Muhtemelen online oyun oynarken, ekranınızın bir köşesinde küçük bir sayı görmüşsünüzdür. Çoğu oyuncu bu sayının daha küçük değerlerde olunca daha iyi bir anlama geldiğini bilir, fakat gerçekte ping nedir ve neyi temsil eder diye düşündüğünüz oldu mu?
Ping Nedir : Ping bir anlamda ölçümdür.


En net anlamıyla, ping ağlar arasındaki bağlantıyı test etmek için kullanılan bir yazılımdır. Milisaniye (saniyenin binde biri) cinsinden, konumlar arasında yolculuk yapmanın bilgisini gösteren süreye gecikme (latency) denir. Ancak, online oyun dünyasında, ping ve gecikme eş anlamlı olarak kullanılır. Ve yazımızın amaçları doğrultusunda, bu terimleri birbirinin yerine kullanacağız. Mümkün olan en düşük ping seviyesini elde etmeye çalışırız.Çünkü bu, oyun sunucusundan bilgisayarınıza gönderilen verilerin daha hızlı güncelleneceği anlamına gelir. Bu şekilde, online oyunlarda daha kolay ve rahat bir oyun deneyimi yaşarız. Peki tersi olursa ne olur?
Yüksek bir ping, düşük performansa, gecikmeye veya oyun sunucusundan ayrılmalara neden olacaktır.
Bilgisayar oyunlarında, ping terimini daha çok yüksek veya düşük ping olarak kullanırız. Örneğin, 50 ms civarı düşük bir ping değeri olan bir oyuncu, 250 ms ping değeri olan bir oyuncudan daha iyi bir oyun deneyimine sahip olacaktır.
Ping İsmi Nereden Gelmektedir?
Ping ismi bir kısaltma değildir. Aslında “Ping” kelimesi, su altındaki nesneleri tespit edildiğinde denizaltı veya diğer cihazlarının çıkardığı ses sonarından gelmektedir.


Peki, Ping ile Ne Yapabiliriz?
Artık ping teriminin aşağı yukarı ne olduğunu anladığımıza göre, ;
işte onunla yapabileceğimiz bazı ilginç şeyler:
- İnternet üzerinde bir hedefe ulaşıp ulaşamayacağımızı görmek için kullanabiliriz. Örneğin bir URL’ye (www.teknotower.com gibi) veya IP adresine ping atalım. Bu adres Google da olabilir. Başarılı bir yanıt alırsak, bilgisayarımız ve ağ yönlendiricimiz de dahil olmak üzere, hedefle aramızdaki tüm ağ aygıtlarının çalıştığını, yönlendiricimiz ve İnternet arasında hangi aygıtları kullandığımızı öğreniriz. Bu rotaları daha fazla araştırmak istersek, bunu yapmak için tracert adlı başka bir ağ aracı (windows) kullanabiliriz.
- Bir URL’nin IP adresini öğrenmek için URL’ye ping atabiliriz. Tabi ki bu işlemin tersi de mümkündür.
- Yönlendirici cihazımız ile iletişimimizin olup olmadığını kontrol etmek için yönlendirici adresine ping atabiliriz. Bir internet konumunu başarıyla pingleyemiyor isek, yönlendirici cihazımızın adresine ping atmayı deneyerek, sorunun nereden kaynaklandığı hakkında bilgi kazanmış oluruz. Başarılı bir yanıt, yerel ağımızın iyi çalıştığını gösterirken, başarısız bir yanıt bize sorunun iç ağımızla alakalı olduğunu gösterecektir.
- Bilgisayarımızın loopback adresini pingleyerek (127.0.0.1) bilgisayarımızın işletim sistemi ile ağ adaptörü arasındaki iletişimi test edebiliriz. Başarılı bir şekilde ping atamıyorsak, sorunun ağ adaptörü yada işletim sistemi arasında olduğunu biliriz. Ancak başarılı bir sonuç alıyorsak bilgisayarımız internete sorunsuz çıkacağını biliriz.
Not: Yerel ağımızdaki bazı bilgisayarlardan ping yanıtı alamayabiliriz, çünkü bu cihazlarda kurulu olan güvenlik duvarları, “ping isteklerine yanıt vermeme” şeklinde ayarlanmış olabilir. Bu tür aygıtlara ping yapmak istiyorsak, güvenlik duvarı ayarlarından ping işlemine izin vermemiz gerekecektir.
Bu makalemizde bahsettiğimiz konu, çoğunlukla ping nedir, ping komutunun ne olduğu ve bir ev ağında sorun giderme yapmak için ping komutunun nasıl kullanılması ile ilgiliydi. Daha büyük ağlarda endişelenecek çok fazla karmaşıklık vardır. Ayrıca, büyük ağlarda sorun giderme konusunda bir göreviniz veya alakanız varsa, muhtemelen ping ve diğer birçok ağ komutu aracının nasıl kullanılacağını zaten biliyorsunuzdur.
Sizler pingi en çok nerelerde görüyor ya da kullanıyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.