bir alan yaratmalıyız. Süreçte karşılaştığımız her fikir, değerlendirmenin bir parçası olmalıdır. Grup arkadaşı, ortaklar bulup, hayalini kurduğumuz insanlarla farklı fikirlere açık olup, fikrimizi ileriye taşımalıyız.

Sadece yapmanız gereken ilk adım, bugünden gelecek hayali kurduran, uykusuz bırakan, sizi gülümseten amacı keşfedip ardından yol haritanızı kurmak…

İnovasyon, Analiz Etmekten Geçer!

Yeni bir fikir arıyorsanız eski bir kitap okuyun”

Şu an mevcut değerinize değer katarak hem kendiniz hem de geliştirmek istediğiniz mekan için bunu uygulamak başlarda karışık ve zor olsa da bakış açınız değiştikçe faydasını kat kat göreceksiniz. Rapor tutarsanız hem hatanızı hem de başarınızı bir sonraki adımlarda daha hızlı ilerlemeye fayda sağlayacaktır. Analiz ise inovasyonun tam olarak merkezinde bulunuyor. O yüzden bu yoldaki her adımınız bir sonraki projenizde daha az hasara uğrayacaktır.

Bu yazımızda, güzel örneklerle akılda kalıcı şekilde inovasyon nedir sorusuna değindik ve inovasyon nedir sorusuna samimi cevaplar aradık. Yazımızı okuyan herkes kendisine inovasyon nedir diye sorulduğunda dolu dolu cevaplar vererek çevresindekileri bilgilendirir umarım.

(Konuyla ile alakalı daha derinlemesine bilgi almak isteyenler, yazımızın da birçok yerinde sözleri olan Dr. Hüseyin Güler hocayı takip edebilirsiniz.)

inovasyon için kitap önerileri inovasyon nedir

İnovasyon Hakkında Yardımcı Olacak Kaynaklar

  • Bir İnovasyon Kültürü İnşa Etmek- Cris Beswick
  • Vizyon ve Gerçeklik Arasındaki Engelleri Aşmak – Scott Belsky
  • İnovasyon ve Girişimcilik – Peter Drucker
  • Sürdürülebilir İnovasyonun DNA’sı – Gary P. Pisano
  • İnovasyon Nasıl Yapılır? – Salih Keskin
  • Neden Bazı Fikirler Hayatta Kalırken Diğerleri Ölür? – Chip Heath & Dan Heath
  • Başarılı Büyüme Yaratmak ve Sürdürmek – Clayton M. Christensen & Michael E. Raynor
  • Adım Adım İnovasyon – Bora Özkent
  • İnovasyonu Haritalamak – Greg Satell

İnovasyon nedir yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Yeni haber ve gelişmelerden geri kalmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu