Şimdiye kadar hiç izlememiş olsanız bile eminim Squid Game adlı bu diziyi daha önce duymuşsunuzdur. Kore yapımı olan ve 9 bölümden oluşan dizi 17 Eylül Cuma günü yayınladı. Sadece 9 günde zirvede yerini almayı başardı. Dünyanın en iyi platformları için akış istatistiklerini izleyen bir web sitesi olan Flix Patrol’a göre, “Squid Game” yayınlandığı 83 ülkenin 82’sinde bir numara. Peki bu kadar izlenmesinin sebebi ne?
SQUID GAME NE ANLATIYOR?
Dizinin ana teması temel olarak çocuk oyunları üzerine inşa edilmiş. Ama bildiğimiz oyunlar gibi değil hiçbir oyun. Bu kadar çok izleyiciye ulaşmasının en büyük sebeplerinden biri bu. Squid Game’de oyunu kazanırsanız turu atlıyorsunuz, kaybettiğinizde ise ölüyorsunuz. Bir kişi kalana dek oyun bu acımasız düzlemde devam ediyor. Ailesini geçindirmeye çalışan , hastalıklarla uğraşan, borç batağında olan ve kaybedecek hiçbir şeyi kalmayan bir grup insan gözünü karartıp bu ölüm kalım oyununa dahil oluyorlar. Hayatın her kesiminden farklı türde insanlar bir arada. Hepsinin ortak problemi ise para. Günümüz şartlarında birçok kesimi etkileyen unsurda para olduğu için dizi daha dikkat çekici bir hal alıyor.
Squid Game Neden Bu Kadar Çok İlgi Gördü?
Uzmanlar Squid Game dizisinin başarısının bu rollerdeki çeşitlilik olduğunu söylüyor. Sangmyung Üniversitesi’nde küresel bir kültürel içerik profesörü olan Kim Pyeong-gang, BBC’ye şunları söyledi:
“Gerçek hayatta düzenli olarak yabancılaşma ve kızgınlık çeken insanlar, özellikle genç nesil, karakterlere sempati duyuyor gibi görünüyor.”
Squid Game direktörü Hwang Dong-hyuk bir röportajında ise şunları söyledi:
“İnsanlar, umutsuz yetişkinlerin bir çocuk oyununu kazanmak için hayatlarını riske atması ironisinden etkileniyor”
İzleyiciler, karakterlerin birçoğunun marjinalleştirildiğini ancak onları ilişkilendirilebilir kılan şeyin bu olduğunu söylüyor. Ayrıca oyundaki şartlar oldukça adil. Bir oyun yetkilisinin dizide dediği gibi: “Oyundaki tüm katılımcılar eşittir. Dış dünyada eşit olmayan muameleye ve ayrımcılığa maruz kalmış insanlara adil bir rekabet kazanmaları için son şansı veriyoruz.” Böyle bir oyunda kaybetmenin bedeli bu kadar ağırken, eşit şartlarda yarışmamak diziye ayrı bir gerilim katardı. Ama anlatılmak istenen konu bu olmadığı için yapımcıların eşit bir ortam yaratmayı tercih etmesi gayet normal.
Hangi Oyunlar Oynandı?
Squid Game yapımcıları izleyicilerin karakterlerle daha yakın bağ kurabilmesi için seçilen oyunların basit olması tercih edilmiş. Bu tercih oyunun nasıl oynandığını düşündürerek oyalamak, zaman kaybetmek yerine asıl mesele olan insan davranışlarını, psikolojisini anlatabilmek amaçlı yapılmış. Bu yüzden izleyiciler diziyi izlerken bu oyuna katılıp katılmayacağını sorgulayan bir ruh haline bürünüyor. Dizi boyunca oyuncular toplamda 7 tane oyun oynuyor. Oyunları dehşet sırasına göre sizler için listeledim. Liste şu şekilde;
7- Ddakji (Origami):
Oyun basit. Kırmızı ve mavi renkte katlanmış kağıt parçalarını sırayla birbirine vurarak ters döndürmeye çalışılır. Küçükken taso veya kart oyunu oynayanlara tanıdık gelmiştir. Fakat bizim küçükken oynadığımız oyundan şöyle bir farkı var. Kaybeden diğerine tokat atar. Kazanan para ödülüne sahip olur.
6-Misket oyunu:
Oyunun temel mantığı karşı tarafın hamlesini tahmin etmek. Rakibin eline aldığı misketleri tek veya çift olarak tahmin etmeye çalışıyorsunuz. Oyun başında her iki tarafta 10 miskete sahip. Tüm misketleri tek bir kişi alana kadar oyun devam ediyor. Spoiler vermek gibi olmasın ama oyunu nasıl kazandığınızın bir önemi yok. Kaybedince de malum sonunuz için yanı başınızda bir görevli bekliyor olacak. 🙂
5- Şeker kalıbı oyunu:
Oyunda üçgen, yuvarlak, yıldız ve şemsiye olmak üzere dört şekilden oluşan şeker kalıpları var. 10 dakika içinde elinizdeki iğneyle kalıplardan şekilleri kırmadan çıkarmaya çalışıyorsunuz. Hayal gücü ve pratik zekânızı kullanmak sizin elinizde. Oyuncularda kendi yöntemlerini bularak şekilleri çıkarmaya çalışıyorlar. Yanlışlıkla şekilli bozayım demeyin sakın. Malum sonu biliyorsunuz…
4- Kırmızı ışık, yeşil ışık:
Süre bitmeden karşıya geçmeyi başaran kazanır. Dev bir oyuncak bebek size trafik lambası edasıyla kırmızı ve yeşil ışığı anons eder. Yeşil ışık yandığında ilerlersiniz. Kırmızı ışık yandığında ise hareket etmeden durmanız gerekir. En ufak bir kıpırdama sizin kaybetmenize sebep olabilir. Yeşil ışık yanmadan bu korkunç bebeğin gözlerindeki hareket sensörüne takılırsanız oyuna korkunç bir şekilde veda etmek zorunda kalırsınız.
3- Kalamar oyunu:
Kalamar oyunu Güney Kore’de yaygın olarak oynanan, çok oyunculu bir çocuk oyunudur. Hücre ve savunma olmak üzere iki takım oluşturulur. Oyunda iki amaç var: Ya saldırganlar saldırarak hedefe ulaşacak ya da takımlar birbirini yok edecek.
2- Halat çekme oyunu:
Bu oyunu hepimiz en az bir kere de olsa oynamışızdır. Halatı çekmek üzere iki takım oluşturulur. Güçlü olan takım kazanır. Gücün yeterli olmadığını düşünen oyuncular zekalarını kullanarak bir takım taktiklere başvurabilir.
1- Cam köprü oyunu:
Cam köprü oyunu dizinin en korkunç oyunu olmaya aday. İhtimallerin yarı yarıya olduğu bu oyunda iki farklı cam bulunuyor. Birisi iki kişinin ağırlığını taşıyacak kadar dayanıklı diğeri ise oldukça kırılgan olan bu camlardan 18 basamaklık bir köprü oluşturulmuş. Hangi basamağın daha güçlü olduğunu bulursanız bir adım ilerlersiniz. Yanlış cama basarsanız yüksekten düşüp oyunu kaybediyorsunuz.
Squid Game İle İlgili Bilmeniz Gerekenler
IMDB’ye göre dizi uzun bir zamandır en popüler diziler zirvesinden inmiyor. Netflix yapımı Squid Game şimdiye kadar en çok izlenen yapımı olan romantik tarih dizisi Bridgerton’un rekoruna yaklaşmaya başladı. İzleyicilerden geçerli not alan dizide kullanılan telefon numarası da gerçek çıktı üstelik. Netflix’e dava açan kadın günde yaklaşık 4 binden fazla arama aldığını söyledi. Bunun üzerine Netflix, “Prodüksiyon şirketiyle birlikte bu sorunu nasıl çözebileceğimizi inceliyoruz. Telefon numarasının yer aldığı sahneleri değiştirebiliriz” dedi.
17 Eylül 2021‘de Netflix’te yayınlanan Squid Game’in başarısı öyle bir boyuta ulaştı ki Netflix bu diziyle ilgili şirketin “şimdiye kadar ki en büyük şovu” açıklamasında bulundu. Kısa süre içerisinde Netflix’e 4.4 milyon takipçi kazandıran dizi aslında 2009 yılında film olarak kaleme alınmıştı.
Sizin Squid Game yapımıyla ilgili düşünceleriniz neler? Yorumlarda paylaşabilirsiniz.
Diğer makalelere göz atabilirsiniz. 🙂