Aklınızda kurguladığınız bir oyun mu var? Ya da çok sevdiğiniz bir oyunu yeniden tasarlamak mı istiyorsunuz? Bu yazımızda oyun dünyasına kapı aralıyoruz, önden buyurun…
Sene olmuş 2021, yap-işlet iyice yayılmış, herkes kendi işinin patronu olmaya kafa yormaya başlamış bile… Siz de kendi hedefinizi oyun yapma yolunda seçtiyseniz bu oyun dünyasında neler olduğuna bir bakalım (Donanım konusunda gerekli bilgiler farklı kaynaklar tarafından belirtilmektedir. Burada başlama hakkında bilgi anlatımı yapılacaktır).
Oyunu belirleme aşaması
Ya herkesin hoşlandığı türden bir şey yapacaksınız ya da oyun dünyasına yeni bir heyecan katacaksınız. İkisi için geçerli olan tek şey iyi planlama yapılması. Tıpkı mimar gibi oyununuzun çizelgesini, yönergelerini yazıp taslağı önce aklınızda kurduğunuz gibi direkt kağıda aktarmanız. Oluşturulan taslak zaman içerisinde farklı içerikler de eklenerek gelişecektir zaten. Bu gelişimin her adımını kaydetmeniz sizin gelişiminize de katkı sağlayacaktır.
Ekip-Çalışma
Ses getirmek istiyorsunuz ama yaptığınız planın eksik kısımlarını nasıl yapılacağı hakkında soru işaretleri mi kaldı? O zaman destek şart. Ekip arkadaşınızı belirlerken sizin sorularınızı en iyi cevaplayacak kişi/kişiler olmalıdır. Ekip arkadaşı istemeyenlerdenseniz o zaman sıkı bir çalışma sizi bekliyor. Kendi sorularınızın cevabını bulmak yine size kalıyor. Bu da artı performans ve azim gerektirir.
İzlenecek yol
Yapılan planı kademelerine ayırırsanız işler daha toplu halde ilerleyecektir. Biraz orası biraz burası derken karışıklık sizi yorar. Detaylı bir oyun planlıyorsanız düzen ve raporlama sizi bu karışıklıktan kurtaran eleman olacaktır. Ne kadar düzenli bir çalışma sürdürürseniz bunun meyvelerini toplamak da zevkli olur. Şimdi oyun yapmak isteyenler kodlama ile veya kodlamasız hazır programlar ile (sürükle-bırak) yapabiliyorlar. Bunları iki kısma ayırırsak eğer bu yazımızda 1. yol üzerinde duralım:
1. Yol
İlk çalışmanız olduğu için oyun dünyasına küçük adımlarla başlamak isteyebilirsiniz, bu nabız ölçmek gibidir. Önce mantığını oturtmak isterseniz bu kolay adımları inceleyebilirsiniz. Kendinizi bu alana ısındırmak için kodlama gerektirmeden oyun yapabileceğiniz mecralar;
Scratch: İçeriği kodlama mantığıyla çalışır. Eğer ilerde kodlama düşünürseniz güzel zemin hazırlamış olursunuz. Kullanımı oldukça basittir. Bazı okullarda eğitim olarak da verilmektedir.
Construct 2: Küçük adımlarla başlayacak olan arkadaşlar için oldukça kolay. Kendinizi adapte ettiğinizde hızınızı kesmeden devam etmek isteyebileceğiniz bir ortam. Kullanıcıların çoğu bu platformdan memnun.
Unity: Artık oyun denilince adı yanında geçen bir yer. Kodlama bilmeden de çalışmalar yapabileceğiniz bir alan burası. Dersleri, örnek çalışmaları da oldukça mevcut. Takdir edilesi özelliklerinden birisi de kodlama bilen/bilmeyen/biraz bilen demeden herkese kapılarını açmasıdır. Yapılan projelere bakarak(kodlamasız) incelerseniz belki de sizin projenizle de uyumlu olduğunu görebilirsiniz. Ya da yapılan çalışmaları deneyerek bu alana kendinizi ısındırabilir yavaşça kendi fikirlerinizle de geliştirebilirsiniz.
Bunlarla sınırlı değil tabii ki… Araştırdıkça kendinize ve oyununuza uygun uygulamayı bulmak size kalıyor. Kararınızı verdikten sonra uygulamanın içeriği hakkında ders kaynaklarını, yapılan örnekleri inceleyebilirsiniz. Oyununuza ait logo, slogan, renklendirme bu çalışmayı yansıttığı için özenle ve dikkat çekiciliği hakkında da araştırma yapmanızı öneririm. Bununla ilgili çalışma yapan insanlarla irtibata geçebilirsiniz. Merakınız arttıkça isteğinizin de arttığını göreceksiniz.
Canlı ve hedefinize bağlı oldukça sıkıntılar, hatalar da eklenirse gelişim kaçınılmaz olur elbet. Yeter ki siz bunu/bunları kabul edin, özümseyin. Hata yapmaya başlamışsanız zaten gelişmeye de başlıyorsunuz demektir. Kim bilir belki de oyun dünyasında beklenen o karakter sizin tasarımınızda gizlidir…
2. Yol
Vee geldik konunun asıl merkezine yani işin mutfağına girmek isteyenlere. Aklımdaki fikri yaparak başlamak istiyorum ama hazır oyun yapma sitelerinin özellikleri istediğimi yansıtmıyor diyorsanız olayı ciddi boyuta taşımak gerekiyor. Kodlama. Daha önce bilginiz olabilir de olmayabilir de. Bu zamanlarda zaten çoğu kişinin yazılıma yönelmesinin vermiş olduğu kaynaklar da oldukça fazla. Yabancı dil bilmeden bu işi yapanlar da var elbet.
Kodlama yaparak oyun geliştirme kısmını daha detaylı inceleyeceğimiz için bir sonraki yazımızı takip etmeyi unutmayın…
Bu konuda sizin de ekstra duyduğunuz veya bildiğiniz bir uygulama ya da taktik varsa paylaşabilir, yeni başlayan arkadaşlara destek olabilirsiniz.
Yeni haber ve gelişmelerden geri kalmayın…
Excellent post. I definitely appreciate this website. Thanks!