Bilgisayar - 3.KatSistem ve Network

Sunucu Çeşitleri – Kaç Tür Sunucu Vardır?

Bir sunucunun birçok işlevi vardır ve kullanımları kolaylaştırmak için farklı türlerde çalışırlar. Farklı sunucu çeşitleri ile tanışmadan önce bir sunucunun ne olduğu hakkında kısa bir fikir verelim.

Sunucu Nedir?

Sunucu (ya da server ), başka bir bilgisayar programına (ve kullanıcısına) hizmet sağlayan bir bilgisayar ve içinde çalışan programlar bütünüdür. Bir veri merkezinde, bir sunucu programının çalıştığı fiziksel bilgisayar, sunucu olarak adlandırılır. Bu makine, özel bir sunucu olabilir veya başka amaçlar için de kullanılabilir.

En temel düzeyde, dosyalara ve verilere erişim hizmeti veren bir teknoloji çözümü olarak düşünülebilir.

Sunucu çeşitleri ve Kullanım Alanları

Sunucu Çeşitleri - Kaç Tür Sunucu Vardır? 1 sunucu çeşitleri

Windows Server 2012 R2 gibi gelişmiş sunucu sürümleri, sunucu yöneticisinin, hesapları ve şifreleri yönetmesini, paylaşılan kaynaklara erişim sağlamasını veya kısıtlamasını, işletme bilgilerine uzaktan erişmesini sağlar. Örneğin, bir dosya sunucusu, dosyaları koruyan ve istemcilerin veya kullanıcıların dosya yükleyip indirmelerini sağlayan bir makinedir. Benzer şekilde, web sunucusu, web sitelerini barındırır ve kullanıcıların bu web sitelerine erişmesine izin verir. Bir sunucu kullanarak, faks makineleri ve yazıcılar gibi makineleri yönetebilirsiniz.

Sunucu Çeşitleri

Birden çok sunucu türü veya ağ sunucusu türü aşağıdaki listede mevcuttur. Lakin aşağıdaki liste tüm sunucu türlerini içermemektedir. Bu yazının amacı genel bilgilendirme olduğundan bazı sunucu türleri gözardı edilmiştir.

1. Uygulama Sunucusu: Ara katman yazılımı, olarak da bilinir, veritabanı sunucuları ve son kullanıcı arasında önemli miktarda hesaplama bölgesini kaplar ve genellikle bu ikisini bağlamak için kullanılır.

2. DNS Sunucusu: DNS sunucusu, IP adreslerinin ve bunlarla ilişkili bilgisayar adlarının bir veritabanı içerisinde bu bilgileri eşleştiren bir bilgisayar sunucusudur ve çoğu durumda, bu ortak adların istendiği gibi IP adreslerine çözümlenmesi veya çevrilmesi için hizmet verir.

3. DHCP Sunucusu: DHCP Sunucusu, IP adreslerini, varsayılan ağ geçitlerini ve diğer ağ parametrelerini otomatik olarak sağlayan ve istemci cihazlara atayan bir ağ sunucusudur. İstemciler tarafından yayın sorgularına yanıt vermek için Dynamic Host Configuration Protocol veya DHCP olarak bilinen standart protokole dayanır.

4. Ses / Video Sunucusu: Kullanıcının akışlı multimedya içeriği yayınlamasına yardımcı olarak, web sitelerine multimedya kaynaklarını sağlar.

5. Sohbet Sunucusu: Kullanıcılara, gerçek zamanlı iletişim ve tartışma yetenekleri sağlayan, haber grubuna benzer bir ortamda veri alışverişinde bulunmalarını sağlar.

6. Faks Sunucusu: Minimum gelen ve giden telefon kaynaklarını arayan ve gerçek belgeleri fakslamak isteyen kuruluşlar için en iyi seçeneklerden biridir.

5. FTP Sunucusu: İnternet servislerinin en eskilerinden biri olan dosya aktarım protokolü üzerinde çalışır. Dosya güvenliği ve transfer kontrolünü sağlarken bilgisayarlar arasında güvenli bir dosya aktarımı sağlar. Günümüz teknolojisinde güvenliği tartışılır.

7. Groupware Sunucusu: Artık pek kullanılmayan eski bir kavram olsa da; Groupware, kullanıcıların, bulundukları yere bakılmaksızın, İnternet üzerinden veya şirket intraneti üzerinden birlikte çalışabilmelerini sağlayan bir yazılımlar gibi ek hizmetleri ifade eder.

8. List Sunucusu: Posta listelerini yönetmek için iyi bir yol sağlar. Sunucu, insanlar için açık etkileşimli tartışmalar veya duyurular, bültenler veya reklamlar sağlayan tek yönlü bir liste olabilir. Eski bir sunucu türüdür.

9. Mail Sunucusu: LAN’lar, WAN’lar ve Internet üzerinden, şirket ağları üzerinden e-postaları aktarım ve depolamasını sağlar.

10. Proxy Sunucusu: İstekleri filtrelemek, performansı iyileştirmek ve bağlantıları paylaşmak için bir istemci programı ile harici bir sunucu arasında aracı olarak hareket eder. Günümüzde daha çok yasaklı sitelere girmek için kullanılmaktadır. Eksi tarafı çoğu zaman yavaş bağlantı sağlar.

11. Telnet Sunucusu: Kullanıcıların bir ana bilgisayarda oturum açmasını ve uzak bir bilgisayarda çalışıyormuş gibi görevleri yürütmesini sağlar. Güvensiz bir protokoldür.

12. Sanal Sunucular: Sanal bir sunucu, fiziksel bir bilgisayar gibidir, ayrı ayrı başlatılabilir ve ayrı bir bilgisayarın gizliliğini korur. Temel olarak, bir fiziksel makinenin donanımlarını birden fazla sanal sunucu kullanır. Müşterilere daha az maliyetle özgürlük sağlamak için kullanılır. Günümüz teknolojisinin olmazlarından biridir.

13. Web Sunucusu: Bir dosyayı bir diskten yükleyerek ve ağ üzerinden kullanıcının web tarayıcısına aktararak, web tarayıcısına statik içerik sağlar. Bu değişim, HTTP kullanarak iletişim kuran tarayıcı ve sunucu tarafından aracılık eder.

Bir ağda sunucuların oynadığı rol çok önemlidir. Sıra dışı bir sunucu, bulunduğu ağdaki tüm bilgisayarların bağlantısını kesebilir. İnternet’in evlerde ve ofislerde kullanımındaki artış ile birlikte kurumsal bilgisayar ağlarındaki gelişmeler, sunucunun ve çeşitlerinin geliştirilmesinde en önemli etkendir. Çeşitli sunucular, kullanım alanlarına göre yukarıdaki şekillerde kategorize edilebilir. Bu yüzden, kullanıcılar, kullandıkları uygulamaları / yazılım istemcilerini ve trafik miktarını belirleyerek uygun olan sunucuyu seçerek böyle bir durumla karşılaşmayı önlemeye çalışmalıdırlar.

Bu yazımızda kullanılabilecek sunucu türlerinden, kullanım şekilleri ve alanlardan bahsetmeye çalıştık. Yazıya dahil etmediğimiz birden fazla sunucu türü olduğu hakkında bilgimiz var fakat bu sunucu türleri daha çok spesifik kullanım alanları olduğundan bu yazımıza eklemedik.

Sizler hangi sunucu çeşitleri kullandınız ya da kullanıyorsunuz?

Özellikler merak ettiğiniz sunucu türleri var mıdır?

Yorumlarınızı bekliyorum.

Murat Berksoy

System Administrator - Network Administrator - BT tecrübem sayesiyle bilgisayar ağlarını anlayabilme, analitik düşünebilme ve problemleri hızlı bir şekilde çözme yeteneklerini kazanmış bulunmaktayım. İşime ek olarak; yeni BT teknolojilerini takip etmeyi ve araştırmayı severim. LinuxSever bir Microsoftçu...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu