Bu ders serisinde neler öğreneceğiz?
” Veritabanı nedir? ” adlı yazımız ile başlayacak olan bu eğitim serisinde, veritabanı sistemlerinden olan MySQL’i kullanacak ve detaylıca öğreneceğiz. Bu eğitim serisinden sonra; veritabanı içerisinde tablo oluşturabilir, tablodan istediğiniz verileri listeleyebilir, bu veriler üzerinde güncelleme yapabilir ve istediğiniz kayıtları silebilirsiniz. Bunlar ve daha fazlasını öğrenmek için takipte kalmanızı tavsiye ederim. Başlayalım !
Yazıları takip etmek için Teknotower bildirimlerini açmayı unutmayın.
Veritabanı nedir?
Veritabanı, genellikle bir bilgisayar düzeneğinde depolanan verilerden oluşan düzenli bir yapıdır. Kabaca, verilerin tutulduğu bir Excel dosyası gibi düşünülebilir.
Veritabanları, veritabanı yönetim sistemi (DBMS, Database Management System) ile kontrol edilir. Veriler ve veritabanı yönetim sistemi bir araya gelerek veritabanı sistemini oluşturur.
Kullanılan veritabanı çeşitlerinde verilerin kolayca işlenmesi ve sorgulanması için tablolar kullanılır. Bu tablolar, satırlar ve sütunlardan oluşur. Sorgular ise yapılandırılmış sorgu dili olan SQL (Structured Query Language) ile yapılır.
Veritabanı sistemi neden kullanılır?
Veritabanı, temel olarak verileri saklamak ve yönetmek için kullanılır. Veritabanı sisteminde, veriler tablolarla saklanır. Böylelikle bir veri, birden fazla özellikle tanımlanabilir. Bunlarla beraber, her verinin eşsiz (unique) olarak tanımlanan bir değeri vardır. Bu değer genellikle ID olarak belirlenir.
Diğer programlama dillerinde, bir yığın içerisinden istediğimiz veriyi çekebilmek için tüm yığını dolaşmamız gerekebilirdi. Ya da verilere eşsiz olarak değer verilir ve istenen değerin verisi hesaplanıp, yığın içerisinden bulunurdu. Bunun için gereken zahmet SQL ile yapılan çoklu sorgulamanın yanında yavaş ve maliyetli bir iştir. SQL ile veriler hızlı ve verimli bir şekilde yönetilir, değiştirilir, silinir ya da güncellenir.
Veritabanı gerekli midir?
Bir üniversiteyi düşünelim; bu üniversitenin öğrencilerini, öğrencilerin bilgilerini, sınav tarihlerini, ders programlarını, derslerin isimlerini, dersi veren öğretmenleri, bu öğretmenlerin iletişim bilgilerini, tezlerini, projelerini ve daha bir çok veriyi…
Bu bilgiler bir yerde tutulabilir, fakat bir veriye ulaşmak için var olan kayıtlar arasında gezinirken ne kadar zaman kaybı oluşur? Ya da bu işlem ne kadar hızlı olabilir? Bu gibi sorunları ortadan kaldırmak için en verimli ortam veritabanlarıdır.
Veritabanı sistemleri ile neler yapılabilir?
DBMS sistemleri, aşağıda belirtilen görevlere imkan sağlar :
- Farklı işler için farklı isimlerde veritabanları oluşturulur.
- Bu veritabanlarında kullanımı kolaylaştırmak için tablolar oluşturulur.
- Tablolara kayıt ekleme, silme ve güncelleme yapılır.
- Belirtilen ya da istenilen koşullara göre verileri sorgulama ve raporlama yapılır.
- Erişim için izinler oluşturulur.
- Veritabanında bulunan veriler yedeklenir.
- Veriler üzerinde yetkisiz erişimler engellenir.
- Var olan veriler üzerinde analizler yapılır ve raporlar oluşturulur.
Veritabanı çeşitleri nelerdir?
Çok sayıda veritabanı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar kullanım biçimlerine ve amaçlarına göre ayrılmışlardır. Veritabanı çeşitleri aşağıdaki gibidir:
- İlişkisel veritabanı : 1980 yıllarında piyasada yükselmeye başlamıştır. İlişkisel veritabanı satır, sütun ve tablolardan oluşur. En esnek erişim olanağı sağlayan veritabanı tipidir.
- Nesne odaklı veritabanı : Nesne odaklı veritabanlarında bilgiler nesne yönelimli programlarda olduğu gibi nesnelerle ifade edilir.
- Dağıtılmış veritabanları :Farklı konumlara yerleştirilmiş bir ya da birden fazla bilgiden oluşan yapılardır.
- Veri ambarları : Veri ambarları, veri havuzundan oluşur. Diğer türlerden farklı olarak; hızlı sorgulama ve analizlerde kullanılması için yapılmış bir türdür.
- NoSQL veritabanları : İlişkisel olmayan veritabanıdır. Özellik bakımından ilişkisel veritabanının tersi özellik gösterir.
- Grafik veritabanları : Veriler arasındaki ilişkilerin grafikler ile depolandığı veritabanıdır.
- OLTP veri tabanları : Çoklu kullanıcıyı destekleyen veritabanı tipidir.
SQL nedir?
SQL, Structured Query Language olup, yapılandırılmış sorgulama dilidir. SQL adından da anlaşılacağı gibi, programlama dili değil, sorgulama dilidir. Sadece veritabanı sistemlerinde kullanılan bir alt sorgu yapısıdır. SQL, veritabanı üzerinde bulunan verileri sorgular, tanımlar ve kontrol eder. Veritabanı sisteminde bulunan onca veri arasından kolay ve hızlı bir şekilde sorgu yapılmasını sağlar.
DBMS çeşitleri nelerdir? – Veri Tabanı Yönetim Sistemleri
- Sybase
- MySQL
- Mssql
- PostgreSQL
- Microsoft SQL Server
- Oracle
- IBM DB2
- IBM Informix
- Progress
- Firebird
- Access’ dir.
Birinci Ders Özeti
Veritabanı derslerinde giriş niteliği taşıyan “Veritabanı Nedir?” dersimizi burada bitirmiş olduk. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Bir sonraki veritabanı ders yazımızda XAMPP kurulumu ve SQL sorgularına girişi ele alacağım. SQL öğrenmek için yazıları takipte kalın.
Farklı konulardaki yazılara göz atmak için Anasayfa’ya gidebilir, yazılardan yakından haberdar olabilmek için bizi Instagram’dan da takip edebilirsiniz. (Bunun için bildirimleri açmayı unutmayın.)
Sizler de veritabanı kullanım amaçlarınızı bizlerle yorumlarda paylaşabilirsiniz. Öneri ve isteklerinizi de dile getirebilirsiniz. Sağlıcakla kalın…