Sistem ve Network

DNS Kurulumu – Windows Server 2019

Bu yazımda, Windows Server 2019’da DNS kurulumunu birlikte tamamlayacağız. DNS Rol kurulumunu tamamladıktan sonra Forwarder adres ayarlarını göstereceğim. Gözünüz korkmasın. Resimli anlatım şeklinde birlikte yapacağız. Herkes için faydalı bir yazı olmasını umuyorum. Bu yazıyı okumaya başlamadan “DNS nedir” yazısını okumanızı şiddetle öneririm!

Windows sunucularında DNS kurulumu oldukça basittir. Bu işlem, grafik arayüzü ya da powershell üzerinden yapılabilir. Ben her iki metodu da yazımda göstereceğim. Rol kurulumu bittikten sonra DNS ayarlamasını yapacağız.

Hadi başlayalım.

DNS Kurulumu (Grafik Arayüzü)

Yukarıda belirtğim gibi iki türlü dns kurulumu mevcuttur. Grafik arayüzünden veya powershell komutları aracılığı ile bu işlemi yapabiliriz. İlk önce grafik arayüzünden anlatmaya başlıyorum.

Sunucumuza Administrator olarak girelim. Klavyeden “Windows butonu”na tıklayarak görev bölümünü açalım. “Server Manager” ikonlarından herhangi birine tıklayalım. Bu uygulama üzerinden, dns rol kurulumu başlatacağız.

server manager dns kurulumu

Server Manager arayüzü açıldıktan sonra servisleri kontrol eder. Servis kontrolleri bittikten sonra sağ üst kısımda bulunan “Manage” butonuna tıklayalım. Oradan “Add Roles and Features” bölmesine giriş yapalım.

windows server 2019 add roles and features

Ya da direk “Quick Start” bölümünde bulunan “Add Roles and Features” bağlantısı aracılığı ile bu işlemi yapabiliriz.

quick start add roles and features

Bu işlemi yaptıktan sonra bir bilgilendirme pencresei gelecektir. Next diyerek ilerleyelim.

add roles dns kurulumu teknotower

Gelecen pencerede varsayılan olarak seçili gelen “Role-based or feature-based installation” seçeneği ile ilerleyelim.

dns kurulumu rol ekleme teknotower

Karşımıza gelen ekranda, bizden hangi sunucuya bu rolü kuracağımızı seçmemiz isteniyor. Biz de şu anda bir sunucu olduğundan bir adet gösterilmektedir. Next diyerek ilerleyelim.

Not: Kurumsal yapılarda birden fazla windows sunucusu bulunabilir!

dns kurulumu rol ekleme ve özellik sihirbazı

Gelen rol sayfasında, “DNS Server” kutucuğunu seçelim.

dns kurulumu dns server teknotower

Kutucuğu seçtiğimizde karşımızda bir bilgilendirme ekranı gelecektir. Kurulan rol için yardımcı özelliklerimi kurmamızı önerilmektedir. “Add Features” butonuna tıklayarak devam edelim. “Include management tools” kutucuğunu seçmeyi unutmayalım! Böylece kuruluma yönetim araçlarını da dahil edeceğiz.

dns kurulumu dns management tools

Next diyerek ilerleyelim.

Karşımıza gelen özellik sayfasında, herhangi bir özellik seçebiliriz. Lakin yukarıdaki işlemi yaptığımızdan sistem gerekli olan özellikleri seçmiş oldu. Next diyerek ilerleyelim.

dns features 2020 teknotower

DNS ile ilgili bilgi içeren bir pencere oluşacak. Next diyerek yolumuza devam edelim.

En son gelen pencere, işlemleri bitireceğimiz, final bölümdür. “Install” butonuna tıkladığımızda sistem DNS rolünü kurup işlemin bittiğine dair bize bir pencere açacak. Bu kadar.

dns installation finish teknotower

Şimdi sizlere, alışkın olduğum Powershell üzerinden rol kurulumu da göstermek istiyorum.

DNS Kurulumu (Powershell)

DNS kurulumu, powershell üzerinden daha kolaydır. Sadece bir kod satırı yazıp işlemleri bitirebiliriz.

Windows butonuna tıklayarak, görev bölmesini açalım. Windows Server bölümünden powershell ikonuna tıklayarak açalım.

dns kurulumu powershell teknotower

Bizi bir “mavi ekran” karşılayacak.

powershell ile dns kurulumu

Hemen kodumuzu yazalım.

Add-WindowsFeature DNS -IncludeManagementTools

cmd dns kurulumu teknotower

Kodumuzu çalıştırdıktan sonra belli bir süre kurulumun bitmesini bekliyoruz.

dns kurulumu - windows server 2019 1 dns kurulumu

Kurulum bittikten sonra bilgilendirme mesajı gelecektir. Ben bu test ortamında statik IP kullanmadığım için uyarı vermektedir. Normalde sunuculara statik IP verilmesi gerekir.

dns kurulumu - windows server 2019 2 dns kurulumu

Gördüğünüz gibi birden fazla pencere ilerlemek yerinde bir kod cümlesi ile dns rol kurulumunu gerçekleştirebiliyoruz.

Bu işlemlerden sonra akıllara şu soru gelebilir. “DNS yönetimini nasıl yapıyoruz?” DNS yönetimi nasıl yapılır? Hemen bunu da anlatalım…

DNS Yönetimi

Rol kurulumu bitirdik. DNS yönetim arayüzüne giriş yapmamız lazım. Bunun için “Server Manager” üzerinden ya da windows arama bölümünden DNS yazmamız yeterli olacaktır. Biz şimdi “Server Manager” arayüzünden ilerleyelim.

Server Manager arayüzünün sağ üst tarafında “Tools” bölümüne tıklayalım. Bu bölümden “DNS” seçeneğini seçelim.

dns yönetimi dns kurulumu

Seçtikten sonra bizleri DNS yönetim arayüzü karşılayacak.

dns yönetim arayüzü dns kurulumu

Bu ekrandan, DNS ayarlarını ve kayıtlarını yapacağız. Ama işlemlere başlamadan önce “Forwarder” ayarlarını yapmak akıllıca bir hareket olacaktır. Çünkü DNS sunucularımız üzerinde bulunmayan kayıtlar için bir internette bulunan bir adrese bakması gerekecektir. İnternet üzerinde bulunan milyonlarca hatta milyarlarca kaydı manuel eklemek isterseniz o ayrı bir mesele. 🙂

Bunun için yönetim bölümünden sunucu ismine sağ tıklayalım. Tıkladıkdan sonra “Properties” bölümünü seçelim.

dns properties teknotower

Gelen pencerede “Forwarders tabına tıklayalım. Daha sonra “Edit” butonuna tıklayarak internet üzerinde çalışan bir dns sunucusu adresini girelim.

dns properties edit dns kurulumu

Bu yazımda google dns adresini kullanmayı seçtim. Siz istediğiniz dns adresini girebilirsiniz. Adresi kayıt ettikten sonra “OK” butonuna tıklayarak forwarder adresini girmiş oluyoruz.

dns google teknotower 2020

Artık DNS sunucumuz üzerinde olmayan kayıtları google dns sunucusu üzerinden sorgulayacak.

google dns kurulum

Böylece bir nasıl yapılır? yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bu yazımda Windows Server 2019’da DNS Kurulumu ile ilgili bir rehber hazırladım. Dns arayüzünden Forwarder adresi nasıl girilir işlemini gösterdik. Umarım yazımız faydalı olmuştur. Aklınızda DNS kurulumu konusunda soru işareti varsa lütfen yorum bırakın. Diğer yazılarımızda görüşmek üzere…

Murat Berksoy

System Administrator - Network Administrator - BT tecrübem sayesiyle bilgisayar ağlarını anlayabilme, analitik düşünebilme ve problemleri hızlı bir şekilde çözme yeteneklerini kazanmış bulunmaktayım. İşime ek olarak; yeni BT teknolojilerini takip etmeyi ve araştırmayı severim. LinuxSever bir Microsoftçu...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu