Bu yazımda, Whatsapp’ın farklı bir versiyonu olan Whapsapp Business’tan bahsetmek istiyorum. Whatsapp Business nedir ? Whatsapp Messenger ile Whatsapp Business arasında ne gibi farklar var ? sorularını yanıtlayacağız. Yazıya geçmeden önce yazar profilimi görmek ve diğer yazılarıma göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Özellikle son 10 yılda, iletişim biçimlerimiz hızla değişti. Kontör alıp sms paketi yapardık. Birine fotoğraf yollamak ciddi bir işti. “Aman sms hakkım bitmesin” diyerek bir mesaj limitine, ne kadar çok şey sığdırabilirsek o kadar çok şey yazardık. Tamam, biraz fazla nostalji yaptım farkındayım.
Hemen konuya dönüyorum. Smslerden sonra Whatsapp hayatımıza bir devrim niteliğinde girdi. Fotoğraf, video, sesli mesaj, müzik içerikleri kolayca paylaşabilir hale geldi. Hatta daha ilerisi, görüntülü konuşmalara başladık. Yenilik yeniliği getirdi, ihtiyaç, ihtiyacı doğurdu derken Whatsapp Business ortaya çıktı. Eveet şimdi asıl sorumuza geliyorum: Whatsap Business nedir ?
Whatsapp Business Nedir?

Whatsapp Business, küçük ölçekli işletmelerin kullanımı için tasarlanmış bir uygulamadır. Diyelim ki küçük bir işletmeye sahipsiniz. Bu bir butik mağaza veya kafe gibi herhangi bir işletme olabilir. İnsanların size ulaşmak için mesaj yolunu tercih ettiği zamanlar oluyor. Bu gibi durumlarda, müşteriye zamanında ve doğru cevabı verebilmek işletme açısından büyük önem arz ediyor.
Mesajlara sürekli yanıt vermek, zaman ayırmak ise zor bir hal alıyor. WhatsApp, bu sorunlara yönelik olarak kendi bünyesinde olan WhatsApp Business uygulamasını geliştirdi. Mesajlara otomatik cevap verebilir, kategorilere ayırabilir, istatistik oluşturulabilir hale getirdi. Zamandan tasarruf etmeyi ve müşteri memnuniyetini sağlamayı hedefleyen uygulama olarak özetleyebiliriz. Detaylı olarak incelemek istersek WhatsApp Business ayrıcalıkları nedir?

Whatsapp Business farklılıkları nelerdir ?
Sim karta ihtiyaç duyulmaması

WhatsApp Messenger uygulamasını kullanabilmek için bazı işlemler yaparız. Bunlardan biri telefon numaramızı sms ile onaylamak veya arama ile doğrulama kodu almak. Bu doğrulama işlemini yapabilmek için sim karta ihtiyaç duyarız. Whatsapp Business uygulamasını kullanmak için ise sim karta ihtiyaç yoktur. Whatsapp Business’da 0850’li veya 444’lü bir numaradan bile hesap oluşturabilirsiniz.
Yapmamız gereken; doğrulama aşamasında sms ile onay seçeneğini seçmemek. Beni arayın seçeneğine tıklayıp iletilen 6 haneli kodu ekrana yazmak. Bunu yaptığımız takdirde bir Whatsapp Business hesabına sahip oluyoruz.
Aynı cihazda birden çok hesap açılması
Zaten Whatsapp Messenger kullanıyorum Whapsapp Business’ı yüklemenin kötü bir etkisi olur mu ? Telefonumuzda bireysel Whatsapp hesabımız bulunuyorken işletme hesabı açabiliyoruz. İki hesap farklı uygulamalarda olduğu için mesajlar karışmıyor veya başka hesaba etki edemiyor. Ek olarak, birden fazla kullanıcının işletme hesabınızı kullanmasına olanak sağlıyor. Test edildi ve onaylandı. 😊
Ayrıntılı profil oluşturma
Müşterilerin işletme hakkında daha fazla bilgi almasını sağlamak için eklenmiş bir özellik. Whatsapp Messengerdan farklı olarak işletme logosunu, harita konumunu, ayrıntılı adresi, mail adresi ve web sitesini profilde görmemize olanak sağlıyor.

İstatik alabilme – Otomatik cevap verme
Mavi tik, çift tik durumunun bir kaç adım sonraki hali dersem yanlış olmaz sanırım. Gelen, gönderilen, iletilen ve okunan mesajların istatiklerini alabiliyor. Raporları şu şekilde görmemiz muhtemel olacak. 20 kişiye mesaj gönderildi. 17 kişiye iletildi. 14 kişi okudu. 5 kişiden mesaj geldi.
Otomatik cevap verme durumuna bakalım. Belirli hazır yanıtlar oluşturarak anında kolaylıkla cevap verebiliyoruz. “Mağaza saat kaçta açılacak ?” sorusu, bir çok kişi tarafından defalarca sorulabilecek bir soru. Bu soruya karşılık olarak belirlediğimiz hazır mesajı müşterilere aktarabiliyoruz. Veya belirli bir saatten sonra mesajlara cevap vermek istemiyorsak (veremiyorsak) zaman ayarlaması ile müşterileri yönlendirebiliyoruz. Örneğin: Saat 21:00’dan sonra mesajlara cevap veremiyoruz. Bu durumda yapmamız gereken; hazır bir mesaj oluşturup ( “Merhabalar şu anda size yardımcı olamıyoruz. Saat 09:00’dan sonra arkadaşlarımız size yardımcı olmaya çalışacaklar.” gibi ) zaman ayarlaması yapmak.
Bütün bu ayarlamaları yaptığımızda müşterilerle daha sağlıklı ve hızlı bir iletişim kurabiliriz. Kişisel mesajlar ile iş mesajları birbirine karışmaz. Zamandan tasarruf edebiliriz.

Whatsapp Business, şu an için ücretsiz olarak kullanılabiliyor. İlerleyen zamanlarda ücret talep edilebilir. Fırsat varken, yani hala ücretsizken uygulamayı deneyebilirsiniz. Uygulamayı denedikten sonra kendi deneyimlerinizi yorumlara yazabilirsiniz. Uygulamayı indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Elimden geldiğince Whapsapp Business uygulamasını sizlere anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Sormak istediğiniz sorular varsa yorumlara yazın birlikte cevap bulalım :)
Faydalı bir çok içerik için sitemizde gezinmeye devam etmeyi unutmayın. Güncel teknolojik olaylardan haberdar olmak için bizi sosyal medyada da takip edebilirsiniz.
İnstagram adresimiz: https://www.instagram.com/teknotower
Twitter adresimiz: https://twitter.com/tekno_tower
Deneyen var mı merak ediyorum bir kaç farklı cihazlarla anlık aynı anda login olma ve çalışma özelliği denendi mi?
Evet yazıyı yazarken aklıma gelen olasılıkları denemiştim. Bu da denendi :) Aynı anda farklı cihazlarda tek bir numara için whatsapp business uygulaması kullanılamıyor. Cihazlardan birinden oturumun kapatılması gerekiyor.
teşekkürler faydalı yazınızdan dolayı burda gördüm uygulamayı çok işime yarayacak umarım
elinize sağlık
Merhabalar :) Yazıyı faydalı bulmanıza çok sevindim. Umarım uygulama işinize yarar. Sormak istediğiniz bir soru olursa yorumlarda sorabilirsiniz :)
Merhabalar yazınız oldukça faydalı ve gerekli bilgiler ile dolu çalışmalarınızın devamını dilerim. Bir sorum olacak WhatsApp business ve messengerı aynı cihazda aynı numara ile kullanabilir miyiz?
Öncelikle merhaba :) Yazımı faydalı bulmanız beni çok mutlu etti. Sorunuzun cevabına gelecek olursak; tek cihazda whatsapp messenger ve whatsapp bussiness uygulamasini ayni numara ile kullanabilmeniz mümkün değil. Whatsapp Messanger acık iken Business uygulamasinda ayni numara ile islem yaparsaniz Messanger oturumunuz kapanacaktır. Bu durumda bilgilerinizin kaybolması söz konusu olabilir. Ayni numara ile tek cihazda messenger ve business uygulamasini kullanamazsiniz. İyi okumalar :)