ASP MVCYazılım

TFS Nedir ? (Team Foundation Server) 6

TFS nedir sorusuna en açıklayıcı cevabı bu yazıda bulabilirsiniz.TFS nedir, nasıl çalışır, kurulumu ve nasıl kullanılır? soruları hakkında fikir sahibi olacaksınız.

Web veya desktop’ta geliştirilen bir yazılımı depolamak için Local (Ana Makine) kullanılır. Localde yazılan yazılım’a yalnızca localden müdahale edilebilir, değiştirilebilir. Bu gibi durumlar geliştiricileri oldukça zora sokmaktadır. Bu gibi durumlarda TFS sistemi devreye giriyor.

Yazılım sektöründe hizmet veren bir işletmeye sahip olduğunuzu varsayalım. Birden fazla geliştirici, ortak bir proje üzerinde çalışacaktır. Bu durumda, tüm geliştiricilerin ortak projeye erişim sağlaması gerekiyor. TFS etkisi, en net şekilde böyle zamanlarda hissediliyor.

Not: Proje kapsamında değişiklikler yapıldı; teknotower-test -> teknotower olarak değiştirildi. Example_one = example olarak değiştirildi.

TFS (TEAM FOUNDATİON SERVER)

Birden fazla takımın veya kişinin, aynı proje üzerinde farklı ortamlarda geliştirme yapabilecekleri bir versiyonlama sistemidir. Proje geliştirirken aynı anda bağlanılamaz. Ancak Front End tarafında yapılması gereken işler yapıldıktan sonra projeyi TFS sistemine gönderip, Back End tarafında yapılması gereken çalışmayı hazırlamış olur.

Gelin kurulumunu ve bağlantılarını inceleyelim.

tfs nedir logo teknotower

Nasıl Hesap Oluşturulur ?

Adımların hepsini uygulayabilmek için, Outlook hesabınızın olması gerekmektedir. Microsoft tabanlı bir sistem, outlook hesabınız ile giriş yapabilirsiniz.

TFS sistemi üzerinde hesap açmak için buradaki linke tıklayın. Eğer outlook hesabınız var ise giriş yapabilirsiniz. Yoksa yeni bir hesap oluşturup kaydınızı yapabilirsiniz.

Kullanıcı kaydımızı oluşturduk, giriş işlemlerini tamamladık. Şimdi yeni projemizi oluşturalım. New Project butonuna bastıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşacaksınız.

tfs giriş login teknotower

Gelin, burada ki adımları teker teker inceleyelim…

1.Adım: Projenizin adını girmeniz gerekyior. Örnek olarak Teknotower girebilirsiniz.

2.Adım: Projeniz için açıklama girebilirsiniz. Burayı ben genelde pas geçiyorum. Projenizin işleyişini diğer arkadaşlarınıza da belirtmek için burayı kullanabilirsiniz.

3.Adım: Bu kısım önemli. Public; seçeneğini seçerseniz, projeniz herkesin erişimine açık olacaktır. Bu seçeneği önermiyorum. Biz daha özel ve sadece istek gönderdiğimiz kişilerin giriş yapmasını istiyoruz. Private; seçeneğini seçerseniz, projeniz herkesin erişimine açık olmayacaktır.

4.Adım: En önemli kısım burasıdır: Versiyon kontrol. Bu alanda, Git veya TFVC ( Team Foundation Version Control ) seçeneğini seçmenizi soracak. Biz bu adımda TFCV seçeneğini işaretleyeceğiz. Neden? Biz, TFS sisteminde C# kodlarımızı barındıracağız. Bu yüzden kendi sistemimiz bizim için daha çok işimize gelecektir. Work İtem Proccess; bu alanı ilerleyen makalelerde anlatacağım. Agile seçmemiz bizim için yeterli olacaktır. Git hakkında bilgi sahibi olmak için GİT konusunda yazmış olduğumuz makaleyi okuyabilirsiniz.

tfs nedir teknotower

Kurulum işlemini tamamladıktan sonra, görselde ki gibi bir ekran ile karşılaşacaksınız. Şimdi, sol tarafta ki menüyü inceleyelim.

Overview / Summary : Şuan da görselde hali hazırda açık olan sayfaya ulaşmanızı sağlar.

Overview / Dashboards: Oldukça geniş bir alan. Widget ekleyebileceğiniz bir alan. Yeri geldiğinde yoğun kullanacağız.

Overview / Wiki: Burada ki eklentiyi kurduktan sonra sayfanız ikiye ayrılacaktır. Sol tarafta kodlarınızı yazabilir, sağ tarafta karşılığını görebilirsiniz.

Repos / Files: En çok kullanacağımız alan burası. Takımların yazdığı tüm kodlar burada barındırılır. Ve gerektiğinde TFS sistemi üzerinden müdahale edilebilir.

Repos / Changesets: Zamana göre yapılan işlemlerin tutulduğu bir log sayfasıdır.

İhtyacımız olan ve kullanacağımız alanları öncelikli olarak ufaktan açıkladım. Geriye kalan tüm alanları yeri geldiğinde derinlemesine anlatacağım.

Yeni kullanıcı nasıl eklenir ?

tfs nedir teknotower

Görseldeki gibi adımları takip ettikten sonra “Add Administrator” butonuna geleceksiniz. Butonun yardımı ile yeni adminler ekleyebilir, silebilirsiniz. Eklediğiniz her bir kişi proje üzerinden değişiklik yapabilir.

Çalışma arkadaşlarınızı buradan ekleyerek, projenizi ekibinizle paylaşabilirsiniz.

Bildiğiniz gibi Teknotower bünyesinde Asp Net MVC ile yazılım geliştirme üzerine eğitim vermekteyim. Geliştirdiğimiz yazılımı, Visual Studio ortamında geliştirmekteyiz. Visual Studio programının sağladığı en büyük avantajlardan birinden faydalanalım.

MVC projemizi TFS sistemine aktaralım ve istediğimiz zaman, istediğimiz yerden müdahale edebileceğimiz konuma getirelim.

Programın kurulumunu ve proje oluşumunu buradaki makalemden öğrenebilirsiniz.

Visual Studio – TFS Arasında Bağlantı Nasıl Kurulur ?

Not: Buradaki adımları gerçekleştirebilmek için outlook hesabınızla Visual Studio programında giriş yapmanız gerekiyor.

visual studio tfs girişi

Belirttiğim gibi adımları takip ederek, Manage Connections butonuna basalım.

tfs manage connections

TFS sayfasında oluşturduğunuz projeyi burada görebiliyorsanız, sorun yoktur. Projenizi seçin ve devam edelim.

tfs proje seçimi

Projenizin bilgisayarınızda kurulu olduğu klasörün yolunu belirterek, “map & get ” butonuna basıp, dosyamızı TFS‘ye göndermeye hazır konuma getirelim.

tfs map get

Solution Explorer penceresinden “Solution” ile başlayan projemize sağ tıklayıp şu adımları takip edelim; Right Click > Add solution to source control.

Bu adımı tamamladıktan sonra, “example_one” yazısının hemen solunda yeşil “+” işareti belirecektir.

TFS sistemine dosyalarınız aktarılmıştır.

add solution tfs

Ve tekrar “Solution” yazan projemize sağ tıklayıp açılan pencereden “Check in” sçeneğine tıklayalım.

Tekrar, TFS sistemine girip bakalım neler olmuş.

app start

Görüldüğü gibi projemiz, TFS sistemine sorunsuz aktarıldı. Artık istediğimiz her yerden erişim sağlayabiliriz.

MVC serimizde anlatacağım yazılımları kaçırmamak adına, website bildirimlerini açabilir ve bizi instagramdan takip edebilirsiniz.

Baran Yıldırım

Web yazılımlarına merak salmış, kendisini bu alanda geliştirmekten zevk alan, kaliteli bir kitap okuyucusu. Deniz kenarında okunan kitabın verdiği zevkle çalışan ve Nöro Pazarlama hakkında araştırma yapan, Back End Developer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu