2021 Dünya Uzay Haftası bu yıl çok güzel bir tema hazırladı. 2020 yılında “Uydular Hayatı Geliştirir” teması ile güzel
etkinlikler düzenlendikten sonra bu yılın teması “Uzayda Kadın (Woman In Space)” oldu. Türkiye bu yıl özellikle spor dalında birçok güzel işe imza attı ve bu yılın başarılı kadınlarını bolca ödüllendirildi. Dünyada da artan kadına şiddet ve kadın cinayetleri gündemlerinden sonra içimizi biraz olsun soğutan güzel işleri görmek göğsümüzü kabarttı ve geleceğimize yeniden umutla bakmamızı sağladı.
Kadınların her alanda en az erkekler kadar etkili olabileceğinin ve muhakkak olması gerektiğinin
savaşını yıllardır vermekteyiz. Bu bakış açısından yola çıkarak Uzay Haftası etkinliği bu seneki temasını gerçekten çok beğendik.
Peki Nedir Bu Uzay Macerası?
Macera dolu bir serüven olan uzay yolculuğu, Sputnik 1 ilk yapay uydusu ile başladı. Sovyetler Birliği tarafından Kazakistan’daki Baykonur üssünden R-7 Semyorka füzesi ile fırlatıldı. 80 kilo ağırlığında, 58 cm çapında, 250 km yörünge yüksekliğinde olan bu füze, küre şeklinde bir gövdeye ve 4 uzun antene sahipti.İki radyo vericisi olup, bir radyo sinyallerini elektronların yoğunluğunu ölçmek için kullanıldı.
4 Ekim 1957 yılında gerçekleşen fırlatma sebebiyle Birleşmiş Milletler tarafından her yıl 4-10 Ekim tarihlerinin Uzay Haftası olması kararlaştırıldı. Özellikle okullarda çeşitli etkinliklerle kutlanan bu hafta, çocukları uzayla tanıştırmak için çok önemli diyebiliriz.
Bir sonraki yolculuk ise, Sputnik 2 uydusu ile yapıldı. 500 kg ağırlığı, 4 metre uzunluğu olan bu füze 2 metre çapında idi. Uzaya fırlatılan ilk canlı olarak tarihe geçen ise Layka adında bir köpekti. Çok tartışmalara yol açan bu yolculukta ne yazıkki köpeğin atmosferden çıkarken mi dönüşte mi öldüğü belirlenememişti.
Daha sonraki yolculukta Luna 2 adlı uzay mekiği Ay’a fırlatıldı.
Uzaya İlk Gidenler
- İlk astronot Yuri Gagarin: 1961 tarihine gelindiğinde ise nihayet Rus kozmonot Yuri Gagarin, Vostok 1 adlı uzay mekiğiyle yörüngeye ulaştı. Bir kez dünya çevresini döndükten sonra indi. Toplam 108 dakika sürdü.
- İlk kadın astronot: 1963 yılına gelindiğinde Vostok 6 adında 2 metrelik bir kapsülde 36 saatini uzayda geçirecek olan o kadın seçildi; Valentina Tereshkova! Muhteşem bir deneyim olan ve kadının tarihteki en güzel yerlerinden birine ulaşan Valentina Tereshkova kalkış sonrası şunları söylemişti; “Hey gökyüzü, şapkanı çıkar ve beni selamla. Geliyorum!”
Uzay sahnesine nihayet çıkabilen kadınlar, bundan sonra da bu güzel serüvenin değişmez bir parçası olacaklardı. 2020 NASA açıklamasına göre uzaya giden 566 kişinin yalnızca 65’i kadın.
Tarih Boyunca Kadınların Uzay Kariyeri
- 1982 yılında ise Salyut 7 uçuşu ile Svetlana Savitskaya uzaya giden ikinci kadın oldu.
- 1983 yılında ise Challenger mekiği ile uzaya giden ABD’li ilk astronot; Dr. Sally Kristen Ride oldu.
- 1984 yılına gelindiğinde Kathy Sullivan ilk uzay yürüyüşünü gerçekleştiren ABD’li kadın olarak tarihe geçti.
- 2008 de bilim insanı Peggy Whitson, ilk kadın istasyon komutanı olmakla beraber uzayda en fazla kalan ABD’li astronot olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda da NASA’nın uzaya gönderdiği ilk bilim insanıdır.
- 2012 yılında ise Shenzhou 9 ile uzaya giden ilk Çinli kadın Liu Yang oldu.
- 2019 yılına gelindiğinde NASA astronotları Christina Koch ve Jessica Meir sadece kadınlardan oluşan bir ekiple uzay yürüyüşüne katıldılar ve bir ilke imza attılar.
Dünya Uzay Haftası “Uzayda Kadın” Teması ile Takdir Kazandı
Sembolik olarak çok önemli bir adım olan bu yürüyüş kadınların bu yolculuğun vazgeçilmez bir parçası olduğunu gösterdi.
Bu başarılar tesadüf değil. Bir kadın olarak bu evrende var olmamızın bir amacı var.
Herkes kadar eşitliğe, özgürlüğe ve saygı duyulmaya ihtiyacımız var.
Bilimde, teknolojide, sanatta her yerde zarif bir bakış olarak var olmaya devam edeceğiz.
Bir adım geride değil olmamız gereken yerde duracağız.
Dünyada ya da uzayda ayaklarımız yere bassın, imzamızı gücümüzle atalım.
Dünya Uzay Haftası kutlu olsun!
Uzay ile ilgili diğer haberlerimiz için: