TechoCultureYazılım

Türkiye’de İnternetin Babası Kimdir? 1995

Türkiye’de “İnternetin Babası” Lakabı ile Anılan Kişi Kimdir?

Türkiye’de İnternetin Babası lakabıyla tanınan kişi rahmetli Mustafa Akgül Hocamızdır. İnternetin Babası olarak anılmasının yegane sebebi adından da anlaşılacağı gibi Türkiye’ye interneti getirmesinden kaynaklanıyor.

i̇nternetin babası mustafa akgül. türkiye'de özgür yazılım felsefesinin yayılmasını sağlamıştır.
İnternetin Babası Mustafa Akgül

Mustafa Akgül Kimdir? Neden İnternetin Babası Deniyor?

Burada Türkiye’ye interneti getiren kişidir. Diyerek yazıyı sonlandırmak yerine sizlere bu konuyu detaylarıyla aktarmak istiyorum. 😊

10 Mayıs 1948 tarihinde doğdu, 1970’de ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünden mezun oldu ve 1974 ODTÜ Matematik Bölümünü başarıyla bitirdi. 1981’de Waterloo University’de (Kanada) Combinatorics and Optimization üzerine doktora derecesini aldı. İnternet Kurulu, Kamunet Teknik Kurulu, TOBB Sektör Kurulu üyelikleri ve Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu üyeliği yapan Akgül, İnternet Teknolojileri Derneği ve Linux Kullanıcıları Derneği (LKD) başkanlık görevlerinde de bulundu. İnet-tr İnternet Konferansları, Akademik Bilişim ve İnternet Haftası’nı düzenleyen ekibin başında yer alan hocamız, ilk basılı Türkçe internet kitabı olan “İnternet: Bilgiye Erişimin Yeni Araç ve Olanakları” nın yazarıydı. 1987’den beri Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi olarak çalışıyordu.

İnternetin Babası olan Mustafa Akgül, 1990’ların başından 2017’de dünyaya gözlerini kapayıncaya kadar Türkiye’de özgür yazılım topluluğunun oluşması ve gelişmesi için durmaksızın çalıştı.

özgür yazılım internetin babası mustafa akgül
Özgür Yazılım Felsefesi

1993’te özgür yazılımcıların haberleşmesi için linux@bilkent.edu.tr e-posta adresini kurdu. Sonra, 1995’te 1. Türkiye’de İnternet Konferansı’nda üyeleri bir araya getirdi. Özgür yazılımla ilgili ilk konuşmasını da bu konferansta yaptı.

1990’larda www.linux.org.tr web sitesinin açılması, Türkiye’de ilk GNU/Linux dağıtımının geliştirilmesi, ilk GNU/Linux kitabının yayınlanmasına katkı sağladı. İnternet  Konferansı’nda her sene bir salonda özgür yazılım temalı konuşmalar yapılması ve ilk basılı internet kitabının yazarı olması gibi birçok başarıya imza attı.

Bu çalışma ve başarılarından dolayı Türkiye’de “İnternetin Babası “ olarak anılıp, tanındı. Bu şekilde anılmaya da devam etmekte.

LKD topluluğunda 8 yıl boyunca yönetim kurulu başkanlığını yaptıktan sonra derneğin onursal başkanı unvanını almıştır.

İnternetin Babası olarak kabul edilen Mustafa Akgül, 2000’den bu yana her sene düzenlenen “Özgür Yazılım ve Linux Şenliği” ‘nin kurucusudur.

Mustafa Akgül, 2017 yılının sonunda tüm çabalara rağmen kanserden dolayı aramızdan ayrılmıştır.

Kurucusu ve katılımcısı olduğu birbirini tamamlayan ve besleyen iki etkinliğe adı verildi:

  • Yaz aylarında her sene Bolu’da yapılan iki haftalık “Linux Yaz Kampı” artık “Mustafa Akgül Özgür Yazılım Yaz Kampı” olarak düzenleniyor.
  • Kış aylarında her sene farklı ilde gerçekleşen 4 günlük “Akademik Bilişim Öncesi Kurslar” artık “Mustafa Akgül Özgür Yazılım Kış Kampı” olarak düzenleniyor.

Mustafa Akgül ve Linux ile Tanışma Hikayem

Yazılıma başladığımda, dersleri anlamakta zorluk çektiğim için kendimi çok eksik hissediyordum. Bunun için araştırmalar yapıp kendimi geliştirmeye ve üst sınıflardan arkadaş edinip kendime bir şeyler katmaya çalışıyordum.

Derken internette bir özgür yazılım kampı başvurusu ile karşılaştım. “Bunu kaçırmamalıyım” dedim ve başvurumu yapıp kaydettim. Sonuçları son gününe kadar bekledim ve kabul edilmemiştim. Bu, beni çok etkilememişti. Çünkü bu kamp için herhangi bir araştırma yapmamıştım. Kampa 3-4 gün kaldığında bir mail geldi: ” Sınıflarda eksik öğrenci var katılmak istiyorsanız bu maili onaylayın.” şeklindeydi ve ben onayladım. Yazılıma dair ilk defa büyük bir kitle ile beraber olacaktım. Mutluydum.

2019 yılında Ordu’da gerçekleştirilen Mustafa Akgül Özgür Yazılım Kış Kampına, Sistem Yönetimi 0.5 eğitimi katılımcısı olarak bulundum. Bu 4 günlük kamp bana çok şey kattı. Linux terminal ekranı ile tanıştım birçok bilgi kaptım. “Neler yapılabilir?” diye anlamama yardımcı oldu. Kendime inanmama ve var olanı keşfetmeme yardımcı oldu. Tıpkı ilk yazım olan “Bendeki PHP” yi yazdıktan sonra aldığım dönüşlerle kendimin farkına varmam gibi.

Bilgi, nerede olursa olsun alma niyetiyle, her sene Bolu’da gerçekleştirilen Mustafa Akgül Özgür Yazılım Yaz Kampına da katıldım. PHP’yi orada öğrendim. Sadece PHP’yi öğrenmediğimi söylememem gerekir. 😊 Bu deneyimler üzerine, organizasyonu tanıtmaya, katılımın artması için arkadaşlarıma ve bu şekilde çevreme aktarmaya çalışıyorum. Dilden dile “Yazılım Kampı Efsanaleri” olarak gezecektir. Sizlerde bu konuda yardımcı olabilirsiniz. 😊 Çok mutlu olurum…

Bu kamp organizasyonu, bulunmaz bir nimet gibi. Bir konu başlığını öğrenmek için gitmiş olsam da birçok alanda bilgi sahibi olup kamptan ayrıldım.

Her yıl  yaz ve kış olmak üzere iki defa düzenlenen Mustafa Akgül Özgür Yazılım Kampın başvurularını takip etmek için www.linux.org.tr web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Kampta kazandıklarımı “Bilgi paylaştıkça çoğalır!” mottosu ile sizlere aktarmaya devam edeceğim. Bilgilerimi en açık ve anlaşılır şekilde sizlere aktarmak için elimden geleni yapacağım. İlgililer takipte kalıp, yorumlarla desteklerlerse bu aşamayı hız kazandırmaya çalışacağım.

Yorumlarınızı, isteklerinizi ve şikayetlerinizi benimle paylaşırsanız çok memnun kalırım. Geri dönüşler çok önemli. Kendinize iyi bakın… 😊

Ömrünü bilişim teknolojilerinin gelişmesine, yaygınlaşmasına, her şeyden önemlisi özgürleşmesine adayan Mustafa Akgül Hocamızı rahmet ve minnetle anıyorum…

4 Yorum

  1. Sayenizde internetin babasinın kim oldugunu ogrendim tesekkurler sizi takipte kalacağım…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu