Vpn nedir ? Açılımı Sanal Özel Ağ (Virtual Private Network) olarak çevrilebilir. En basit açıklaması ile internet üzerinden güvenli bağlantı oluşturmamıza olanak sağlar. Çoğunlukla erişimi zor olan web sitelerine erişmek için kullanılan VPN, farklı bölgede bulunan konumlara erişmek için güvenli bir altyapı sağlar. VPN, şifreleme teknikleri ve tünel protokolleri yoluyla gizliliğimizi korur.
Bu günlerde VPN terimi ve VPN nedir? soruları oldukça popüler. Ancak yaratılma amacından farklı olarak gündemde. Aslında VPN, iş ağlarına internet üzerinden güvenli bir şekilde bağlama ya da evden iş ağına erişilmesini sağlamak amacıyla oluşturulan bir teknolojidir. Bu amaç hala orijinalliğini korumakla birlikte, VPN, erişim kısıtlaması olan web sitelerine erişim içinde kullanılmaktadır. En yaygın kullanılan iki VPN türü uzaktan erişim (remote Access VPN) ve siteden siteye VPN (Site to site VPN) dir.
Uzaktan Erişim VPN Nedir ?
Uzaktan erişim VPN kullanıcıları, herhangi bir ağın VPN ağ geçidi sunucusuna bağlanır. Ağ geçidi, dosya sunucuları, yazıcılar ve intranetler gibi dahili ağ kaynaklarına erişim vermeden önce cihazın kimliğini doğrulamasını gerektirir. Kimlik bilgileri doğrulandıktan sonra uzaktaki ağa internet üzerinden erişilmiş olur.
Siteden Siteye VPN Nedir ?
Uzaktan Erişim VPN teknolojisinin aksine, siteden siteye VPN, bir konumda bulunan tüm ağı başka konumdaki ağa bağlamak için ağ geçidi cihazlarını kullanır. Bu ağ geçitleri çoğunlukla router denilen cihazlardır fakat güvenlik duvarları gibi cihazlarda kullanılabilir. Uzak konumdaki bu cihazlar VPN kullanıcılarına ihtiyaç duymaz, çünkü bağlantı ayarları her iki cihaza da tanımlanmıştır.
VPN Nasıl Yardımcı Olur?
Çok basit ifadeyle; VPN, bilgisayarınızı internet üzerinde bulunan başka bir bilgisayara ( VPN sunucusu) bağlar ve bu bağlantıyı kullanarak internette gezinmemizi sağlar. Bu sunucu başka bir ülkedeyse, bilgisayarınız o ülkede gibi gözükecek ve normalde yapamayacağınız şeylere erişiminiz olacaktır.
Peki asıl sorumuza gelelim: Bu teknoloji tam olarak ne işimize yarayacak? Aşağıda verilenler sadece birkaç ipucudur.
- Şirketleri çok büyük maliyetlerden kurtarır. Günümüzde küçük ve orta ölçekli firmalar şubelerine erişmek için VPN kullanır çünkü kiralanabilir hatların maliyeti adsl hatlardan kat be kat yüksektir.
- Coğrafi kısıtlamalı olan web sitelerine erişebiliriz.
- Güvenilmez Wi-Fi noktalarında kendimizi koruyabiliriz.
- Gerçek konumunuzu gizleyerek en azından çevrimiçi olarak anonimlik kazanırız.
- Torrent sitelerinin dezavantajlarını avantajımıza çevirebiliriz. Torrent uygulaması bizim başka yerden bağlanıldığımız sanarak zararlı eylemlerini uzaktaki bilgisayara gerçekleştirir.
Bu günlerde insanlar VPN’yi coğrafi kısıtlaması olan web sitelerine erişim sağlamak için kullanmaktadır. Açık alanda kullanılan Wi-fi noktalarında kendimizi korumak için kullanılmaya devam ediyoruz lakin birincil kullanım şekli bu değildir.
Nasıl Vpn Erişimi Alırız ve Hangisini Seçmeliyiz?
İhtiyaçlarınıza bağlı olarak, işyerinizden bir VPN kullanabilir, kendiniz bir VPN sunucusu yaratabilir yada evinizde VPN sunucusu barındırabilirsiniz- ancak gerçekçi olmak gerekirse insanların büyük çoğunluğu yalnızca torrentleri değiştirirken veya bazı medyaları çevrimiçi olarak ülkelerinden erişemediklerini için VPN kullanıyor.
Yapılacak en kolay şey, vpn sitelerden birine gidip kaydolmak ve VPN istemcisini bilgisayarınıza indirmektir. Bu kadar kolay. Aşağıdaki web sitelerin sadece bir kaçıdır;
- Hotspot Shield
- CyberGhost
- Opera Web Tarayıcısı
Vpn nedir? ve kullanım alanları nelerdir? sorularına anlaşılır şekilde cevaplar verdiğimiz bu yazımız hakkında ne düşünüyorsunuz?
Herhangi bir VPN sağlayıcısı kullanıyor musunuz? Hangi sağlayıcıyı kullanırsanız kullanın, iyi bir VPN’in halka açık bir Wi-Fi ortak erişim noktasından daha fazla güvenlik, gizlilik ve anonimlik sağlayacağından emin olabilirsiniz.
Yorumlarınızı bekliyoruz…
Güzel yazı teşekkürler.
I can see that your website probably doesn’t have much visits.
Your articles are interesting, you only need more new readers.
I know a method that can cause a viral effect on your blog.