ASP MVCYazılım

Veritabanı Bağlantısı Mssql – MVC Dersleri 3

Projelerimiz gelişmeye başladıkça, kullanıcılardan verilerini almaya başlayacağız. Bu durumda, gelen verileri kayıt edebileceğimiz bir veritabanı lazım. MVC projelerimiz dahilinde MSSQL veritabanını kullanacağız.

Veritabanı (Database) Nedir ?

Bilgisayarımızda ve internetimizde, tüm paylaşımların kategorize edilerek deopolandığı bir yazılımdır. Bilgilerin artışı, verilerin çoğalması durumunda kategorilere ayırmak oldukça zor. Fakat veritabanları sayesinde verileri tek bir noktada tutup, kategorize edip sunabiliyoruz.

Biz MVC projemiz dahilinde, MSSQL veritabanını kullanacak, tüm verilerimizi bu sistem üzerinden kontrol edeceğiz.

MSSQL Nedir ?

Microsoft tarafından geliştirilmiş bir veri depolama sistemidir. C# ile optimize edilmiş, kullanımı kolay MySql’in en büyük rakiplerinden bir tanesidir. Microsoft tarafından geliştirildiği için windows makinelerde optimize şekilde kullanılmaktadır.

Bilgisayarınıza Windows işletim sistemini kurduğunuz zaman SQL teknolojisinin bir kaç dosyasını da otomatik kurmuş oluyorsunuz. Bizde bilgisayarımıza MSSQL veritabanını kuralım.

Bir önceki yazımda sizlere TFS sistemini anlattım, buradan okuyabilirsiniz.

mssql

MSSQL KURULUMU

Başlamadan önce; SQL kurulumu sırasında oluşabilecek kompleks hatalar, bilgisayarın format atılma noktasına kadar götürebilmektedir. Adımları doğru bir şekilde uyguladığınızdan emin olun.

MSSQL veritabanının kurulumunu burada ki videodan izleyip, uygulayabilirsiniz.

Veri Tabanı Oluşturalım

MSSQL programının kurulumunu yaptıktan sonra, veritabanımızı oluşturalım ve projemize bağlayalım. Kullanıcıdan gelen verileri, veri tabanına kaydedeceğimiz bölümler olan tablolarımızı oluşturacağız.

-Database (Right Click) > New Database adımlarını takip ederek aşağıdaki ekrana ulaşacaksınız

mssql teknotower baran
  • Database Name: Buraya kullanmak istediğiniz veritabanı ismini yazmanız gerekiyor. Not: Türkçe karakterlerden uzak durmanızı öneriyorum. Aksi takdirde farklı noktalarda beklenmeyen hatalar ile karşılaşabilirisniz.
  • İntial Size (MB): Bu alana MB (MegaByte) cinsinden vertabanınızın büyüklüğünü girebilirisniz. 5 MB bizim işimizi görecektir.

Belirtilen alanların dışında herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek yok. “Ok” butonuna basıp kurulumu gerçekleştirmeniz yeterli olacaktr.

mssql teknotower baran

Veritabanı kurulumunu gerçekleştirdik. Oluşturduğumuz veritabanı “Database” adı altında gelecektir. Sol tarafında ki “+” işaretine bastıkdan sonra alt klasörlerini görebilirsiniz.

Veritabanımıza (Database) tablolarımızı ekleyerek, kullanıcıdan gelen verilerin kayıtların temelini oluşturalım.

Tables (Right Click) > Table adımlarını takip ederek, aşağıdaki ekrana ulaşabilirsiniz.

mssql teknotower baran

Ekran görüntüsünde olduğu gibi sizde değerler gelmeyecektir. Burada ki adımları inceleyelim;

ID Nedir ?

Tüm tablolarınızın en başında olmazsa olmaz bir alandır. Tablonuza gelen değerlerin düzgün bir biçimde artarak benzersiz bir numarayla kaydını sağlamaktadır.

Bunu bir örnekle pekiştirelim;

Form projenize, yüzlerce veri gelecek. Gelen verilerin hepsini şu anda isimsiz olan tablonuzda barındıracaksınız. Her satırında, kullanıcıdan gelen her değeri ayrı ayrı bulundurmanız gerekmektedir. Bunun için sürekli satır sayınızı arttırmanız gerekiyor. Böylece, tablonuzun en başına ID değerini int veri tipinde ekleyip, Column Properties alanından Identity Specification alanını “yes” yapmanız gerekiyor.

ID alanı, unique (yani benzersiz) olması gerekiyor. Bu yüzden Identity alanını “yes” işaretliyoruz. Sürekli otomatik artması için yapıyoruz bu işlemi.

ID değerinin, Primary Key şeklinde işaretlememiz gerekiyor. ID değerinin üstünde sağ tıklayıp, anahtar işaretini seçebilirsiniz. Bu işlem sonunda ID sizin birincil değeriniz olacaktır.

Column Name Ne İşe Yarar ?

Kullanıcılarınızdan almak istediğiniz değerlerin, tablonuzda hangi isimle durmasını istiyorsanız yazmanız gerekiyor. Biz form uygulamamızda, sadece İsim ve Soyisim alanlarını alacağız. Bu yüzden sadece User_Name ve User_Surname alanlarını ekledik. Burada Türkçe karakter kullanmamanızı öneririm.

Data Type Nedir ?

Eklediğiniz Column Name alanının hemen sağında bulunan “type” alanını; kullanıcıdan gelen verinin tipini belirtmeniz için kullanacağız. Kullanıcıdan rakamsal veri alacak olursak “int veri tipini”, alfabetik verileri alacaksak “nvarchar / varchar” veri tiplerini kullanabiliriz. Bunun için aşağıda ki tabloyu inceleyebilirsiniz.

mssql teknotower baran

*Not: Bu tablo Techonthenet.com adresinden alınmıştır.

Allow Nulls Nedir ?

Burada girdiğimiz satırların, Null (boş) olup olmadığını belirleyebiliriz.

Örneğin; Facebook’ta, kullanıcı adı ve şifre alanları zorunludur. Sizde yapacağınız projenizde zorunlu olmasını istediğiniz alanların “Allow Null” alanınında ki checkbox’ı seçebilirsiniz. Bu adımda yapılan işlemlerin benzerini kod yazarken de yapacağız.

Tüm adımları tamamladık, şimdi oluşturduğumuz tabloyu kayıt edelim. CTRL + S tuş kombinasyonu ile ismini verdikten sonra kayıt işlemlerini yapabiliriz.

MVC Projesinde Veritabanı Bağlantısı Nasıl Yapılır ?

Model (Right Click) > Add > New Item (Ctrl+Shift+A) adımlarını takip ederek, aşağıda ki sayfaya ulaşabilirsiniz.

VİSUAL STUDİO programını burada tanıttık, okumanızı tavsiye ediyorum.

mssql teknotower baran

Ado.Net Entity.. seçeniğini seçelim. Bu alan sizde yok ise yorumlarda belirtin, beraber kurulumunu yapalım. .Entity Freamework kullanacağımız için bu seçeneği seçiyoruz.

Name, alanında tablonuza verdiğiniz isimi verebilirsiniz.

mssql teknotower baran

Burada ilk seçeneği seçerek devam edelim. Derinlemesine detaylı açıklamaları, eğitim serimiz boyunca paylaşacağım.

mssql teknotower baran

New Connection seçeneğini seçerek, solda ki ekrana ulaşabilirsiniz. Videoda ki gibi adımları takip ettiyseniz, Server Name alanına .\SQLEXPRESS yazmanız yeterli olacaktır.

Server name alanını girdikten sonra “Select or enter a database name” alanından, oluşturduğunuz veritabanını seçebilirsiniz. Seçimi yaptıktan sonra sol altta yer alan “Test Connection” (Ekran görüntüsünde orası alınmadı) seçeneğine tıklayarak, bağlantının başarılı olup, olmadığını test edebilirsiniz.

İşlemleri tamamladıktan sonra aşağıda ki ekrana gelinceye kadar “next” (İleri) butonuna basabilirsiniz. Aradaki adımların bizim çalışmalarımız için herhangi bir önem teşkil etmiyor. Seçenekleri değiştirmeden devam edin.

mssql teknotower baran

Tables seçeneğinin solundaki checkbox’ı işaretleyip, Finish butonuna basalım. “Model Namespace” alanını bir kenara not alabilirsiniz. Bu isimi değiştirmemenizi öneriyorum.

Finish” butonuna bastıktan sonra, bilgisayarınızın hızına göre değişmekle beraber, biraz bekleyeceksiniz. Bu süre zarfında herhangi bir işlem yapmayın. Dosyaların zarar görmemesi açısından beklemeniz gerekiyor.

mssql teknotower baran

Burada ki ekrana ulaştığınızda işlemleriniz tamamlanmış olacaktır.

MVC yapısının M yani Model kısmını tamamlamış bulunmaktayız. Bir sonra ki makalemizde kodlarımızı yazmaya başlayacağız.

Anlaşılmayan ya takıldığınız bir nokta olursa lütfen yorum olarak ya da Instagram sayfamızdan sormayı ihmal etmeyin. Bu eğitim serisiyle birlikte işe yarar güzel bir uygulama tecrübesi edinmiş olacaksınız. ↓

Bizi İnstagramdan takip edebilirsiniz.

Baran Yıldırım

Web yazılımlarına merak salmış, kendisini bu alanda geliştirmekten zevk alan, kaliteli bir kitap okuyucusu. Deniz kenarında okunan kitabın verdiği zevkle çalışan ve Nöro Pazarlama hakkında araştırma yapan, Back End Developer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu