Teknokültür

YOLO Nedir? 2022

Hayatınıza renk katacak bir konu ile karşı karşıyasınız YOLO! 

 You Only Look Once dilimize çevirisi: Sadece Bir Kez Bak olarak geçiyor. Amacı nesne tespit algoritmasıdır. “Algoritma nedir?” derseniz; temel anlamda bir probleme çözüm aşamaları yapılan plandır. Konuyla alakalı detaylı bilgi edinmek isterseniz Algoritma Nedir? yazımıza kesinlikle göz atmalısınız. Kısaca, buradaki işlerin parçalara bölünerek planlı şekilde yapılmasına algoritma denir.

Bir de derin öğrenme…

Yolunuz buralara kadar geldi ise muhakkak derin öğrenmeyi duymuşsunuzdur. Yapay, sinir ağlarını insan beyni gibi çalıştırmayı kendisine öğretilen ve öğrendikçe de bilgilerini harmanlayan bir yer. Derin öğrenmenin altını, veridir. Onu alır, öğrenir, onunla başka neler yapabileceğini hesaplar, dallarını çoğaltır, yeni bilgi üyeleri oluşturur. Kısaca kendi içinde veri üretimi yapar. Bu sayede istenilen talebe ya da karşılaşılan probleme karşı hızlı, farklı çözümler bulur. 

yolo you only look one
derin öğrenme

AI teknolojilerinin de gelişmesi ile bu alan daha çok güç kazanmaya başlıyor. En basitinden çeviriler, yüz tanıma, sürücüsüz araçlar gibi hatta tıp, ilaç kısmında da oldukça büyük rol oynuyor. Derin öğrenmeye günlük hayatınızdan en yakın örneklerden bir tanesi de arama motorudur. Siz araştırma yapmak istediğiniz konuyu kısaca search kısmına yazıp ara dediğinizde konuyu kendi içerisinde parçalara bölerek içeriğinde barındırdığı bilmem kaç adet arama sonucu veriyor. Baktığınız zaman da konuyla ilişkili sonuçlar geliyor. Yabancı kaynak olsa dahi bunu da sonuçlar arasına ekleyebiliyor. Bu işlemin arka planını merak edenler konuyu en iyi şekilde görselle anlatan bu videoyu izleyerek de bahsetmek istediğim konuyu özetleyebiliriz.

Neden YOLO?

YOLO sizin nesne tespit ile ilgili olan uygulamalarınızda bir numaralı elemanınızdır. Diğer nesne tespit algoritmalara kıyasla daha hızlı/doğru sonuçlar verir. Diğerleri bir resim içerisindeki nesneyi tespit ederken resmin her alanı için inceleme  yapar. YOLO bu işi ızgara üzerine döküyor. Yani resmi kameralarda olduğu gibi ızgara görünümü içerisinde inceliyor, içerisinde bulduğu nesneyi kare içerisine alıyor. O yüzden sadece bir kez bak deniliyor. Bir de güven skoru yaparak o ızgara içerisinde nesne olup olmadığına koordinatlar ile eminliğine bakılır.

yolo algoritması nedir?
YOLO algoritması

Bu konuya merak verdiyseniz eğer dipnot ile şunu da ekleyelim, bu işlemler, kurallar, skorlar vs. her biri içerisinde bir formül ile çalışmaktadır. Matematiksel düşünce yapınızı destekleyebilir ve öncelikli olarak konunun mantığını oturtmanızı tavsiye ederim. Çünkü ağ konuları geliştikçe gelişiyor. Hepsini bilmek mümkün olmasa da bilmek istediğiniz kadarını anlamak size zaman kazandıracaktır.

yolo algoritması yolo gelişimi
YOLO gelişimi

Elbette bu konu hakkındaki genel bir özet açıklama yazısıydı. Derinlemesine ilerlemek, içerikteki formüllerin nasıl olduğuna göz atmak isterseniz  medium yazarlarına bakabilirsiniz. Keyifli çalışmalar…

Yeni haber ve gelişmelerden geri kalmayın!…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu