TechoCulture

Web Gelişim Evreleri #2 (Web 3.0 ve Web 4.0)

Yolculuğumuzun bu kısmında Web gelişim evreleri dahilinde, Web 3.0’da hangi aşamalarla gelindiğini inceleyeceğiz.

Web gelişim evreleri (3.0 ve 4.0)
Web Gelişim Evreleri 3.0

Teknoloji ele avuca sığmaz bir hal almakta ve bu konuda insanlar da ilgili olmaya başlamışlardır. Artık görüntülü görüşme sadece Dudu perinin aynasında kalmayıp, bizim de görüşebileceğimiz telefonların olması, hepimizin aklını çelmiş ve kapış kapış akıllı telefon almaya isteklendirmiştir. Özellikle web dünyasındaki gelişmeler, web gelişim evrelerinin önemini ve doğru anlaşılmasını daha da gerekli hale getirmiştir.

Web Gelişim Evreleri #2 (Web 3.0 ve Web 4.0) 1 web gelişim evreleri

WEB 3.0 Nedir?

Web 3.0, World Wide Web gelişim evreleri içinde üçüncüsüdür.

Geçerlilik yılı:2010-2020 arasında olup bilgi odaklı işlem veriyordu.

Yapay zekayla karşılaştığımız yeni bir döneme girmiş bulunuyoruz.

Turkcell İnternet ve Komünite Bölüm Yöneticisi Okan Alper bir söyleşisinde; Web 3.0’ı şu sözlerle anlattı:

Web 3.0 ile internet akıllanacak. Önümüzdeki 1 – 2 yıl içinde kimin kimi tanıdığı bilgisi ve bunun anlamlandırılması önem kazanacak. Uygulama seviyesinde açıklık, sosyal grafik uygulamaları ve kullanıcıyı tanıma ve kişiselleştirme konuları önem kazanacak.

Web Gelişim Evreleri #2 (Web 3.0 ve Web 4.0) 2 web gelişim evreleri
WEB 3.0

Kısaca bu dönem, sizin neye ihtiyacınız varsa onu aramadan -hatta aratmadan karşınıza getiren web dönemidir. Akıllı/yapay sistem her alana yayılmakla beraber sosyal medya uygulamaları da çoğalmıştır. Bu da diğer mecralarla varsayılan kullanımlarımızı birleştirerek bize en iyi hizmeti vermeye başlamıştır. Bizi daha iyi tanımak adına görevlendirilmiştir kendisi. Bu evrede girdiğimiz sitelerin, aramalarımızın izini saklanıp daha sonra konuyla ilgili reklam da gösterilir.

Semantik web kelimesi de tam olarak burada karşımıza çıkıyor. Çünkü bilgisayarla ortak iş yapar; bilgiyi toplar, paylaşır, birleştirir. Bilgisayarlar ile Semantik Web, birbiriyle ilişkili olan verilerin toplamını işleyerek bir çok işi kolaylaştıran standart haline gelmiştir. Verilerinizin izi kalıyor  ve semantik, bu izleri takip ederek sizin diğer kullandığınız mecrada karşınıza tekrardan çıkartarak size karşı hizmetine devam ediyordur. Bu sayede akıllı tabiriyle bahsettiğimiz bu cihazlar kullanıcıyı daima aktif ve etkileşimli konumuna getirmiştir.

Not: “Yapay Zekalı Web” = Web 3.0’ı temsil eder.

Web Gelişim Evreleri #2 (Web 3.0 ve Web 4.0) 3 web gelişim evreleri

WEB 3.0 aşamasında neler yapılıyordu?

  • Algoritmalar bireysel işlevi görüp, kişinin ihtiyacına göre sonuçları göstermeye başladı.
  • Filtrelenebilir arama sonuçları ile istenilen konu hakkında daha doğru sonuçlar çıkıyordur.
  • Reklam/pazarlama alanı kullanıcının tanımına göre ürünler sunmaya başlamıştır.
  • Web müşteri hizmetleri sayesinde kullanıcı tarafından gelen sorun/istek bilgilerine kısa sürede yanıt veriliyor.
Web Gelişim Evreleri #2 (Web 3.0 ve Web 4.0) 4 web gelişim evreleri
WEB 4.0

WEB 4.0

 “World Wide Web gelişim evrelerinin dördüncüsüdür.

Geçerlilik yılı, 2020-2030 arasında olup sanal gerçeklik odaklı işlem veriyordu.

Yeni yeni içerisinde bulunduğumuz Web 4.0, kendisi ve gelişimi hakkında fazlaca dedikodusu yapılıyor olsa da zamanla nasıl bir evrede olunacağı ilerleyen aşamalar gösterecektir. Şu an başlanmış ve üzerinde çalışılan projelerin, yüksek olasılıkların üzerinden gidecek olursak;

Web Gelişim Evreleri #2 (Web 3.0 ve Web 4.0) 5 web gelişim evreleri

Web 4.0 makinelerinin yapay zeka oranı daha ileri taşınarak kullanıcı ile iletişimini arttırmakla kalmayıp hız ve performans açısından da yükseleceği öngörülmektedir. Şu an ‘asistan’ diye bahsettiğimiz uygulamaların yarın patron olabilme ihtimali de bulunmaktadır. Nesnelerin interneti yani IoT bir çok ev eşyasına yayılmaya başladı ve devamının gelmesi de yüksek olasılıklar arasındadır.

Robot gelişimleri de bu dönemde çığır açmıştır. Bu gidişatın daha ilerisini tahmin etmeye çalışanlar felaket senaryolarını hazırlamışlar. Bakalım gerçekten de robotlar dünyayı ele geçirebilecekler mi? Bu kararı onları üreten mühendislere bırakalım. Ayrıca yazılımı merak edenlerin sayısı da artmıştır. Çünkü dil konusunda yazma çeşitliliği artmış olup yöneleceğiniz alanlarda çoğalmıştır. İlk dönemlerdeki hem bilgiye ulaşım zorluğu hem de sınırlı seçenekler ortadan kalkmış olması, bu alanın heveslileriyle daha ileri gideceğinin bir göstergesi olabilir.

Övmekle bitiremeyeceğimiz teknolojinin faydası olduğu kadar zararı da ilerlemektedir. İstatistiklere göre mobil cihazlarda 9 saat vakit geçiriliyor. Herhangi bir proje üzerinde çalışıyor olmalıyız yoksa bu kadar vakte üretim için çok ihtiyaç duyulurdu. Silah çıktı mertlik bozuldu lafına ithafen, teknoloji geldi zihin bozuldu…

Bununla alakalı teknolojiyi bilinçli kullanmak adına kendimizi disipline edebiliriz. Konuyla alakalı uzmanlar, eğitimler, kitaplar, video/söyleşiler de yaygınlaşmıştır. Teknolojiyle yüz göz olduğumuz bu evrede teknolojinin zararlarını ve bu zararlarına karşı nasıl adımlar atacağımızla alakalı Dijitalizm adlı kitabı okumanızı tavsiye ederim. İçeriğinde dijital dünyanın mevcut durumu hakkında bilgiler, çocuklara etkisi, bizlerin ve toplumun asıl bakılması gereken tarafı, farkındalık oluşturan bilgiler yer almaktadır.

Web gelişim evreleri konusunda kalemele aldığım bu yazı size faydalı olduysa, web gelişim evreleri ve webdeki yenilikler hakkında yorum bırakmanızı isterim.

Yeni haber ve gelişmelerden, size fayda sağlayacak bilgilerden uzak kalmamak için bildirimleri açmayı unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu