Teknokültür

NASA Astronotları 175 Gün Sonra Uzaydan Döndü, SpaceX Crew-3 Görevi Tamamladı

NASA astronotları hız kesmeden araştırmalarına devam ediyor. Yaklaşık 5 ay önce Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşan SpaceX Crew-3 ekibi, 6 Mayıs 2022’de güvenli bir iniş yaptı. Ekip, uzay ile ilgili önemli veriler ve fotoğraflar ile dünyaya döndü.

Uzay Ortaklığı Hız Kesmeden Devam Ediyor

NASA, SpaceX şirketinin sunduğu projeler ile uzayı daha yakından tanımak ve uzay endüstrisini geliştirmek adına astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderiyor. SpaceX Crew-3 adlı ekip, uzun süren uzay macerasının ardından bir çok bilgi sağladı. Astronotlar Tom Marshburn, Raja Chari, Kayla Barron ve ESA (Avrupa Uzay Ajansı) astronotu Matthias Mauer; 175 gün boyunca uzayda gözlem yapma fırsatı elde etti.

nasa astronotları, falcon 9 roketi ile uzaya gönderilmişti

Ekibin görevini tamamlaması üzerine, 27 Nisan’da hazırlıklara başlayan SpaceX Crew-4 ekibi uzay yolculuğuna başladı.

Astronotların 175 Günlük Uzay Macerasında Neler Yaşandı?

NASA’nın SpaceX ile ortaklaşa ve eşzamanlı yürütülen bir çok projesi var. Bunlardan bir kısmı Mars ile, bir kısmı hepimizin adını duyduğu James Webb Uzay Telekobu ile ilgili. Sadece bununla da sınırlı değil. Bir çok ülke, farklı gezegenlerin ve Güneş Sistemi’nin sırrını çözmek için yoğun efor sarf ediyor.

Ancak SpaceX Crew-3 ekibinin misyonu, bütün bu görevlerden farklı bir yerde duruyor. Nedeni ise, uzayı keşfetmekten ziyade insanlığın “dünya dışı ortamlarda var olabilme mücadelesi” olarak tanımlanabilir. Ekip, bir çok araştırma için en kritik bilgileri sağlamaktan sorumlu. Commercial Crew Program adı verilen projenin en büyük önceliği, astronotların ve gelecekte sivil insanların da uzay ortamına adapte olabilmesi. Bunun için çalışmanın önemi daha da artıyor.

spacex crew-3 ekibi, commercial crew program projesi kapsamında göreve başlamıştı

Astronotlar, Uluslararası Uzay İstasyonu’na başarıyla giriş yaptıktan sonra sık sık istasyon dışına çıkarak spacewalk (uzay yürüşü) yaptı. Yerçekimin hiç olmadığı bir ortamda, istasyon etrafında uzun süre dolaştılar ve tecrübelerini kaydettiler. Daha sonra ise, bu yürüyüşlerin fiziki etkilerini sağlık raporları şeklinde kaydettiler. İnsanoğlunun uzaya biyolojik ve fiziksel anlamda adapte olup olamayacağı ile ilgili deneylere katkı sağladılar.

Bu görevi eşsiz kılan da, astronotların diğer görev alan astronotlara göre daha fazla dışarı çıkması ve uzayı “bizzat” hissetmeleri oldu. 175 gün süren çalışma, uzay araştırmaları için mihenk taşı denebilir.

Hatice S. Yücel

2019'da İstanbul Üniversitesi Sosyoloji'den mezun oldum. Teknoloji ve dijital habercilik alanlarında kendimi geliştirmekten oldukça mutluyum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu