Dijital PazarlamaSEO

SEO Çalışması Nasıl Yapılır ya da Yaptırılır? 2020

SEO çalışması yaptırmak istiyorum” diyenler ve SEO çalışması nasıl yapılır? sorusunu soranlara tam olarak cevap verilebilir. Bunun için meseleyi tamamıyla ele almak gerekecektir. Bu da, bir yazıya sığmayacak kadar uzun ve bir solukta anlatılamayacak kadar detaylıdır. Hal böyle olunca; SEO çalışması yapmak ve yaptırmak isteyenlere ana başlıklarıyla, SEO çalışması konusunda açıklayıcı bir yazı hazırladık. Faydalı olacağından emin olabilirsiniz.

Uzun soluklu ama okuması kolay bir yazı olacak. Gözünüz korkmasın. Sık kullanılanlara ekleyip sonra devam edebileceğiniz türden bir yazı.

seo çalışması yaptırmak teknotower onpage offpage seo

SEO Nedir? Seo Çalışması nasıl yapılır?

SEO kelimesinin açılımıSearch Engine Optimization yani Arama motoru optimizasyonu ‘dur. 260’dan fazla SEO kriteri ve bunlarla donanmış algoritmalara sahip olan arama motorları bulunmaktadır. Bu sebeple, SEO çalışmaları ciddi emek ve analiz istemektedir.

SEO çalışması için bireysel olarak tabi ki bir şeyler yapılabilir. Fakat, cidden meraklı değilseniz, website temeliniz yoksa ve tek işiniz bu değilse genelde bu çabanın sonu, profesyonel yardım almaktır. Çünkü; muhtemelen yoğun teknik bilgi isteyen bir yerde tıkanırsınız. Ya da farkında olmadan yanlış bir şeyler yaptığınız için beklediğinizin tam tersi sonuç alırsınız.

SEO çalışması yapmak ve yaptırmak isteyenlerin her yerde göreceği 2 kavram vardır : Onpage SEO ve Offpage SEO… Yani site içi SEO ve site dışı SEO… Öncelikle bunları kavramak, size fayda sağlayacaktır. Hizmet alıyor olsanız da bizzat SEO hizmeti veriyor olsanız da…

SEO Çalışması Başlarken…

seo çalışması başlarken teknotower

SEO çalışması için başlamadan evvel elde neler olduğunu, iyi bilmek gerekir. Çünkü tüm çalışma, buna göre şekillenecektir. Yani profesyonel tabirle, iyi bir SEO Analizi ve website analizi yapmak gerekir.

SEO’da Analiz’in Gücü

Sadece 1-2 dk detaylı düşünme, SEO çalışması gibi kompleks bir çalışmaya başlamadan önce analizin ne kadar önemli olduğunu kavramaya yetecektir. Örnek verilecek olursa; çok detaylı ve güzel bir bina inşa etmek istiyorsunuz. Bunu doğaçlama yapmaya çalışmak çok tuhaf olurdu değil mi?

seo-analiz-teknotower-realite

Dikkat edin! Buradaki mesaj, “Yapılamaz” değil, “yapılmamalı”. Zaten gerçekte de öyle oluyor :). Birileri her şeye rağmen doğaçlama SEO yapmaya kalkıyor. Bırakın hedefe ulaşmayı, uzaktan bile göremiyor hedefini. Çok becerikli olmak, başarıyı garantilemez. Fakat çok iyi bir analiz başarının ilk adımıdır.

A. Site içi SEO – OnPage SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

SEO-calismasi-seo-nasil-yapilir

Site içi SEO; bir websitesinin, kullanıcılara ve arama motoru botlarına sunulan kısmıdır. Nispeten daha kolay analiz edilir. Buna rağmen, tamamen SEO çalışması yapılacak site ile ilgili olduğundan yazılım bilgisi ve teknik bilgi gerektirecektir. Site içi SEO çalışmaları yapılacak sitenin, yazılımı ve altyapısı çalışmalara uygun olmalıdır. Değilse; uygun hale getirilmelidir. Alt başlıklar halinde inceleyelim.

Domain

Düzgün ve akılda kalıcı bir domain, hem arama motoru algoritmalarında hem de kullanıcıların zihinlerinde çok kıymetli bir yere sahiptir. Teknik olarak da semantik olarak da size birçok fayda sağlar. En önemli ürünün ya da ana anahtar kelimenin geçtiği bir domain 2-0 öndedir. Ayrıca, laf aramızda arama motorları kısa ve jenerik alan adlarını çok sever :).

seo calismasi domain teknotower

Son yıllarda SSL sertifikası (https) ciddi önem kazanmış durumda. Güvenilirlik konusunda büyük avantaj sağlayacaktır. SSL ile ilgili detaylı yazımıza kesinlikle göz atmalısınız.

Domain yaşı

SEO çalışması yapılacak websitenin domain yaşı ne kadar fazla ise verim o derece yüksek olacaktır. Karalisteye girmemiş, yanlış çalışmalar yapılmamış bir domain için “yaş” da önemli kriterlerdendir. Yeni alınmış bir domaine, doğru yapılmış olsa da yoğun SEO çalışması yaparak onu filtreye (spam) bile sokabilirsiniz. Dikkatli olmakta fayda var.

Website Tasarımı

SEO açısından website tasarımı, teknik bilgi isteyen, detaylı ve uzun bir konu. Sitenizin tasarımı, arama motorlarının önerdiği özellikleri içermeli ve buna uygun planlanmalıdır. Hızlıca gelişen yazılım sektöründe, yeni standartlar belirlenmektedir. Bu yeniliklere ayak uydurabilen siteler, arama motorları tarafından da el üstünde tutulmaktadır.

web site tasarımı teknotower

En basitinden, hemen akla gelen tabloya dayalı tasarımlar, yeni standartlara göre çok geride kalmıştır. Aynı şekilde, iframe kullanımları arama motorları tarafından hoş karşılanmıyor. W3C standartlarına uygun siteler ise 1 adım öne geçiyor.

Sayfa Hızı

seo calismasi site hızı

Aaahh, sayfa hızı… Ne yazılsa boş. Belki de en çok canınızı sıkacak konulardan biridir. Tasarımı halledersin, hosting’de takılırsın. İkisini de ayarlarsın javascript kodları render-blocking yapar. Onu da ayarlarsın, görseller yavaşlatır. Eklenti kullanırsın, hemen etkiler. Php sürümün eskidir, yavaş kalırsın vs. Arama motorları için direkt etki eden bir unsur olmasa da kullanıcıların hemen çıkma süreleri ve ziyaret süreleri konusunda çok önemlidir. Yapılan testlerde, 3sn’den geç açılan sitelerin ziyaret sayısının %60 düştüğü gözlemlenmiştir. Elinizden geleni yapın ama fazla da kasmayın derim.

Google Search Console Kaydı

seo calismasi google

Tasarım tamamlandıktan sonra ve teknik altyapı sorunsuz çalıştıktan sonra Google Search Console‘a site kaydınızı yaptırmayı unutmayın. Burada, paneli inceleyerek elde edebileceğiniz bilgileri de görebilirsiniz. Bir zaman sonra en yakın dostunuz olacağını göreceksiniz. SEO çalışması konusunda, sürekli uğrak noktanız olacaktır.

İndekslenme

İndesklenme. Yani, sitenizde yayınlanan sayfaların arama sonuçlarında gözükmeye başlaması… Bu neden önemlidir? Örnekle açıklayalım: Güzel bir içerik ürettiniz. Hemen yayına alma heyecanı içindesiniz. Yazınızı hem kendi sitenizde hem de A sitesinde yayınladınız. Sizin sitenizin indesklenme süresinin, uzun olduğunu varsayalım. A sitesinde yayınladığınız içeriğiniz hemen indesklendi. Sizin sitenizde de aynı içerik 2 gün sonra indeks aldı. Büyük ihtimalle, yazınız, kopya içerik muamelesi görecektir.

seo çalışması index indeks google serach console

Bu konuda, neler yapılabilir? Şöyle ki; site içeriklerinizin hızlı indekslenmesi için birçok ücretli ve ücretsiz ping servisi vardır. Ping, arama motorlarını haberdar etmek için dürtmek gibi düşünülebilir. Ping ile ilgili detaylı konuyu merak ediyorsanız Ping Nedir? yazımızı kesinlikle incelemelisiniz.

Bunun dışında en doğru seçenek doğal indekstir. Bunu yine de biraz daha hızlandırmak isterseniz, Google Search Console’dan ‘Google gibi getir’ ya da yeni adıyla ‘URL’yi Kontrol Et’ bölümlerini kullanabilirsiniz. Buradan ilgili sayfanın dizinlere eklenmesi için manuel olarak istekte bulunabilirsiniz.

Not: İçerik girme sıklığınız, ne kadar düzenli ve kısa periyotlarda olursa indeks süreniz o kadar kısalır. (botlar sitenize daha sık uğrar.)

Farklı sayfalar, Aynı İçerik – Canonical URL

Daha çok bilinen adıyla Canonical URL, aynı içerklerin farklı sayfalarda indekslenmesini engelleyerek sitemizdeki içeriğin Google tarafından “kopya içerik” olarak işaretlenmesini önleyen bir etikettir.

Örnek olarak;

  • teknotower.com
  • teknotower.com/index.html
  • www.teknotower.com

sayfaları Google tarafından indekslenir. Sayfalar, aynı içeriklere sahip olduklarından, canonical url etiketi kullanarak bunların aynı olduğunu ve hepsinin teknotower.com linkine bağlı olduğunu belirtiriz. Böylece, arama motoru, bunları kopya içerik olarak algılamaz ve sizin etiket eklediğiniz sayfa indekslenir. Böylece, SEO çalışması sağlıklı başlamış olur.

Asıl sayfa dışındaki tüm sayfaların meta bölümlerine canonical etiketini koyarak sayfaların aynı olduğunu arama motorlarına bildirebiliriz. Wordpress’te bunu kurulum sihirbazında yaptıran eklentiler bulunmaktadır.

Site Haritası – Sitemap

XML formatında oluşturulan Site haritaları, arama motorlarının sitemizin URL yapısını ve yapılan değişiklikleri kolayca algılamasına yardımcı olur. Site haritanızı otomatik güncellenecek şekilde ayarlamak gerekecektir. Otomatik güncellenmiyorsa her değişiklikten sonra elle güncellemek gerekecektir. Bir site haritası yaklaşık olarak şuna benzer :

seo çalışması sitemap teknotower

Robots.txt

seo çalışması robots.txt teknotower

Yıllar evvel bu dosyayla ilk karşılaştığımda bi garip olmuştum :). Kendimi, Nükleer füze sistemini devreye sokan o kırmızı butonun başında gibi hissetmiştim. İç yüzünü, deneyerek öğrendim. Öğrenince, o kadar abartmaya gerek olmadığını ama yanlış kullanımlarda ne kadar can yakıcı olabileceğini gördüm. Kısaca, bu dosya arama motoru botlarının geçiş kapısı. Bir botun, sizin izin verdiğiniz ya da vermediğiniz yerlerde dolaşabilme ayarları bu dosyadan yapılabiliyor. “Bot, buraya girebilir ama şuraya giremez” gibi ayarlar… Seo çalışması yaparken dikkatli olun. Doğru bir robots.txt dosyanız olmazsa, çalışmalarınız karşılık bulamaz.

Sitenizde robots.txt var mı diye kontrol etmek istereniz domain.com/robots.txt yolunu izleyebilirsiniz.

Ekmek Kırıntıları (BreadCrumbs)

Hansel ve Gretel hikayesini biliyor musunuz? Hani, geçtikleri yolları hatırlamak için yola ekmek kırıntıları bırakan şu kardeşler. Evet, mantık aynı. Özellikle çok fazla kategori ve alt sayfa bulunan sitelerde gezinmeyi kolaylaştırırlar. E-ticaret siteleri ve forumlar örnek verilebilir. Örneği görünce, “heee bunun adı breadcrumb mıymış?” diyeceksiniz.

Örnek : Anasayfa > Dijital Pazarlama > SEO > Breadcrumbs

Kırık Linkler – Broken Links

seo çalışması kırık linkler teknotower

Yazılarınızın ve sitenizin, farklı sitelerde paylaşılması harika bir şey değil mi? Arama motorları da bunları, backlink olarak değerlendirir ve önemser. FAKAT! Bazı backlinkler zararlıdır ve hacklink adıyla anılırlar. Yani sitenize verilen her bağlantı ve referans faydalı değildir. Bunların Google’a bildirilmesi ve sitenizle ilgili olmadıkları belirtilmelidir. Seo çalışması yapacağım derken spam’a düşmemeye dikkat edin!

Mobil Uyumluluk ya da AMP

Website ziyaretlerinin, ortalama %87’si mobil üzerinden gelmektedir. Bu durumu, göz önüne alırsak mobil uyumluluk meselesi, sadece arama motorları için değil site sahipleri için de çok önemlidir. Son yıllardaki Google uyarıları ve algoritma güncellemeleri de bunu destekliyor. AMP (accelerated mobil pages) de iyi bir seçenek olabilir.

H Etiketleri (Heading Tags)

HTML’deki H etiketleri, SEO için çok büyük anlam ifade eder. Sitemizdeki başlık yapılarını oluştururken bu etiketlere çok dikkat ederiz. Bilmeyenler için belirtelim. H etiketleri büyükten küçüğe şöyle sıralanır : H1 > H2 > H3 > H4 > H5 > H6. Sitedeki başlık düzeni bu taglere uymalıdır.

Her sayfadaki ana başlık H1 olmalıdır. Alt başlıklarda da hiyerarşi gözetilmelidir. Çünkü arama motoru botları, önem derecesini bu etiketlere göre belirler.

Site Başlığı – Title

site başlığı fokus seo çalışması

Kullanıcıların sitenize erişmesini sağlayacak en büyük faktörlerden birisi site başlığı yani title‘dır. Site içeriğinizi özetleyen ve anahtar kelimenizi içeren bir başlık, SEO açısından büyük bir etkendir. Arama motorlarından trafik almak istiyorsanız doğru başlığı kullanmanız gerekir. Başlık uzunluğu için 50-60 karakter ideal olarak kabul edilir. Daha uzun başlıklar, 60 karakterden sonra ile kesilir.

Site Açıklaması – Description

SEO çalışması yapılırken title’dan sonra büyük öneme sahip etkenlerden biridir. 140 – 160 karakter civarında olmalıdır. Burada, sitenizi en doğru kelimelerle ve en açıklayıcı şekilde tanıtmanız gerekir. Kelime odaklı SEO çalışması yapıyorsanız açıklama kısmında bu kelimeleri geçirmeyi unutmayın. Bu kelimeleri kullanırken de anlamların bozulmadığından emin olun. Yani hem teknik hem anlamsal bir metin oluşturmaya çalışın.

Sayfa İçeriği SEO Çalışması

SEO çalışması yaparken tabiri caizse “at koşturulacak en geniş alan” içerik bölümüdür. Site içinde kullanılacak içerik belli kriterleri taşımalıdır. SEO uyumlu makale yazmak ve SEO uyumlu içerik, başlı başına bir konu olsa da birincil kriterleri vardır. Bunlardan ilki, içerik/kod oranıdır. Bu oran %25 ise, ideal kabul ediliyor. Genel olarak; 300 kelimeden uzun, bilgilendirici ve okuması kolay yazılar tercih edilmelidir. İçeriklerdeki önemli kısımlar ve anahtar kelimeler bold, italik gibi farklı işaretleme araçlarıyla işaretlenirse etkileri artacaktır.

Keyword Density – Anahtar Kelime Yoğunluğu

seo keyword density teknotower

Hemen belirtelim: Farklı yerlerde farklı oranlar görebilsek de genel kabul, ideal oranın %2,5 olduğu yönündedir. Anahtar kelime yoğunluğu, arama motorlarının içeriği daha iyi algılamasını sağlar. Çok fazla keyword kullanımı, sitenizi filtreye sokabilir. Tam tersi çok az kullanmak da etkileşiminizi çok azaltabilir. Seo çalışması yaparken, %2,5’e dikkat ederseniz başarılı olma ihtimaliniz daha fazladır.

Görsel Kullanımı ve Alt Etiketi

İçerik oluştururken, anlatımı güçlendirmek, anlatılanı daha iyi ifade etmek ve okumayı zevkli hale getirmek için görseller kullanırız. Kulağınızı 4 açın! Bu görselleri kullanırken sizi en az 2-3 adım öne geçirecek bazı teknikler mevcut. Bunlar: görsel adı (Örn: image.jpg), görsel başlığı ve görsel alt etiketi‘dir. Arama motorları bir görseli anlamlandırmak için ALT etiketini incelemektedir. Alt etiketinde anahtar kelimenizi kullanmak harika bir fikir olurdur değil mi? 😉 Ayrıca Google Search Console’dan, sitenizdeki görsellerin mobil görünümler ve sayfa hızı açısından optimize edilmesi dair ipuçları bulabilirsiniz.

Bu yazımız, işine yaradıysa ve size fayda sağladıysa; tek ricamız kısacık da olsa bir yorum bırakmanızdır. Okuduğunuz ve destek olduğunuz için teşekkürler <3

Bitmedi… Devam ediyoruz 🙂 Bir yere ayrılmayın.↓

B. Site Dışı SEO – OffPage SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

seo çalışması offpage sitedışı seo teknotower

SEO çalışması yaparken ya da yaptırılırken, en hassas ve önemli kısım, site dışı SEO bölümüdür. Genel SEO çalışmasının %60’ını teşkil eder. Offpage SEO ile verim alma oranınız artar. Etkileşim alma süreniz de azalır. Bu SEO çalışmasının ana mantığı, referans üzerinden yürümektedir. Yani backlink. Sitenizi referans gösteren siteler ve bu sitelerin kaliteleri, Google gözündeki değerinizi belirleyecektir.

Backlink Planlaması ile SEO Çalışması

Backlink konusunda en yaygın yanılgı, ‘ne kadar çok backlink alınırsa o kadar iyi olacağı‘ yanılgısıdır. Kontrolsüz şekilde fazla link almak, sanılanın aksine büyük ihtimalle sitenizi olumsuz etkileyecektir. Arama motorları tarafından yapay bir işlem olarak algılanarak filtreye girmenize dahi sebep olabilir. En verimli backlinkler, sektörünüzle ve kategorilerinizle ilgili olan ve domain otoritesi* yüksek olan sitelerden aldıklarınızdır. Kaliteli olmasına karşın, sitenize verilen bağlantılardan trafik gelmiyorsa bu linklerin faydası da sınırlı olacaktır. Hepsinden önce, güncellenme periyotu oturmuş bir siteniz olması gerekiyor. Birçok ücretsiz araçla bunları kolayca kontrol edebilirsiniz.

Tanıtım Yazıları Yayınlatmak

seo çalışması tanıtım yazısı teknotower

Ücretli ya da ücretsiz şekilde tanıtım yazıları yayınlatmak, sitenizin tanınması açısından iyi bir tercihtir. Ayrıca içinde anahtar kelimelerinizin bulunduğu SEO uyumlu bir yazı ile backlink almanız anlamına gelir. Burada kilit noktalar, yazınızın SEO kalitesi ve yayıncı sitenin kalitesidir. Tanıtım yazılarınızı, kesinlikle sektörünüzle ilgili yerlerde yayınlatmaya çalışın. Kişisel bloglar ve Google news kayıtlı haber siteleri iyi bir seçim olacaktır.

Blog Tanıtımları Yaptırmak

Yine ücretli ya da ücretsiz olmak suretiyle, sitenizle ilgili blog tanıtımları ve linklemeler yapabilirsiniz. Ücretsiz olarak blogger, wordpress ve tumblr gibi blog mecralarıyla sitenizi desteklemeniz faydalı olabilir. Bu SEO çalışması yapılırken, sektör ve blog kalitesini göz önüne almayı unutmayın.

Forum Tanıtımları ile SEO Çalışması

Blog tanımıyla aynı mantıktadır. Farkı forumlarda yapılacak olmasıdır. Forum ortamına alışkın olmanız işlerinizi kolaylaştırabilir. Forumlarda aktif kullanıcılar üzerinden paylaşım yapılması geri dönüşleri etkileyecektir.

Sözlük Tanıtımı ile Seo Çalışması

Sözlük siteleri, indeks hızları çok yüksek sitelerdir. Yukarıdaki çalışmalara ek olarak ekşi gibi sözlük sayfalarında tanıtım yaptırabilirsiniz.

Video bazlı SEO Çalışması

Youtube başta olmak üzere, Vimeo, Dailymotion gibi popüler video sitelerinde, sitenizle ilgili içerikler paylaşmanız yararınıza olacaktır. Bu popüler mecralardan sitenize yönlendirme yapmak, trafik kazandıracaktır. Ayrıca ziyaretçilerinize içerik zenginliği sunmuş olursunuz. Youtube meta seo olarak da bilinen seo çalışmalarını araştırarak kanalınızı daha iyi hale getirebilirsiniz.

youtube teknotower

TEKNOTOWER YOUTUBE SAYFASINA ABONE OLARAK DESTEK OLABİLİRSİNİZ <3
Bu bizi mutlu eder 🙂

Soru-Cevap Sitelerinde Aktif Olmak

İçerisinde binlerce soru ve cevap barındıran sitelerde, bir soru ile ilgili içerikler üretebilir ve yönlendirme yapabilirsiniz. Sitenizde cevabı olan bir konuyla ilgili link bırakabilirsiniz. Hem fayda sağlamış hem de trafik kazanmış olursunuz. Bu sitelerde sorular da oluşturabilirsiniz.

Sosyal Medya Kullanımı

sosyal medya teknotower instagram

TeknoTower olarak, Sosyal Medya kullanımını asla SEO’dan ayrı tutmuyoruz. SEO çalışması için zorunlu olarak görüyoruz desek yanlış olmaz. Çünkü, son yıllarda aradaki çizgi iyice şeffaflaştı. Sosyal medyada yapılan paylaşımlar kalıcı link olarak indekslenir. Bunun tanıtım yazısından pek de farkı yoktur. Yani sitenizle ilgili bir sosyal medya linklemesi = tanıtım yazısı gibi düşünülebilir. Birçok sosyal platformda aktif olarak yer almak iyi olacaktır. Google sıralamanızı olumlu etkileyeceğinden emin olabilirsiniz.

Görsel Linkleme – Image Linking ile SEO Çalışması

En çabuk dönüşüm alabileceğiniz çalışmalardan biridir. Banner çalışması şeklinde söylendiğinde, hemen anlaşılacaktır. A sitesinin belli bölgelerinde görsel yayınlayarak sitenize direkt bağlantı verebilirsiniz. Sıkça hatırlattığımız üzere; yayıncı sitenin kalitesi, sektör ilişkisi önemlidir. Görsel bölümünde anlattığım gibi görsel adı, görsel başlığı ve alt etiketi hayati önem taşımaktadır.

Velhasıl…

Uzunca bir yazı oldu. İnşallah en azından meraklısına faydası dokunmuştur. Seo çalışması yapsak da yaptırsak da dikkat edilmesi gereken konulardan bahsettik. Ana hatlarıyla aklınızda bir şeyler oluşmuştur. Özellikle belirtmek gerektir ki; SEO çalışması için burada yazılanlar yüzeyseldir. Bu başlıkların uygulanma aşamalarında birçok teknik detay bulunmaktadır. Bu SEO çalışmalarının hepsinin takip ve analiz süreçleri vardır. O yüzden SEO çalışması yaptırırken daha vicdanlı, yaparken de daha dikkatli olmakta fayda var.

TeknoTower ile SEO çalışması planlayabilir ve danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Bu yazımız, işine yaradıysa ve size fayda sağladıysa; tek ricamız kısacık da olsa bir yorum bırakmanızdır. Okuduğunuz ve destek olduğunuz için teşekkürler <3

E. Fatih YÜCEL

Dijital Pazarlama Yöneticisi - Uzman İçerik Yazarı - Görsel Tasarım, SEO, SEM konularında tecrübeli. Kendini bildi bileli Teknoloji Meraklısı...

5 Yorum

  1. Yer imlerine ekledm. bir plan oluşturdum teker teker tüm maddeleri yapıcam. güzel yazı teşekkürler

  2. Büyük emek verilerek yazılan bu yazıyı zevkle okudum. Önemli ve püf noktalara değinilmesi ayrıca hoşuma gitti başarılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu