Bilgisayar - 3.KatSistem ve Network

Kullanışlı CMD Komutları ve Kullanımları 13

Bir dosyayı aramak veya bir program çalıştırmak için karmaşık komutlarla uğraşmak çoğumuzun gözünde gereksiz bir işlev gibi görünür. Ancak komutlar aracılığıyla bilgisayarla konuşmak sanıldığı kadar zor ve zaman kaybı yaşatan bir alışkanlık değildir. Hatta bu alışkanlık, hayatınızı kolaylaştırabilir ve daha iyi hale getirebilir. Kullanışlı CMD komutları bu anlamda size çok yardımcı olacaktır.

Aşağıdaki cmd komutların gerçekte ne kadar kısa olduğuna şaşırabilirsiniz fakat aşağıdaki ipuçları, hatırlanması kolay komutlarla çeşitli şeyler yapmanıza yardımcı olacaktır.

Yardım Almak

Bu özellikle yeni başlayanlar için yararlı olacaktır, ancak ileri düzey kullanıcılar da bu cmd ipucusu ile birkaç şey öğrenebilir. Cmd’de kullandığınız hemen her komut hakkında kolayca bilgi alabilirsiniz. Bu bilgi, bir komutun ne yaptığı ve hangi işlemin kullanıldığı hakkında ayrıntılı bilgi içerir, ayrıca bazı örnekler gösterebilir. Hepsini unutsanız bile sitemizdeki bu yazıya gelerek ya da Google’da “CMD komutları Teknotower” araması yaparak bu yazıya tekrar ulaşabilirsiniz.

Yardım almak için, sadece bilgiye ihtiyaç duyduğunuz komutun sonuna “/?” Yazın. Örneğin, “ipconfig /?” cmd komutunu yazabilirsiniz ve tüm bilgileri alırsınız.

kullanışlı cmd komutları 1

Anakart Bilgilerini Öğrenmek

İkinci el bir PC satın aldıysanız, her şeyi bir arada tutan anakart biraz gizemli olabilir. Ancak BIOS’u güncellemek, anakartı değiştirmek, hatta ismini değiştirmek istiyorsanız cmd aracılığı ile bu işlemleri çok kolay öğrenebilirsiniz bunu yapabilirsiniz. Aşağıdaki cmd komutu ile anakart bilgilerini öğrenmeniz yeterli olacaktır;

wmic baseboard get product,version,serialnumber,product

Komut Sonuçlarını Başka Dosyaya Kaydetme

Bir komutun sonuçlarını ileride başvurmak üzere bir .txt dosyasına kaydetmek isteyebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, çalıştırmak üzere olduğunuz komutun sonuna “> (.txt uzantılı hedef / dosya adı)” eklemek.

Örneğin,

“ipconfig> c: \ Networkdetails.txt” yazabilirsiniz, bu komut C sürücüsünde “Networkdetails” adında bir .txt dosyası oluşturacaktır.

cmd komutları 2 txt
powershell komutları komut satırı

CMD Komutları ile Websitesinin IP Bilgisini Bulma

Herhangi bir web sitesinin IP adresini bulmak için “nslookup” komutunun sonuna sadece web sitenin adını girmemiz gerekir. Örneğin, sitemizin IP adresini bulmak için “nslookup teknotower.com” yazabilirsiniz.

cmd ip ve dns

CMD komutunu Kopyalama

Komut isteminizde görüntülenen bilgileri başkalarıyla paylaşmak istiyorsanız, ekran görüntüsü almaya çalışırken zorluklarla karşılaşabilirsiniz. Bunun yerine, komutunuzun çıktısını aşağıdaki komutla Windows panosuna kopyalayabilirsiniz:

clip

Tüm ipconfig bilgilerinizi panoya kopyalamak istiyorsanız, ” ipconfig | clip” cmd komutunu çalıştırabilirsiniz.

Daha sonra bilgileri bir kelime işlemciye, e-postaya, çevrimiçi bir foruma yapıştırabilirsiniz- istediğiniz yere!

IP Adresini Yönetme

IP adresinizi değiştirmek çeşitli nedenlerden dolayı kullanışlı olabilir. Kendi bilgisayarınızın ıp adresini değiştirmeniz gerekirse aşağıdaki cmd komutları girmemiz gerekecektir;

İpconfig /release
İpconfig /renew

İlk komut mevcut IP adresinizi bilgilerini kaldırırken, ikinci komut makineniz için yeni bir IP adresi alır.

Bilgisayarınızın DNS’sini temizlemek, bir site IP adresini değiştirdiğinde kullanılabilir, böylece yanlış uyarılarla uğraşmazsınız. Bunun için gereken cmd komutu aşağıdadır;

ipconfig /flushdns 

Sıralı Şekilde Cmd Komutu Çalıştırma

Girmeniz gereken çeşitli komutlar varsa, bu cmd komut yardımız size biraz zaman kazandırabilir. Sadece komutların arasına “&& “yazıp arkanıza yaslanıp rahatlayın.

Dosyaları Taramak ve Onarmak

Bilgisayarınızdaki dosyları taramak ve onarmak için aşağıdaki cmd komutunu kullanabilirsiniz;

sfc /scannow

Bu komutunne kadar sürede tamamlanacağı bilgisayarınızın ne kadar hızlı olduğuna bağlıdır.

Bilgisayarınızın Güç Seçenekleri Yönetin

Powercfg cmd komutuyla bilgisayarınızda hakkında çeşitli bilgiler görebilirsiniz. Örneğin, aşağıdaki komutu kullanarak,

powercfg /a 

Bilgisayarınızın uyku durumuna girme süresini görebilirsiniz.

cmd kapatma ve uyku modu

Powercfg komutunun yapacağı şey sadece bu değildir. Aşağıdaki cmd komutları size bir örnek oluşturabilir;

  • powercfg /list – Size mevcut kullanıcının güç seçenek bilgilerini gösterir.
  • powercfg /energy – Bilgisayarınızı 60 saniye boyunca izledikten sonra, bilgisayarınızın gücünün ne kadar verimli olduğuna dair veriler içeren bir HTML raporu oluşturur. (Yönetici izni gereklidir)
  • powercfg /sleepstudy – Cihazınız InstantGo cihazlarını ve uygulamalarını destekliyorsa, bu komutu kullanarak hangilerinin bilgisayarınızı uyandırdığını öğrenebilirsiniz. (Yönetici izni gereklidir)

Yüklü Driver Bilgilerini Görmek – CMD komutları ile

Driverquery komutunu kullanarak bilgisayarınızda kurulu halde bulunan sürücüleri görebilirsiniz. Bir kere yazdıktan sonra “Enter” tuşuna basın ve bilgisayarınızdaki her sürücünün bir listesini görün.

komut satırı

Yönetici olarak CMD komutları Çalıştırma

Aşağıdaki komutla, bilgisayarı kullanan kişi yönetici ayrıcalığına sahip olmasa bile, herhangi bir komutu yönetici olarak çalıştırabilirsiniz.

runas /user:yönetici ad bilgisi cmd

Tabi ki burada yönetici hakkında sahip kullanıcının şifre bilgisini isteyecektir. Şifreyi girdikten sonra herhangi bir komutu çalıştırabilirsiniz.

komut satırı kodları şifre

Çok daha detaylı dokümantasyona Microsoft’un şu sayfasından ulaşabilirsiniz.

Sonuç

Tabi cmd komutları yukarıdaki komutlarla sınırlı değildir. Fakat bu komutlarla, cmd ekranını kullanmak çok daha kolaylaşacaktır. Sizin kullandığınız ve bildiğiniz komutlar varsa bizimle paylaşmaktan çekinmeyin.

Murat Berksoy

System Administrator - Network Administrator - BT tecrübem sayesiyle bilgisayar ağlarını anlayabilme, analitik düşünebilme ve problemleri hızlı bir şekilde çözme yeteneklerini kazanmış bulunmaktayım. İşime ek olarak; yeni BT teknolojilerini takip etmeyi ve araştırmayı severim. LinuxSever bir Microsoftçu...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu