ASP MVCYazılım

Yazılıma başlıyoruz! Asp.Net MVC – 1

Yazılıma meraklı mısınız? Giriş mi yapmak istiyorsunuz? Gelin biraz Asp.net hakkında bilgi sahibi olalım. Yazılımda kullanacağımız teknoloji, Asp.net MVC yazılım dili olacaktır.

Asp.Net Nedir ? Tanıyalım

Microsoft tarafından geliştirilen, web tabanında çalışan, yazılımı C# ile benzer olan bir BackEnd yazılım dilidir. Sunucu tarafında çalışmasından dolayı, kodlarımız FrontEnd ( kullanıcının görebildiği) kısımda gözükmemektedir. Kullanıcıdan gelen isteği alıp, sunucuya iletir. Sunucudan gelen değeri de ekrana yansıtır.

Şimdi, BackEnd ve FrontEnd kavramlarınızı biraz daha iyi kavrayalım.

asp_net_mvc_backend_frontend

Back End / Front End Nedir ?

Şuan da bu yazıyı okuduğunuz Teknotower sayfası ve sayfada gördükleriniz Frontend tarafıdır. Web sitemizin ön tarafında sizler için yazdığımız, makaleler ve çalışmalarımız yer almaktadır. Yani kullanıcılarımızın gözle görebildiği bir sayfa.

Sayfanın içerisinde ki her bir obje, FrontEnd (Ön Yüz) tasarım sayesinde bulunmaktadır. Tabi birde bu işlemin arka planı var.

Siz bir formu doldururken Front End tasarımcının hazırladığı şablona göre doldurursunuz. Formu gönderdiğinizde ise BackEnd yazılımcı; formun içerisine yazdığınız tüm değerleri alıp Veritabanı (Database)’na kayıt eden kodları yazar. İki obje arasında ki ilişkiyi sağlayan ve aradaki iletişimi kuran yazılım dillerinden bir tanesi de Asp.Net dir.

asp_net_image

MVC Nedir ? Modal View Controller

Asp.net teknolojisi ile bir çok işlemi yapabilirsiniz. Ancak yazdığınız sistem kodları belli bir düzen içerisinde olmalıdır. Yazdığınız kodlar, bir başka yazılımcı tarafından tekrar geliştirilmek istendiğinde, kod yapısını kolaylıkla anlayabilmeli. Sistematik bir şekilde yazılımı geliştirmeye devam edebilmeli. MVC bir freamework’tür. Yazılan kodların parçalanmasını sağlayarak daha anlaşılır hale gelmesini amaçlayan bir sistemdir.

asp_net_mvc_image

Model

Yazılımımız dahilinde, projemizde barındıracağımız veritabanlarını modelimizin içerisinde bulunduracağız. Bu sayede veri tabanı işlemlerimizi tek bir noktada tutmuş olacak ve hata olması durumunda hızlıca müdahale ederek çözüme kavuşturabileceğiz.

View

Kullanıcılarımıza göstereceğimiz kısım burasıdır. Biz arkaplanda [BackEnd] kodlarımızı yazıp, view kısmına göndereceğiz. View kısmında da kullanıcılarımıza göstereceğiz. Aynı şekilde, formu view kısmında kullanıcılarımıza göstereceğiz. View dan gelen değerleri de controller’a ileteceğiz.

Controller

View’dan yani kullanıcımızdan gelen değerleri yakaladığımız, işlediğimiz ve model’e yani veritabanına göndereceğiz. İşin en eğlenceli kısmı ve asıl kodlarımızı yazacağımız kısım burasıdır.

asp_net_visual_studio

Kullancağımız IDE (Integrated Development Environment – Tümleşik Geliştirme Ortamı) Hangisi ?

Kullanacağımız derleyici, Visual Studio.

Asp.net teknolojisi Microsoft tarafından geliştirilmektedir. Aynı şekilde Visual Studio (Makale devamında VS olarak adlandıracağım) microsoft tarafından geliştirilmekte. Bu bağlamda Asp.net ile daha rahat bir şekilde geliştirmemize olanak sağlamaktadır.

Kurulumu kolay, kullanımı basit ve ücretsizdir. Biz “Community” versiyonunu kullanacağız. VS ile sadece Asp.net değil c# ve diğer bir çok yazılım dilini de geliştirebilirsiniz. Bu bağlamda en kaliteli IDE bizim için Visual Studio olacaktır.

VS derleyicisinin, PHP geliştiricileri için ideal olan bir diğer versiyonu da Visual Studio Code dur. VS Code programı ile sizde bir çok yazılımı geliştirebilirsiniz. Örneğin 360 derece dönebilme özelliğine sahip bir uygulama geliştirmek isterseniz, React 360 teknolojisini kullanabilirsiniz. React 360 için en ideal geliştirici ortamlarından bir tanesi de VS Code dur.

Hangi Veritabanını Kullanacağız ?

Asp.net MVC teknolojisi ile geliştireceğimiz tüm yazılımlarda sadece 1 veritabanı sistemini kullanacağız: MS SQL. Aynı şekilde Microsoft tarafından geliştirilen ve tüm windows makinelerinde bir kısmının kurulu olduğu bir veritabanını kullanacağız.

Asp.net MVC teknolojisi ile uyumlu olarak çalışmasından ve Modelimizde daha iyi performans sağladığından dolayı MS SQL veritabanını kullanacağız.

asp.net mvc sql server

Nasıl Bir Proje Geliştireceğiz ?

İlk aşamada her yazılımcının yaptığı gibi “Merhaba Dünya” yazmak yerine, farkımızı ortaya koyup “form” uygulaması yapacağız.

Bir panelimiz olacak, panelde kullanıcılar formu doldurup sisteme üye olacak. İlk başta, ön tarafını “view” kısmını, akabinde “model” yani veritabanı kısmını oluşturacağız. En son da “Controller” tarafından her iki kısım arasına bir köprü kuracağız. Bu şekilde ilk uygulamamızı geliştirmiş ve Model-View-Controller mantığını çözmüş olacağız.

Geliştirdiğiniz uygulamaları, çeşitli pazarlama stratejileri ile internet üzerinden satabilir ve bundan bir kazanç elde edebilirsiniz.

Son teknoloji pazarlama stratejisi olan Nöro Pazarlama tekniğini kullanarak, kaliteli ve güçlü bir satış tecrübesi edinebilirsiniz.

Bir sonra ki makalemizde değinilecek konular;

  • Visual Studio Kurulumu
  • İlk Proje Oluşturma
  • MVC ile parçalara bölme

konuları kaçırmamak için bizi İnstagram üzerinden takip etmeyi ve bildirimleri açmayı unutmayın.

Baran Yıldırım

Web yazılımlarına merak salmış, kendisini bu alanda geliştirmekten zevk alan, kaliteli bir kitap okuyucusu. Deniz kenarında okunan kitabın verdiği zevkle çalışan ve Nöro Pazarlama hakkında araştırma yapan, Back End Developer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu