Günümüzde akıllı telefon sahibi olup da “şarj sıkıntısı yaşamıyorum” diyen birilerini görmek dünyada Marslı görme ihtimalinden daha düşük 🙂
Çağımızın hızla gelişen teknolojilerine dayalı olarak akıllı telefonların sağladığı kolaylıkları hepimiz biliyoruz. İyi yada kötü herkesin cebinde bulunan Akıllı telefonların şarjı 1 gün bile zor mu dayanıyor? O zaman bu yazımız tam size göre… Telefonunuzun pil süresini arttırın! Dışarıda şarjım bitecek stresinden kurtulun!
Ana Ekranda Kullandığınız Duvar Kağıdı ve Tema :
Eğer AMOLED ekrana sahip bir akıllı telefon kullanıyorsanız, siyah ağırlıklı duvar kağıdı tercih etmelisiniz. Çünkü AMOLED teknolojisi beyaz gibi açık renkleri verirken daha çok güç tüketirler. LCD ve SLCD ekranlarda ise böyle bir durum söz konusu değil.
Özellikle Android kullanıcılarına yönelik önerim ise animasyonlu duvar kağıdı kullanmamaları. Animasyonlu duvar kağıdı, telefonun donanımını daha çok kullanıyor. Bu da bileşenlerin daha çok güç tüketmesine sebep oluyor.
Ayrıca Android kullanıcıları ekranlarına ekledikleri Widget’lara dikkat etmeliler. Hep senkronize ile çalışan ve yoğun 3D grafiklere sahip Widget’lar, hem veri bağlantısı çektiği hem de donanımı kullandığı için şarjınızı olumsuz etkiler.
Ekran Aydınlatması :
En iyisi bu alanı otomatik ayarda bırakmak.
Ama ben otomatikte kalmasını sevmiyorum. Dürüst konuşmam gerekirse ben hep ışığı en yüksek seviyede açıyorum. Çünkü buradaki tüm maddeleri gerçekleştirdiğinizde şarj süreniz uzayacak ve buna gerek duymayacaksınız.
Fakat “yok ben en fazla kaç gün gidebilecekse o kadar gitsin istiyorum” diyorsanız, önerimi dinlemenizde fayda var. Akıllı telefonların büyük ve geniş ekranları özellikle gün ışığı altında pek iyi okunmuyor. O zaman hiç zorlamayın ve telefonun ışığını biraz yüksek bir seviyeye getirin.
Fakat hava kararmaya başladıkça, özellikle akşamları ekran ışığınızı kısabilirsiniz. Akıllı telefonların ekran ışıkları en az seviyede bile, akşamları yeterli ışığı sunuyor. Bu da etkili bir taktik.
Kablosuz Bağlantılar :
Akıllı telefonlarda en çok güç tüketen birimler hiç kuşkusuz kablosuz bağlantılar yani WiFi, Bluetooth, GPS ve 3G diye sıralarsak, 3G ve GPS tamamen sarj düşmanı.
Kendi denemelerime göre tüm kablosuz bağlantıların kapanması ile hepsinin açık olması arasında en az yarım gün oynama farkettim.
Mesela GPS‘i kapatın. Sadece işinize yarayacağı zaman aktif edin.Android ve Symbian Belle‘de kısa yolları mevcut. Pratik bir şekilde açıp kapatabiliyorsunuz. Ayrıca Bluetooth açık dolaşmayın. Gereksiz yere o da şarj israfı.
3G ve WiFi’yı da açık tutup, yeri geldiğinde bağlanalım bakalım demeyin. Bağlanacağınız zaman açın. İllaki açacağım diyorsanız ise Android’de eşitlemeyi kapatın.
Eşitleme / Senkronizasyon, belli bir sürelerde veri çektiği için o da şarjınıza negatif etki etmekte. Kullanacağınız zaman senkronize etmeniz en mantıklısı.
Şarj Ederken Telefonun Bataryasını Tam Doldurmak :
“Biz zaten %100 doldurup öyle şarjdan çıkarıyoruz” demeyin.Telefondaki yazılım, bataryayı tamamen şarj etmiyor. Belli bir tolerans payı bırakıyor. İşte biz bundan da faydalanacağız. Özellikle HTC Desire‘da denedim ve başarılı olduğunu gördüm. Her firma, her modelinde bu payı bırakacak değil. Ama sizin telefonunuzda bırakılmış olabilir. Denemekten zarar gelmez. Batarya kalibrasyonu için izleyeceğiniz adımlar aşağıda anlatılmaktadır.
• Telefonu %100 dolana kadar şarj edin.
• Telefonu şarjdan çıkarın ve telefonu kapatın.
• Telefonu tekrar şarja takın ve bekleyebildiğiniz kadar bekleyin. ( 1-3 saat arası )
• Telefonu şarjdan çıkarın ve telefonunuzu açın.
• Telefonunuzu açtıktan sonra 2-5 dakika arası hiç birşey yapmadan bekleyin. ( Şarja takılı olmasın )
• Telefonunuzu tekrar kapatın ve en az yarım saat tekrar şarja takın.
• Şarjdan çıkarın ve telefonunuzu normal kullanın. İşlem bitti.
Bu yöntem ile bataryanız kalibre olmuş oluyor ve tam olarak doluyor. Bunu bir kere yapmanız yeterli. Ondan sonra kendisi tam dolana kadar şarj ediyor.
Bu teknikleri kendi denemelerim sonucu elde ederek sizlerle paylaştım. Anlattıklarım uzun süre kullanım için dikkat edilmesi gereken ve şarjınızı biraz da olsa uzatmak için size yardımcı olacak tavsiyelerdir.
hala dikkat ederim.