TechoCulture

Yerli ve Milli Uçan Araba ! Cezeri Kimdir? 1

6 Ağustos 2019 tarihinde, meraklı teknoloji takipçilerinin yüreğini hoplatacak haber! Selçuk Bayraktar, kendi twitter hesabından ilk milli uçan araba Cezeri hakkında görseller ve bilgiler paylaştı. ↓

İlk test uçuşu ne zaman? Yıllarca sürecek mi?

Hayır.

Zaten en heyecanlandırıcı noktalardan biri de : Cezeri’nin Teknofest’e yetiştirilmeye çalışılması. Teknoloji meraklılarının heyecanla beklediği Teknofestte, uçan arabayı görme düşüncesi dahi çok sevindirici. Eğer niyet ettikleri gibi gerçekleşirse, yaklaşık 40 gün sonra (17-22 Eylül 2019) Teknofest’te Cezeri’nin uçuşunu hayranlıkla seyredebiliriz.

Neden Uçan Araba?

Yerli ve Milli Uçan Araba ! Cezeri Kimdir? 1 1 uçan araba

Otomotiv sektöründeki trendlerin hızlı şekilde elektrikli ve otonom araçlara yönelmesiyle birlikte, dünyanın yeni hedefi, uzun yıllardır insanoğlunun hayalini süsleyen uçan arabalar oldu. Teknoloji dünyası, tabi ki bir anda tamamen bu teknolojiye yönelemeyecek belki ama “bu yarış, bir geleceğe hazırlanma yarışı”.

Baykar da Türkiye adına, bu yarışa süratli bir şekilde giriş yapmış gibi gözüküyor. Uzun yıllardır AR-GE çalışmaları süren uçan arabanın 8 ay evvel tasarım ve prototipleme sürecine başlandı. Ve Bayraktar’ın tabiriyle “hedef : 9. ayda doğum” 🙂

Son 10 yılda 130 farklı dikey iniş kalkış konsepti geliştirilmesi ve dünyada hala harıl harıl çalışılan 200’e yakın teknoloji girişimi olması bu konunun ne kadar yeni ve hareketli olduğunu gösteriyor. AirBus ve Boeing gibi birçok global şirket, GELECEĞİ KAÇIRMAMAK için şimdiden ciddi hazırlıklar yapıyor. Girişim sermayeleri bu alana 1 milyar dolardan fazla yatırım yaptı.

Yani “erken kalkan yol alır” kuralı burada da geçerli. Dünyada bu tarz projeler yeni yeni hayata geçirilmeye başlandı. İlerici bir bakış açısıyla, uzun vadede dünyada bu alanda Türkiye’nin söz sahibi olması amaçlanıyor.

Uçanı tamam da “Yürüyeni” Nerede?

Sıkı takipçilerimiz hemen hatırlayacaktır;
yerli otomobil ile ilgili paylaşımlarımızda da yer verdiğimiz gibi yetkililer “Yerli Otomobil 2020’ye kadar görücüye çıkmış olacak” açıklaması yapmışlardı.

Yakın zamanki son bir gelişmeyle birlikte, Türkiye Otomobil Girişim Grubu başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Twitter hesabından aşağıdaki paylaşımı yaptı:

Yerli ve Milli Uçan Arabamızın Adı neden Cezeri?

Uçan arabamızın adını aldığı kişiden söz etmezsek ve Cezeri kimdir sorularını da yanıtsız bırakırsak ayıp etmiş oluruz :

cezeri kimdir teknotower uçan araba

Cezeri Kimdir?

13. yüzyılın büyük mühendisi Cezeri, evrensel bilim tarihinin görkemli dehalarından biridir. Birikimi, icatları, bakış açısı ve mühendislik felsefesi anlamında unutulmaz bir bilim insanıdır. Elliden fazla makine ve aracın teknolojik tasarımlarını yapmış ve bu makineleri teorik planlamada bırakmayıp üretmiş ve çalıştırmıştır. Bilimsel ve pratik mirası 21. yüzyıl dünyası için hala güncel ve ilgi çekicidir. Özellikle zaman kullanma ve yönetme biçimine odaklanmış makineleri ile kendisinden sonraki birçok doğulu ve batılı mekanisyene ilham vermiştir.

İslam’ın Altın Çağında çalışmalar yapan Müslüman bilim insanı ve mühendis. Sibernetiğin ilk adımlarını atan ve ilk robotu yapıp çalıştıran El Cezeri’nin Leonardo da Vinci’ye ilham kaynağı olduğu bilinir. (Vikipedi)

1136’da Cizre’de doğan fizikçi, robot ve matrix ustası, 1206 yılında yine Cizre’de hayta gözlerini yummuştur.

Bu bilgiler ışığında Cezeri kimdir ? ve milli uçan arabamıza neden Cezeri ismi konmuştur gibi soruların da cevabı verilmiş oldu.

Yani evrensel anlamda çok önemli olan bir mucit mühendisin adını yaşatmak için bu isim tercih edilmiş.

Uçan Arabanın tasarımı nasıl?

2018 Aralık ayında ilk isterler oluşturulup ilk çizimleri ortaya çıktı. 8 ay gibi çok kısa bir sürede prototip üretim aşamasına geldi. Şuan yazılım donanım ve motor testleri devam ediyor. Selçuk Bayraktar, Twitter’da bu işe gönül vermiş gençlerle etkileşim içinde. Hatta ilk çizimlerden farklı olarak aracın iniş takımları üniversiteli gençlerin önerisiyle değişikliğe uğradı.

Biz de Paylaşımı gördüğümüz gibi Instagram Hesabımızdan paylaşımı yaparak sizlere duyurmuştuk. İlgili Instagram paylaşımımız ve altındaki yorumları takip edebilir, TeknoTower Instagram sayfamızı destekleyebilirsiniz ↓

https://www.instagram.com/p/B00p9JrBhtw/?utm_source=ig_web_copy_link

Bayraktar, uçan araba ile ilgili ilk eskizlerden projenin şu anki haline kadar yapım aşamalarını gösteren bazı fotoğraflar da paylaştı. ↓

Son söz olarak;

Varolan bir sektörün içinde bir şeyler yapmakla, YENİ SEKTÖR OLUŞTURACAK BİR ŞEYLER ORTAYA KOYMAK çok farklı şeyler. Düşünün ki daha telefon icat edilmemiş; Dünya, bir çaba içinde ve sizin ülkeniz 1 ay sonra kullanılabilecek şekilde bir prototip ürettiğini açıklıyor. Mutluluğu yaşamayı bilelim. Farklı hırsları bir kenara koyalım. Bu araçlar ve teknolojilerin tamamı bizim. Hepimizin. Türkiyemizin😇

Saygılar 🙂

E. Fatih YÜCEL

Dijital Pazarlama Yöneticisi - Uzman İçerik Yazarı - Görsel Tasarım, SEO, SEM konularında tecrübeli. Kendini bildi bileli Teknoloji Meraklısı...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu