Dijital Pazarlama

İyi içerik Yazarı Olmak için 9 İpucu ve Yöntem

Merhaba Sevgili Okuyucu;
Emin ol bu yazı, iyi içerik yazarı (content writer) olmak konusunda sana fayda sağlayacak ve farklı bakış açıları kazandıracaktır. Bu konuyu araştırıp bu yazıyı okuduğuna göre ya bu alana yönelmek ya da eksiklerini gidermek ve yeni şeyler öğrenmek istiyorsun. Her durumda, klişeden uzak ve işine yarar bilgiler bulacaksın.

Derinlere inmeden evvel şu ayrımın pürüzsüz şekilde zihinlerimize yer etmesi gerekiyor : İçerik yazarı ve metin yazarı nedir? Aynı şeyler mi? Değilse farkları nelerdir?

i̇yi içerik yazarı olmak için 9 i̇pucu ve yöntem 1 içerik yazarı

Kısa ve net şekilde bu soru şöyle cevaplanabilir:
– İçerik Yazarı (content writer), genelde blog, dergi, bülten, makale, ürün inceleme gibi mecralarda nispeten uzun içerikler ortaya koyarken;
– Metin Yazarı (copywriter), sosyal medya paylaşım ve reklamları, radyo ve televizyon reklamları, billboardlar, gazete ve dergi reklamları gibi alanlarda kısa ve etkili içerikler üretir ve daha çok ticari tanıtım ve satış maksatlıdır.

Daha detaylandırılabilir olmasına karşın zihninizde farkların net şekilde oluştuğunu düşünüyorum. [detay isterseniz yorumlarda belirtebilirsiniz.]

Gelelim İçerik Yazarı Olmanın Detaylarına…

İçerik yazma/hazırlama işi, ne sanıldığı kadar zor, ne de göründüğü kadar kolaydır.
Adının “içerik yazarı” olmasından dolayı bu işin sadece yazıyla sınırlı bir olguymuş gibi anlaşılmasına izin vermeyin.

İçerik, kullanım olarak video, resim, fotoğraf, yazı, koreografi, tiyatro, oyun,haber vb. yollarla oluşturulabiliyor olsa da istisnasız biçimde her biri için içerikler evvela yazılır. Ne içerik üretiyor olursanız, kaliteli bir şeyler ortaya koymak için yolunuz içerik yazmaktan geçecektir.

O zaman başlayalım.

1.İyi bir okuyucu ve Gözlemci ol.

iyi içerik yazarı olmak

Okuduğun yazılara tam bir gözlemci ve araştırmacı gibi yaklaşmalısın.
Seni etkileyen, kaydettiğin yazı ve içerikleri hatırla.
Seni onlara bağlayan unsurlar nelerdi?
Kişisel tespitler yapmak, tümevarım noktasında seni yanıltabilir. Fakat aynı zamanda bir okuyucuyu ne gibi faktörlerin etkilediğini anlaman konusunda da ipucu verecektir. Tüm bu gözlemcilik yeteneklerini sergilemek için de olabildiğince içerik okumalısın. (okuma ifadesi burada genel anlamda kullanılmıştır. Ör: “Film okuma, resim okuma, beden dili okuma” gibi tabirler duymuşsundur.) 

2. Bilirsin… Şu, empati olayı…

i̇yi içerik yazarı olmak için 9 i̇pucu ve yöntem 2 içerik yazarı
Empati

Tamam. Kabul. Bu, okuyunca klişe gibi geliyor kulağa. Aslında, birisi hatırlatınca “e tabi canım” diye karşılık verilip, normal zamanda pek de hatırlanmayan olaylardan biridir Empati. Şu empati olayını iş ya da olay anında hatırlayabilsek varya o kadar çok meseleyi kolayca çözeceğiz ki. [özellikle insanlarla iletişim anlamında]. İçeriklerimizi, toplum ya da insanlar için değil de “içerik, içerik içindir” kafasıyla üretmeyeceksek empati çok önemli. Hele içerik yazarı için öyle bir köşe taşı ki… Bir düşünelim : “Bu içeriği kimler okur? Bu içeriği kimler merakla ve ilgiyle okur? Bu içeriği okuyanlar fayda sağlayabilecek mi?“.

Bu sorunların tamamını “asıl okuyucu” bizmişiz gibi empati kurarak sorarsak, okuyucuyu kızdırmaktan uzak durur, ona fayda sunmak adına daha iştahlı oluruz. Böylece, okunma ve paylaşılma oranı yüksek, faydalı içerikler ortaya çıkarabiliriz. Hasılı, okuyucunun yerine kendini koyarak onunla yakınlaşmak başarı düzeyini hissedilir derecede artıracaktır.

3.Dil’e ve Yazım Kurallarına Hakim ol.

içerik yazarken dil bilgisi
grammar, dil bilgisi

Hangi dilde ve hangi mecra için içerik üretiyorsan üret ve hedef kitlen kim olursa olsun Dil’i doğru kullanmaya özen göster. İmla ve dil noktasında dikkatli olmak, yazının akışını, okunma kolaylığını ve anlaşılabilirliğini sen kabul etsen de etmesen de etkileyecektir/etkiliyor. İçerikleri incelerken en çok karşılaştığım hatalardan biri de anlatım bozuklukları… 
İmla, düzgün olsa dahi anlatım bozuklukları okuyucunun konudan kopmasına, anlamı irdeleyerek akışı bozmasına sebep olabiliyor. Aşağıdaki örneklere bir göz atınca ne kadar farklı sonuçlar ortaya çıkabileceğini görebilirsin:

Oku, baban gibi eşek olma!

Oku baban gibi, eşek olma!

Bu örneği bilmeyen yoktur. Virgül kullanımının anlam değişikliklerine etkisi.


Fizik dalında yapılan yarışmada ülkemizi üç üniversiteli genç temsil edecek.


Fizik dalında yapılan yarışmada ülkemizi üniversiteli üç genç temsil edecek.

Anlatım bozukluğu cümlenin, 3 üniversiteye sahip 1 genç gibi anlaşılmasına yol açıyor.

4.Mükemmeliyetçilik hastalığından uzak dur.

içerik yazarı nedir mükemmeliyetçilik
Perfectionism, mükemmeliyetçilik

Evet. Dikkat etmen gereken çok nokta var. Motor öğrenme nimeti sayesinde, zamanla bunları iyi bir şoför gibi, düşünmeye ihtiyaç duymadan otomatik biçimde kullanmaya başlayacaksın. fakat lütfen dikkat et; bu durum seni mükemmeliyetçilik bataklığına sürüklemesin! (bu cümlenin ilk harfinin küçük harfle başlamasını hangimiz isterdik ki? değil mi? :))

Neden bu kadar olumsuz biçimde bahsettiğimi merak etmiş olabilirsin. İstersen merakını, bu takıntı yüzünden başlanamamış ya da bitememiş olan milyonlarca proje, girişim, içerik  gidersin. Ben de bu mükemmeliyetçilik takıntısından çok çektim diyebilirim. 
Teknotower Instagram sayfamızın yönetiminde ilk başlarda çok yaşadığımız bir problemdi. Basit gibi gözüken bir paylaşımın dahi o kadar mükemmel ve kusursuz olmasını istiyorduk ki onunla saatlerce uğraşabiliyor, düzeltmelerde boğulabiliyorduk.

Obsesyon durumuna gelmeden dengede tutulan bir mükemmeliyetçilik, sana bazı durumlarda büyük faydalar sağlayabilir. (özellikle iş hayatında) Fakat, seni bir şeyler ortaya koymaktan alıkoyuyorsa ondan koşarak uzaklaş. Bu dertten muzdarip olanlar, yakinen anlayacak ve hak vereceklerdir.
Unutma! ↓


Dünyada kusursuz iki insan vardır: biri ölmüştür, diğeri de doğmamıştır. 


Çin Atasözü

5. Sürekli “fayda, fayda, fayda” diyorsun. Ama neden?

içerik yazarı olmak
benefits, fayda, faydalar, fayda sağlama

Burada, hem dijital pazarlama tarafında teknik birkaç meseleden hem de iyi içerik yazma noktasında önemli hususlardan bahsetmek gerek. 
Teknik olarak;
Özellikle online ortamda yayınlanacak bir içerik oluşturuyorsan, arama motorlarının senin içeriğini ön plana çıkarması ve bilinirliğinin artması için fayda meselesini çok ciddiye alman gerekiyor. Çünkü özellikle son 2 yıldır Google ve sair arama motorları “faydalı” içerikleri en önde göstermek için ellerinden geleni arkalarına koymadıklarını bizzat açıkladılar. Algoritmalarını da bu doğrultuda sürekli güncelliyorlar. Bu, bir içerik yazarı için önemlidir.

İyi içerik yazarı olmak, okuyucuyu kendinden daha çok düşünmektir.

Okuyucu penceresinden;
“Okuma” yaptığı bir konuda okuyucuya fayda sağlamayan içerik, zaman kaybı demektir. Bu da birçok okuyucuyu kızdırmaya yetecektir. Çünkü senin de bildiğin ya da ilerde farkedeceğin gibi zaman gerçekten ama gerçekten çok kıymetli.

Daha önce okuduğun faydalı ve faydasız içerikleri ve sende uyandırdığı duyguları şöyle bir gözlerinin önüne getirsene?

6. Sürdürülebilirlik (sustainability)

iyi içerik yazarı olmak
Hep ileri doğru yol almak istiyorsan…

Mükemmeliyetçilik bölümünde↑ bahsettiğim gibi, üretirken kendini ne kadar yorar ve hırpalarsan, üretimin sürdürülebilirliği o denli azalacaktır. Müthiş bir enerji ve tutkuyla “Mükemmel bir şey yapacağım” diye yola çıkan insanların çoğunun enerjisinin tükenmesine sebep olan durum budur. Çünkü, harcadığınız efor sonrasında, neticeyi görmeniz ne kadar uzarsa, güven ve konsantrasyonunuz azalmaya başlar.

Kendini fazla yormadan, belirlenen sınırlar ya da kafanda oluşturduğun çerçeve dışına fazla çıkmamaya çalış. Özellikle de bu işi sürekli yapman gerekecekse. İş hayatında da sanılanın aksine; görevin dışındaki işlere atılmak çok büyük ihtimalle sana ve işleyen sisteme zarar verecektir.

7. Bolca Ara Başlık Kullan!

Aile hayatında, sosyal hayatında, iş hayatında, kariyer hayatında, hedeflemelerinde, projelerinde ve tabi ki içeriklerinde “ara başlıklar” kullan.

Ne demek şimdi bu?

Hayatında, kendin için belirlediğin ana hedeflerine doğru yol alırken, bir kervansaray’da, motel’de, han’da durup dinlenmen gerekiyor. Yani kendine ara hedefler koyarak bunları başardığında da biraz nefes alman ve sıradaki hedef için güç toplaman gerekiyor. Gücün artıyor olsa bile bunu kendine minik bir ödül olarak sunabilirsin.
Ne kadar temsili bir durum değil mi?

Okuyucuya da okuduğu bölümle ilgili düşünme ve analiz için biraz zaman vermen gerekiyor. Aynı zamanda, bahsettiğin meseleyi küçük başlıklarla parçalara ayırarak hem kalıcılığını hem de akıcılığını artırmış oluyorsun. Böylelikle faydası ve dolayısı ile içerik kalitesi de artmış oluyor.

Ayrıca, bilmelisin ki bir yazının başlığı oran olarak yazının içeriğinden yaklaşık %70 daha fazla okunur.

8. içerik yazarı için Garip Egzersizler

iyi içerik yazarı olmak
:))))))

Egzersiz deyince hemen gözün korkmasın. Pratik yaparken aslında şu şirin sporcuların tatlılığında oluyorsun.

C.Ronaldo’yu, Messi’yi bulundukları yere getiren şeyin, büyük oranda yetenek olduğunu düşünüyor olabilirsin. Ama onların orada kalabilmesini sağlayan şey “yılmadan çalışma”ya devam etmektir. Başarılı insanlar bunu sıkça kendileri dile getirir.

Peki yapabileceğin egzersizler nelerdir?

   8.1 Tuhaf ve alakasız anahtar kelime egzersizi

Kendine en az 3 en fazla 5 tane birbirinden bağımsız ve alakasız garip anahtar kelimeler seç ve bunlarla olabildiğince uzun ve anlamlı bir içerik üret. Son noktayı koyduğunda, içine sinen bir içerik oluşturursan nasıl bir keyif yaşayacağını hayal bile edemezsin. O zaman TeknoTower adminini hatırla 🙂

   8.2 Aynı şeyi, farklı anlat egzersizi

Bir cümle ya da paragrafı, yapabildiğin kadar fazla sayıda farklı farklı ifadelerle anlamı bozmadan yazmaya çalış. Daha bunu okurken sıkılmış olabilirsin. Ama inan ki bu egzersiz belki de içerik yazarı olmak için aralarında faydası en çabuk hissedilendir. Bu egzersizi alışkanlık haline getirerek bir oyuna dönüştürebilirsen göreceksin ki zihnin, olaylara karşı farklı bakış açıları kazanmaya başlayacak.

9. Hülasatan – Özet olarak

“Kimse anasının karnında öğrenmedi”

Yukarıdaki cümle bazen gerçekten harika bir motivasyon kaynağı olabiliyor. Umulmadık durumlarda, silkelenip tekrar ayağa kalkmanızı sağlayabilir. 

Tüm bu kaleme aldıklarımı, olmazsa olmaz birer kural gibi değil de eriterek ve filtreden geçirerek 
 kendi bünyene yavaş yavaş kazandıracağın önemli alışkanlıklar olarak bakarsan, sağlam şekilde yol alırsın.

Kurslara gitmene, okullar okumana gerek yok. Gerçekten istekliysen yapman gereken şey : yazmak… Bolca deneme yapmak. Bahsettiğim konulara ve daha fazlasına dikkat edersen harika içerikler üreteceksin, eminim. Nasıl daha iyi bir içerik yazabileceğin ve daha başarılı bir içerik yazarı olmak için ilerleyebileceğin konusunda altın bilgiler elde ettin.

Çok özenerek, tecrübelerimden yola çıkarak ve düşünerek kaleme aldığım bu yazımı sonuna kadar okuduğun için teşekkürler. Beğenirsen ve istersen bu ve bunun gibi daha detaylı ipuçları gelecektir.

Şimdi! Senden istediğim, hemen, burada yorumlar bölümüne, ister konuyla ilgili isterse egzersiz olarak birkaç şey karalaman.
Ne malum? Belki bu işten kazanç elde etmeye başlarsın. Ya da bir bakarsın ki yorumlara yazdığın şey TeknoTower’da senin adınla yayınlanmış 😉

Kal sağlıcakla.

E. Fatih YÜCEL

Dijital Pazarlama Yöneticisi - Uzman İçerik Yazarı - Görsel Tasarım, SEO, SEM konularında tecrübeli. Kendini bildi bileli Teknoloji Meraklısı...

2 Yorum

  1. I’m curious to find out what blog system you
    happen to be working with? I’m experiencing some small security issues with my latest site and I would like to find something more safe.
    Do you have any solutions?

    1. Hi,
      We cannot say to our system for the security.
      But, if you are encountering any problem, you can use practical blog systems.
      Maybe : blogger ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu